Sunday, May 24, 2009

Popia bersira pedas

Maaf yea masa nak posting entry ni tadi adik ipar akak sampai.tu yang tulis ringkas ajer..segan lak nak menebeng depan pc nie..jadi bila dah tenang ni akak rewrite balik lah entry akak.sebenarnya tengok ramai dah buat popia bersira resipi Hana ni akak teringin juga nak membuatnya..tapi tak sempat nak membeli bahan.tapi pagi tadi anak buah akak dari JB call bagitau nak singgah umah.jadi akak pk elok juga kalau buat popia nih.buat laa dua versi..nak bagitau ler..banyak anak buah akak makan..samapai minta akak bungkus nak bawa balik keJB.nak bagi mak dia ghase..hehehe memang ler sodap popia ni..

Bahan2 untuk popia ni
  • 1 pkt besar popia
  • 1/2 batang timun(hiris lidi mancis)
  • 1/2 batang karot(hiris lidi mancis)
  • sedikit tauge(anggaran sendiri)
  • 3 biji bawang putih(tumbuk halus)
  • 1 labu bawang besar(hiris nipis)
  • 100 gm udang basah(tumbuk)
  • garam dan perasa
caranya;
  1. tumiskan bawang putih,bawang merah hingga layu,masukkan udang.masak sebentar.
  2. kemudian masukkan sayuran diikuti dengan garam dan perasa.
  3. angkat dan sejukkan.
  4. sediakan kulit popia..masukkan sedikit inti sayur tadi.lipat dan gulung.untuk melekat kan kulit popia akak gunakan tepung beras yg dibubuh air sedikit.buat lah sehingga habis.
  5. kemudian bolehlah digoreng hingga kekuningan.
Utk Sambal Sira(ni akak c/p dari umah Hana-bab ni resipi dia taw)
2 sudu besar cili kisar
1 sudu makan bawang merah n putih kisar
2 sudu besar sos chili - hana gune sos cili thai jerk!
sedikit belacan - jika suka
sedikit air asam jawa@cuka
gula melaka@gula putih
garam
bijan sangai

> Utk Sambal Sira - panaskan minyak, tumis bahan2 tadi hingga agak2 pekat dan kering. masukkan popia yg dh digoreng tadi. kacau rata. matikan api dan taburkan bijan. siap utk dhidang!


yang ini akak makan dengan sos lada ajer...

2 comments:

  1. akak ada resepi n petua nak wat kulit tu sendiri tak? popia sira ni peberet hubby jue ni.... tp dia suka kalau dpt wat sendr kulit tu... mcmana ek?

    ReplyDelete
  2. jue mj.
    akak tak pandai buat kulit popia nih yang basah tukan...akak pun suka makan yg tuh..tapi pernah ler buat cam adunan kuih dadar..nipis nipis ajer masa menebar baternya..cuba lah mane tau jadikan..akak ni guna ready made ajer..tapi sedap laa jue...memang tak rugi buat nih..

    ReplyDelete