Thursday, April 15, 2010

CHOCOLATE MOIST CAKE vs KEK MENTEGA PELANGI

hari ni harijadi anak akak yang ke empat.dah 11 tahun dah Muhammad Aliff Haikal.akak tak de laa nak buat celebrate apa apa.sebagai memenuhi permintaan Acid(dia tau hari ni birtday abang dia)so akak buat laa kek coklat moist.diakan hantu kek.bila dia tau hari ni harijadi abang dia,cepat cepat dia suh akak buat kek.masa dok pi sana pi sini umah kengkawan,akak termasuk satu umah nie.akak tak ler tau umah saper sebab akak tak link umah tu,tuanrumah tu kata kek coklat ni laa paling sedap pernah dia buat.agaknya dah banyak resipi dicuba kot.akak pun try la buat hari ni.tu laa kalau ditanya rumah sape mmg tak hingat.dah tu akak cuma salin bahan bahan ajer.tapi kalau dibagi markah pada resipi kek ni mmg akak bagi full kredit.tersangat sedap,lembut dan tak begitu terasa soda bikarbonatnya.
Dan kek mentega pelangi ni akak buat minggu sudah.ini pun resipi jumpa kat rumah Puan Noraini.resipi pun berlainan dari resipi kek marble yang biasa dibuat.nanti laa akak cuba surf balik umah kedua dua ni dan masukkan resipi..kedua dua kek ni memang sangat sedap...anak anak akak cukup suka.
Bahan-bahan :
  • 250 gm mentega
  • 220 gm gula kastor
  • 220 gm tepung kek
  • 4 biji telur A
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 50 ml susu cair(gantikan dengan fullcream milk)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • sedikit pewarna merah,hijau
Cara Membuatnya :
1. Griskan tin pembakar bulat berukuran inci dan lapik kertas serap minyak.
2. Satukan mentega dan gula lalu dipukul hingga gebu dan putih.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga sebati.
4. Ayak tepung dan serbuk penaik. Masukkan dalam adunan mentega berselang-seli dengan susu cair.
5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan merah,hijau dan asal
6. Mula-mula masukkan 1 senduk warna merah ditengah-tengah tin. Kemudian tuangkan 1 senduk warna hijau diatasmerah tadi dan kemudian warna asal
7.  Ulangi proses hingga habis adunan digunakan. Ratakan adunan agar memenuhi tin.
8. Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke suhu 180 darjah celcius selama 15 minit.
9. Bakar kek selama sejam hingga masak. (akak bakar 45 minit ajer)

3 comments:

  1. Asma..cri tau resepinye..jgn tidak2 ye..

    ReplyDelete
  2. Kakasma...Hepy Besday buat aliff yer...nak sepotong kek bulehhhh?..rajin sungguh akak buat kek sampai 2 jenis tu...uishhh..

    ReplyDelete
  3. Terima.kasih atas resepi yg dikongsi. Liza dh buat. Ptg ni nk nuat lg. Nyummy. Jom tgk diapercake liza.

    ReplyDelete