Monday, May 10, 2010

Charcoal Roasted Chicken

tu laa orang tua kata banyak berjalan luas pandangan.tapi kalau kite ni berjalan kat umah kawan kawan luas mata memandang,tekak pun jadi ngiler(kata org jawa).Along ROZ suh amek award akak datang amek resipi sekali.dah buat memang sedap..tak caya buat arr.tapi kuah nya akak belasah buat sendiri.boleh di pelbagaikan.tak semestinya cam akak buat.buat stail cam sambal kacang pun rasa nya mesti sedap juga.akak buat 1/2 ekor ayam aje..nak tau lanjut leh gi umah along..akak copy ajer kat sini.terimakasih buat AlongRoz yang telah kongsikan resipi yg enak ini..

 
masih dalam oven lagi
 
dah keluar dari oven nie.
 
kebanjiran sambal

BAHAN2:
Ayam bulat - jgn di potong(ni akak derhaka sikit,buat separuh ajer)
Serai*
Bawang Besar*
Bwg Putih*
Halia* (* blender sehingga halus) 
Kicap
Sos Tiram
Garam, Gula

CARA2:
1. Gaul kesemua nya dgn ayam bulat & perap semalaman dlm fridge.

2. Bakar atas bara dapur arang/kayu sehingga masak.
Golek2kan supaya masak rata.

3. Hidangkan dgn sambal cicah kesukaan anda.

1 comment:

  1. tak tahan betul tengok ayam yg kebanjiran sambal tu. mcm dah meleleh je air liur ni.aduhh!!!

    ReplyDelete