Friday, April 16, 2010

EPOK-EPOK

Orang johor panggil karipap sebagai epok-epok.kalau dibagi pilihan antara epok-epok ngan pizza akak lebih suka epok-epok.tu sebab sampai sekarang akak still cari resipi yang benar benar bila dibuat jadi rangup epok-epok tu.frankly ler kan akak ni dulu jarang buat kuih muih petang hari.kalau buat pun kuih yang mudah mudah cam goreng pisang(even kat umah ni kurang gemar-tak duli janji akak gemar),buat popia(sebab tggl buat inti yg mudah,balut dengan kulit popia ready made).hah menu selalu tu jemput jemput ikan bilis..hohohoho..kelalo kan.bukan per akak masa nak daro dirindu malas nak belajar buat kuih.adek akak semua terror buat kuih.akak jew tukang belasah.tapi kalau kuih moden like biskut raya tu mmg mahir..hihihi..tak per laa at least akak ni something useful gak time nak hari raya.bab akak yang tukang buat semua biskut2 kat umah.jadi chef laa pulak. tapi bile jadi blogger nie akak.suka laa try mana mana yang akak selalu fail tu.alhamdulilah dari tak pandai jadi pandai,tapi mungkin tak sesedap sifu sifu yg teror.
laaa bebel pepagi jumaat nikan.nak tunjuk epok epok tu tunjuk ajer laa kan..nilah akak nak tayang epok2 akak yg ntah kali ekberapa buat,baru nie akak dengar anak akak kata mak mmg best dan rangup.agak2 akak kembang tak???resipi akak amek kat umah JOURNAL RASA BDARIA..bagus info yg dia bagi.akak ikut jew.Resipi epok epok nie boleh amek kat sini..mesti tak kecewahttp://resepidaria.blogspot.com/search/label/Kuih%20Muih

10 comments:

  1. Salam kak..
    suke nengok n dengo epok2 akak wat garing :)
    epok epok pusing lagi kak ;)

    ReplyDelete
  2. seri,gitu ler kalau dah muo..hehehe akak pun suka kalau dpat yg garing..dah pandai dah..yang pusing lum lagi..nnti ade masa nak try pulak

    ReplyDelete
  3. salam kak...kita pong ada epok2..kaki kita bagi..dia dikira tokey epok2 la dalam keluarga kita sebab bab epok2 ni lain tak gheti...kita pong suka sekali makan epok2 ni..

    ReplyDelete
  4. kak, apa secret recipenya share leh..
    macam mana nak kasi dia garing?..pakai minyak sapi sikit ke?..

    ReplyDelete
  5. Yat,mmg sah kita sama tekak..hihihi suka makan epok epok..akak suka kalau kuih ni rangup .kaka yat buat camgitu gak ker..belajar ler..tak rugi..

    ReplyDelete
  6. ayu..akak dah bagi link umah bdaria..cuba ayu gi sana..dia siap ajar..mmg bagus dia nie..akak kalau nak cari resipi suka gi sana..try eh!tak kecewa...

    ReplyDelete
  7. salam kak..jenjalan pepagi nih.perut lapo nih tengok lak epok tuh..cemana nih.dah lama tak makan sebab kalu nak makan kena beli.kalu beli jarang dapat yang menepati citarase. nak buat?huhu..order ngan akak jeklaaaa..hoho

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Asma.. Akak sihat? suke nye tengok epok epok akak tue.. tp kan, lagi suke tengok umar kat bawah nun.. gebu betul dia..mesti kena selalu cium tue..hehe

    ReplyDelete
  9. izahdaut,
    laa buat sendiri dapat banyak tau izah,tak sedap buat cam akak makan inti,kulit baling dalam cik tong...hehehe dulu akak tak pandai tul nak buat.tapi buat guna resipi yg akak bg link tu InsayALLAH jadi ..mesti cuba..mane tau sok2 izah jd tauke...

    ReplyDelete
  10. Ijan..wah dah sampai orang kupio..akak sihat alhamdulilah..epok2 tu dah jadi kebanggan akak skrg nie..sbb dah jadi tau..selalu mmg tak jadi tak rangup..menci tull..umar tu almadulilah pun sihat..ee bukan kena cubit lagi ijan,dah kena geget ngan bpk dier..geram sgt..hah!!!

    ReplyDelete