Tuesday, May 12, 2009

Lemak cili api ikan talapia dan sambal gesek


Mai ler semua jemput makan kat umah akak..hari ni terghajin ler pulak.akak masak lemak cili api ikan talapia style owang nogori ngan sambal gesek...Yang nih ros onigiri mesti tau kan..kawan akak bagi ikan talapia ni sampai 12 ekor.minta akak buat ikan pekasam.jadi akak kata leh tak masak lemak barang seekor dua..dia kata masak ler.lebih buat ikan pekasam.ape lg menjadi laa projek akak.kirim jiran akak beli ayam kat pasar tadi jadi akak goreng gitu ajer.

ni ler ghuper sambal gesek.kat sini paling popular.terbakar tinge makan sambal ni kalau pior orang negeri yg buat..akak buh cili api sikit jer.hish kalau idak mau tempah cik jam jer nntikan.
sambal ni cili api,ikan bilis dan bawang merah ditumbuk.buh garam sikit.pas tuh perahkan limau kasturi.makan mentah gitu.kalau orang jawa bahan ni digoreng dulu.tak de perah limau..kita orang panggil sambal totok(betui tak hana!!!!!)..

2 comments:

  1. haaaaa betui betuiii kak! sambal totok!!! eh totok ke tutuk ar?? tutuk tuh tumbuk kan? ke salah eja?? ekekekekee tapi sedappppppppp!!!

    ReplyDelete
  2. tulah dengar cam ngeri tapi ghasenyer ummm makan ngan nasi panas takyah lauk lenkan..hish dah meleleh airliur

    ReplyDelete