Monday, June 14, 2010

Lepat Pisang

ingatkan pisang pemberian adik ipar akak sesisir banyak lagi.akak cadang nak buat bingka pisang.dah lama dah cadangan tu..bila tengok semula laa dah tinggal 3 biji.ape lagi akak terus bubuh kelapa parut kat pisang tu.bubuh dalam sebok..acid tanya nape mak letak kelapa kat pisang??acid nak makan pisang tu..laa ghuper nya acid yang makan..akak memang tau dia pantang tul nampak pisang.heheehe akak kata nak buat lepat pisang nanti..acid tak suka lepat pisang..acid nak pisang..uwaaa..akak kata nanti suh mak uda bagi lagi yer..
maka dapat laa buat lepat nie dengan tiga biji pisang.adalah dalam 12 biji..jadilaa kan dari takde apa paa nak buat makan makan...
ni resipi lepat pisang yang akak buat semalam


bahan2:
  • 3 biji pisang masak(kalau ade lebeh lagi bagus)
  • segenggam kelapa parut(yang putih ajer)
  • secubit garam
  • 1/2 cawan santan
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu gula
  • 1/2 ketul gula melaka
caranya:
  • lecek halus pisang.masukkan kelapa parut,garam santan,gula,gula melakadan tepung.gaul rata.
  • layukan daun pisang.ambil sesudu setengah adunan.letakkan keatas daun pisang.tutup dan lipat.
  • bolehlah dikukus selama 15 minit atau hingga kuih masak.

11 comments:

  1. asma ..samalah kita..aak akak pantang nampak pisang..pantang jumpa pisang..pisang kapas yang kita nak buat lepat pun dimakannya..akak paling suka lepat pisang yang ada inti kelapa tu..

    ReplyDelete
  2. salam kak asma...hmmm kuih tradisional ada disini...sedap tu...kalo buat 12 ketul agak banyak tu...adalagi x?bak mai seketul.....kalo acid x suka,lenda suka...hihihihhi

    ReplyDelete
  3. salam kak as...anak saya wani suka gak mkn lepat pisang n pengat pisang. sy pulak tak berapa suka kecuali jemput2 pisang.

    ReplyDelete
  4. salam kakasma.

    kat rumah kakchik ni pun kalau banyak pisang atau ubi kayu, ummi suka buat lepat. kakchik setakat ni hanya tau makan, belum pernah lagi buat sendiri. tapi bila dah dok rumah sendiri ni rasanya nak cuba buat sendiri lagipun nampak senang je hehe.

    ada banyak tak? kalau terasa tak habis makan tu pos ke sini pun ok jugak.

    ReplyDelete
  5. Salaam Kakasma...

    Kita cukup suka makan lepat pisang, cuma kurang rajin nak buat je. Tapi kalau beli punya, selalunya keras sikit kan.

    ReplyDelete
  6. teringat arwah mak...lepat pisang adalah salah satu kuih kegemaran arwah...

    ReplyDelete
  7. kak erna,
    org negeri memang suka lepat buh inti yer kak,kita tak pandai lak makan..manis sangat..tapi kalau ade tu tak tolak hihihi..

    Lendanuar,
    laa kena cari pisang laa nampaknya kalau nak jamu lenda..walaupun acid tak suka..akak ler paling banyak makan..hehehe sedap,lembut tu yg kejap licin

    ReplyDelete
  8. ain,
    ooo iye ke..akak suka semua yg ade pisang pisang nie..antu ler katakan..tapi ain leh cuba resipi akak nie lembut dan sedang2 gitu..

    ReplyDelete
  9. Mama Fami,
    tul tu..kat luar beli selalu keras..banyak tepung kan..tapi kalau dah suka tu belasah ajer...akak selalu beli sebab suka..tapi nak buat bukan payah pun kan..cima nak dapatkan daun tu yg masaalah..

    ReplyDelete
  10. kakchik,
    buat laa kak chik mesti senang nak dapat daun kat area umah kak chik,akak lak beli daun tu..terpaksa kan..buat sendiri berbaloi2 banyak leh dapatkan..sayang nyer nak bg dah habis..kena laa buat gak tukan..

    Fiza Nordin,
    wah nie mesti tingat kat arwah mak nie..sama laa fiza..arwah mak akak pun suka makan lepat pisang..dulu kalau balik kg ade pisang ajer mesti buat lepat nie..maklum kat kg semua senang nak dapatkan..buat kejap ajer..makan lagi kejap panas2 dah kena belasah..hihihi

    ReplyDelete
  11. Lepat pisang kurang sikit minat if manis2..tp baru 2 hari lepas tanya mak macamana nak buat lepat yang gunakan keledek instead of pisang...dulu2 mak suka buat n anak dia ni suka tolong~ (buat n makan, haha)...cuma dah lupa resepi..hehe..

    ReplyDelete