Thursday, June 24, 2010

Kuih Bakar Kentang

bila melawat rumah AS kat NZ semalam akak nampak kuih bakar nie.wah tengok bahan semua ada.jadi akak pun rebus kentang dulu then bancuh adunan.senang ajer..dah siap akak buat dua satu buh dalam bekas kecil satu lagi buh dalam loyang..betul kata As..rugi buat sikit..kejap jer licin..makan panas2..nak nak yg tempat garing tu..ermmm kena buat lagi nih..hb suka tul makan..dia cari yg garing tuhh!!akak dah c/p resipi dari umah AS..dia amek resipi dari kak junn..terimakasih buat kedua duanya..yang belum pernah buat tu baik buat ..sedapppp sangat!!!


Bahan-bahan ( 1 family... )

  • 2 biji ubi kentang-rebus n kisar/lecek
  • 1 biji telur
  • 2/3 cawan gula
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • pewarna kuning atau hijau
  • 1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan- as guna butter je..(sama ngan akak)
  • 3 sudu susu cair(ni akak tambah)

Cara-cara

  1. Kacau telur dan gula. masukkan tepung dan santan. kacau rata dan tapis.
  2. Tuang dalam ubi kentang tadi dan kacau rata. Masukkan minyak sapi cair tadi dan gaul sebati.
  3. Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar dan tuang adunan. masak atas api kecil, tabur bijan jika suka.
  4. * jun masak dalam acuan kecil2 dan bakardalam oven selama 15-20min
NOTA AKAK: akak masukkan kesemua nya kedalam blender.blend hingga halus..kentang pun tak lecek..men lebur ajer..senang keje..

10 comments:

  1. Salam kak, seronok la baca blog akak byk menu baru hehehe...insyallah hujung minggu ni saya nk cuba resepi ni :D

    ReplyDelete
  2. Wah akak ni...dah jadi minah saleh la skrg ni...dah main kentang2 je pulak... Tak bleh jadik ni, MM pun nk cuba gak la nt Kak Asma...terliur dah ni... nyumm nyum...

    ReplyDelete
  3. nih memang sedap ni ikut cerita kak asma ni...nak kena try jugak ni..copy resepi dulu kak ek..maceeh

    ReplyDelete
  4. salam asma..

    nampak enak ..minta sepotong tapi penuhkan piring tauu..hehe nak berbuka ptg nie..

    ReplyDelete
  5. nak minum ptg dgn kuih bakar kakasma...ada air apa kak?

    ReplyDelete
  6. asma..akak memang tak pernah buat..nampak gambar macam kuih bakar biasa..rupanya boh kentang juga ye..nanti akak cuba jugak la..

    ReplyDelete
  7. Mazni,
    maceh ..tak seberapa nie mazni..tu tak gi umah kwn kwn yg len..lagi seronok..apa pun selamat mencuba resipi nie..memang sedap..gud luck yer:)


    Miss Mirror,
    hehehe sesekali tu tukar ler selera..tapi mmg sedap dan senang..kena buat laa MM..

    ReplyDelete
  8. Izah,
    buat zah jangan tak buat..jgn caya jer gi buat..nnti caya laa tuuu..silakan hehehe

    jalilahjy,
    laa soweii dah pinish ler..camner yer nak berbuka nnti..laahai kena laa buat tu jah..

    ReplyDelete
  9. Ena,
    meh meh kita makan sama..tapi air teh o ajer boleh ker???

    kak Erna,
    dah makan rasa cam biasa ajer tu kak,tapi kuih nie lembut sangat..mmg enak kak kena cuba tu jangan lupa dah buat anto sket yooo

    ReplyDelete