Friday, May 21, 2010

Shushi(atas permintaan LIYANA)

salam petang jumaat semua.alhamdulilah dan terimakasih diatas keperihatinan kawan kawan,adek adek teman blogger akak atas cerita akak pada posting nun kat bawah tu..terharu akak atas maklum balas dan nasihat yang diberikan.InsyaALLAH sebagai manusia kita ambil kisah akak ni sebagai pengajaran dan iktibar,dan kalau ada perasaan tak sedap hati tu buang jauh jauh..ni akak nak tunaikan permintaan seorang pengunjung umah cyber akak ni LIYANA yang bertanyakan samaada akak tau buat shushi..hehehe buat tak pernah makan pernah ler masa akak duk jepun dulu..lama dah tak makan..jadi buat Liyana akak postkan resipi mudah shushi nie.buat pengetahuan liyana akak amek pic dan resipi nie dari rumah adek cyber akak http://hanamemories.blogspot.com/.dia ni duduk kat Jepun sinun.jadi kalau liyana nak tau banyak lagi boleh lah gie umah cyber Hana nie yer..tapi boleh laa cuba buat..
satu lagi akak rasa buat shushi nie kena guna beras jepun taw,jadi mungkin boleh dapat kat JJ kot..sebab kat situ banyak bahan bahan nak buat makanan jepun boleh didapati..mungkin kena ramah sikit dan bertanya pada jurujual ye,Liyana..akak harap liyana berpuas hati..dan selamat memcuba..dan buat adik liyana juga..Hana maceh dek bagi akak salin semua sekali siap ngan pic nyer..maap ler takut gak nie..mane tau dah langgar etika c/p..hihihi tapi akak tau tuk akak okaykan dek!!!!


Bahan-bahan
  • beras jepon - masak cam biasa
  • cuka nasi
  • gula
  • garam
  • seaweed
  • salmon,maguro or apa2 jek pilihan yg disukai
Cara-cara
  • Dalam bekas..masukkan cuka n gula..(bleh masukkan air suam skit supaya cpt hancur gula td...) . Kemudian amik beberapa senduk nasi jepon yg tgh panas kemudian gaul rata.
  • Ambil sedikit kemudian kepal2kan n bleh la letak apa2 ikan or isi pilihan.

4 comments:

  1. tensen gak ya Kak kalau mcm tu (tentang kisah jiran ~ entry yg lepas tu)... sib baik akak buat karipap penghilang tensen.

    ReplyDelete
  2. MM,
    sungguh bagai dikata..memang tensen dibuatnya..dah laa kena menghadap tiap2 hari..huhuhu..tak perkan..tu pasal buat karipap tueee..

    ReplyDelete
  3. Assalamu'alaikum.

    Huhu. Maaf KakAsma, susah2 tolong carikan.
    Btw, terima kasih banyak2. Terharu plak tiba2 nama ter'include' dalam tajuk post KakAsma. ^_^
    Huhu, nanti lepas ini saya boleh try buat dengan adik.
    Terima kasih kak.

    ~liyana~(^_^)v

    ReplyDelete
  4. salam kembali liyana,eh tak per tuh..akak suka gak dapat tolong liyana.sekadar yg termampu..tapi kalau liyana nak biat kenag cari bahan betul2 baru tersa shushi tu nnti..masa duk jepun dulu beras diarang nie gemuk2 dan melekit gitu.tapi sedap sangat..akak rasa leh dpt kat jj kot cuba yer..dah buat nnti bgtau yer...

    ReplyDelete