Wednesday, March 18, 2009

Apam tepung gandum dan Mushroom Soup



Entah hangin ape agaknye yang melanda akak petang semalam,akak pun tak tau.cuma
yang pasti mood terajin datang melanda.ewaaah.......lepas zohor akak bancuh kuih apam biase jer.belek belek umah CMG ade resipi ni.cuba buat menjadi lakkkk.hihihi cuma sowei ye CMG akak tukar gula perang ngan gula tanjung.okay lag gak.bab tu ler warna apam akak tu jadi kaler oren gitu.rasa ok cuma kalau nak manis kena lebihkan gula.makan ngan kelapa.sedap!!!!
resipi apam ni CMG guna 5oogm tepung gandum,3/4 cawan gula perang(akak guna gula tanjung
1cawan),2 cawan air,1 pkt yis kering+1/2 cawan air(larutkan).Bancuh dalam mangkuk semua bahan perap selama 1 jam.boleh lah dikukus macam biasa kita kukus kuih2.makan dgn kelapa yang digaul dengan garam.
Lepas maghrib akak try laksss buat mushroom tengok resipi kat umah Jenilicious.kebetulan
hari tu mase g pasar tani akak ade beli mushroom segar ni.beli tapi tak tau ape nak dibuat ngan
cendawan tu.nampak resipi ni akak cuba lah.memang sedap.akak suggest kan sesiapa yang suka kat cendawan cubalh buat.bahan bahan pun senang jerrr..cuma akak tukarkan pati ayam tu kepada ayam yang akak cincang halus.Terima kasih laa kat Jeni atas resipi ni

Cream of Mushroom Soup
http://allrecipes.com/Recipe/Cream-of-Mushroom-Soup-I/Detail.aspx

5 cawan cendawan butang segar
1 1/2 cawan stok ayam (Saya gunakan 1 kiub ayam + air)
1/2 cawan bawang cincang
1/8 sdt thyme kering (Saya tak letak)
3 sdb mentega
3 sdb tepung gandum (kalau tak cukup pekat boleh tambah lagi)
1/4 sdt garam
1/4 sdt serbuk lada hitam
1 cawan half-and-half (saya gunakan 1/2 cawan susu segar + 1/2 cawan whip cream)

Cara

  1. Masukkan cendawan, stok ayam, bawang dan thyme dan periuk dan rebus selama hingga cendawan empuk.
  2. Setelah empuk masukkan dalam food processor atau blender, kisar tapi jangan sampai hancur cendawan tu. Biar nampak chunky2 sikit.
  3. Dalam periuk lain, cairkan mentega dan masukkan tepung. Kacau campuran tersebut sehingga sebati. Masukkan campuran susu segar dan whip cream, garam, lada hitam dan campuran cendawan yang dikisar tadi. Boleh masukkan leek dan extra slice mushroom jika suka.
  4. Kacau selalu sehingga mencapai kepekatan yang dikehendaki.
  5. Siap untuk dimakan.

Maaf laa gambar kurang cantik.akak ni tak pro pasal ni.

No comments:

Post a Comment