Wednesday, May 26, 2010

Resipi ALMOND with strawbery COOKIES

hari nie akak tepek resipi sikut yang semalam punya semalam akak buat.disebabkan tak jmpa mane ntah akak bubuh ketas resipi tu jadi akak gi balik umah cyber BDARIAhttp://resepidaria.blogspot.com/.akak amek resipi tu kat situ.memang merbeles resipi biskut biskut yang dipaparkan.Dia rajin gi kelas kat BWY.jadi banyak resipi yang dipelajari kat situ,dan Bdaria ni tak lokek dengan ilmu yang dia dapat.dia share ngan kita.pengalaman akak sewkatu bertanya pada seorang teman akak mengenai resipi kek yang pernah buat.memang tersangat sedap dan macam kat kedai rasanya.bila akak tanya resipi tu dia kata gilaa belajar.dia pun nak dapat berbayar.ngeri akak dengar.bukan akak nak berniaga pun..kalau disharekan pahala besar tukan.ilmu yang dipelajari elok disebarkan..selain pahala kita dapat,hati pun senang.nak nak resipi tu menjadkan..betul tak???eee bebel lak akak pepagi nie..tu arr..okay laa akak c/p ajer resipi tu kat sini..tapi banyak yang akak ubah sebab masa buat sikut nie ada bahan yang akak tak ada..dan gunakan bahan len untuk menjadikan sikut nie kesukaan anak2 kat umah..BDria saya tepek resipi yer..maceh nnti kita cuba yang len pulak..oo iye nama asal sikut nue adalah  ALMOND NUTTY BAR..hehehe akak pepandai tukar nama..

BAHAN-BAHAN

Bahan A
125gm Butter
50gm Majerin palffy(Vivo)-307
85gm majerin palffy (vivo)-300
(kalau tiada, anda boleh ganti dengan majerin jenama biasa-majerin palffy adalah utk buat
biskut lebih gebu)
120gm icing sugar

Bahan B
320gm Tepung red rose
40gm corn flour
40gm potato flour(ganti dengan susu tepung)
20gm custrad powder
1/2 tsp baking powder
(ayak semua bahan diatas)

Bahan C
100gm almond - bakar dan mesin

Hiasan: kuning telur, whole almond (potong 2), chocolate collata(green chocolate)>>>yang nie akak tukar ke choc putih cairkan dan bubuh strawbery emulco..buat hiasan diatas sikut tu.

CARA-CARANYA

1. Putar bahan A sehingga sebati
2. Masukkan bahan B dan gaul sebati
3. Rehatkan adunan selama 20 minit
4. Canai, terap dan sapu kuning telur
5. Bakar sehingga masak dan sejukkan
6. Hias biskut dengan coklat

NOTA:masa akak adun biskut nie disebabkan akak buat separuh ajer,adunan tu agak berderai jadi akak tmbahkan sedikit mentega dan uli sebentar,dah boleh dikepalkan baru akak canai dan terap...

3 comments:

  1. Alaahaiii..nak ayak berbagai...mmm..saya gi makan kat rumah Kakasma aje lah...

    boleh kan?..hehehe...

    :-)))

    ReplyDelete
  2. tq kak as. Insyaallah nak try bila mood R dtg bergolek nanti.hehe

    ReplyDelete
  3. salam ..
    boleh dicuba utk raya nanti...

    ReplyDelete