Tuesday, May 12, 2009

Ikan pekasam

inilah ikan pekasam talapia yang akak buat tadi.dulu nampak dak Are rouryi buat.tu yang teragak nak buat.tapi tak tau lah boleh guna ikan talapia.bile tanya noorma boleh akak pun cuba laa buat.jadi kena tunggu 2 minggu lg baru boleh tau hasilnye.terimakasih kat Farah,Are dan Noorma atas terjaya nyer projek akak nih...Tungguuuuuu

6 comments:

  1. salam kak..
    akak pakai beras goreng yer?
    Dulu arwah mak mertua (org Kedah) selalu buatkan. Dan lar belajar. Selalunya pakai ikan puyu. Sedap.
    Tapi nak guna ikan laut pun boleh. Ikan gelama. Pernah jugak buat dengan ikan selar kuning.
    Kalau pekasam belah Pahang dorang letak asam keping dengan garam.

    ReplyDelete
  2. nik,
    akak ikut resipi dak are kat jepun tuh.dan empunye asal org terengganu..akak ni pun main belasah jer.mudah mudahan menjadi..akak guna beras goreng garam ngan gula..laa ni simpan dlm fridge..tak tau ler ape result nyer.kena tunggu for two week nak tau..tunggu eh..akak guna ikan nipun atas cdgan kawan.nik tunggu laa nnti dah jadi akak war warkan

    ReplyDelete
  3. kak..
    klu ikut resipi arwah mak mentua nik..
    siang ikan..basuh bersih2..pastu toskan...
    buh garam bagi masin..klu kurang masin nnti busuk ikan tuh..
    peram 3 malam.. pastu baru taruk beras goreng, peram lagi 4 malam.. (seminggu lar)
    pastu boleh lar makan..

    ReplyDelete
  4. wah nik terimakasih yea atas resipi terbaru nih..pas nih nak cari ikan lg nak try buat yang style arwah MIL nik ni..INSYAALLAH akak akan cuba buat.kira yg nih tak yah tunggu lama kan..suke suke cayang nikkkkk.....hihihi

    ReplyDelete
  5. Betul ikut kata nik tu akak...saya pun wat cara dia...takyah peram dalam esbox..letak kat luar pun tahan berbulan2.. nanti saya bagi petua kat ym yer

    ReplyDelete
  6. okay okay noorma akaktunggu yea.tgh bersemangat nih..bab klu dh pandai leh buat n bagi2kan pada
    jiran ker kawan2

    ReplyDelete