Tuesday, April 24, 2012

NASI DAGANG TERENGGANU-bila orang Johor yang masak

Assalamualaikum semua dan salam pagi selasa,


Percaya maupun tidak,kena percaya ya.sebab pertama kali akak buat nasi dagang.akak selalu kalau teragak nak makan beli ajer kat pasar malam kalau ada pergi kepasar malam.Beli sekampit beras pulut,mula cadang nak dibuat kuih lopes,tapi tak juga dibuat buat lagi atas sebab tak ada air abu nak merendamkan pulut tu.(kalau rendam dengan air abu pulut jadi kenyal kenyal gitu)..
Hb akak biasa makan nasi dagang sebab dia duduk dikuantan dulu selalu dapat makan.bila akak masak nasi dagang ni,akak tanya lah kat hb akak..okay tak bang..sedih nya dia kata kurang sikit,tapi adalah rasa..hihihi biasa tukan orang johor masak nasi dagang..alasan tak boleh pakai sebenarnya.sebab pertama akak tak kukus pun nasi tu..main masak macam nasi biasa..amek ko..walaupun ikut resipi dari Minami kat MYR tu...Alasan lagi  >>>>>>  sebab senang keje akak...
 


Tapi lauk ok kata hb akak cuma kena pekatkan lagi kuahnya sebab akak bubuh banyak santan jadi petang tu akak renehkan lagi kuah hingga jadi pekat betul..yesss!!! jadi lepas nih kalau nak buat lagi nasi dagang kena ikut betul betul step baru boleh dapat hasil yang membanggakan..Akak salin resipi nih semula dari Bukan sekadar masakan Ros Jintanmanis..

*NASI** ( resepi asal dari Kak Minami133 Myresipi)
* 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut (akak guna 1 cawan beras pulut+3cwn beras biasa)
* 1/2 tin santan
* garam dan gula
* 1 sudu besar halba
* bawang dan halia (hiris halus2)
* air

* **GULAI IKAN TONGKOL**
* 1 tin santan(guna santan kelapa biasa 1 biji)
* 1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, 2 cm halia , 4 cm lengkuas } di'blend'
* 15-20 tangkai cili kering
* 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros(takde guna rempah kari babas)
* 6 keping asam keping
* garam dan secubit ajinomoto
* gula ( ros guna gula nisang)
* 5-6 biji cili padi
* 1 ekor ikan tongkol
* 1 cm belacan

***ACAR**
* 2 batang timun
* 1 batang lobak merah
* 1/2 biji bawang besar
* 1 biji lada besar
* cuka, garam, gula

Cara-cara
1. NASI: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.(yang nih akak derhaka sikit masak kat periuk nasi elektrik)


2.Kuah

GULAI IKAN TONGKOL: Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.

3. ACAR:
 Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang. Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.

30 comments:

  1. As-salam kak asma..nak rempah bunga ros ke?..meh kita tolong belikan kat kedai runcit dpn umah ni haa...akak email alamat kat sitinaemahh@gmail.com


    p/s..kita dah 12 th kat sini pun tak pass buat nasi dagang..ngeh..ngeh..ngeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaaa Ct,

      malu akak tapi kalau Ct sudi belikan akak lagi sudi menerimanyer..
      lepas nih boleh buat lagi dengan rempah yang real kan..
      terimakasih...muah..muah...muah....

      Delete
  2. akak..
    meh sepinggan..
    sedappnya tengokk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak masak kureng skit tu mas,
      kalau org ganu yang masak mesti lagi kick...
      nak bagi dah habis laa mas..
      cian nyer...

      Delete
  3. Salam kakasma! nak tumpang makan sini :D kita hari ni malas sgt2 hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah,jemput jemput jagan malu malu..
      pinggan ngan air bawa sendiri yer!!!

      Delete
  4. salam kak asma...xkisah la org mana yg masak, nasi dagang ni tetap jd peberet Liza...sedaaapppppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh iye ke..
      akak mmg suka makan nasi dagang nie,
      nasi kerabu pong suka..
      sama laa kita..
      mmg kena buat lagi nnti..
      tunggu org ganu kirim rempah asli nyer..hihihihii

      Delete
  5. sedapnyer nasi dagang!!!! hasben akak kt kuantan? nnti akak suruh hasben akak gi kemaman utk beli rempah cap bunga ros tu kak. baru kick nasi dagang akak. sure sama mcm kt kedai. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tun,
      my FIL now ada duk kat kuantan,selalu balik kuantan,
      sebab tu bila bila nnti jangan tak caya kuar gambar akak
      dengan cikgu Hana dan Ummi ayu nnti..hihihihi

      tu laakan selalu balik kuantan tak lepas ke terengganu..paling jauh pun bandar kuantan ajer...

      Delete
  6. Salam kak Asma,x kiralah org johor,penang ke yg masak...janji nama nasi dagang...sedap noo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iza...

      tapi kan kalau orang ganu yang masak mesti lagi kick..
      kita nie masak derhaka je selalu..hihihi

      Delete
  7. Salam Kak..
    Pehhh..pekena nasi dagang time hujan2 cenggini memang terangkat. Balik dulu borong rempah gulai nasi dagang tapi belum try lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TTM,
      kalau makan time ujan terangkat angkat..hihihii
      kelako lak bila dibayangkan..

      masak laa lepas tengok akak masak nie..
      mesti terangkat punya...:))))

      Delete
  8. Tak kisahlah org mana yg masak, yang penting sedap dan kena pada selera org yg nak makan tu kak. Saya pun sekali dua je masak sendiri, selalunya beli je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu zila
      cuma kena ikut resipi dan step laa kan
      kalau idak jadi cam akak..
      rasa bentuk ada tapi kurang sikit..
      kena cuba lagi nnti

      Delete
  9. Tiba - tiba rasa lapar plak... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa cian nyer..
      nak ajak makan dah habis
      cam ner tu yea...:)

      Delete
  10. KakSma, pekata bagi nama nasi ni, nasi JoGanu Berdagang...ehehhe (eheh senseng kain sesiap senang nak larik dulu seblom org Ganu marah).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abbot,

      org johor berdagang yer..org ganu tak marah laa
      jangan risau...
      bangga lagi tu..
      sbb org johor masak tapi derhaka..
      hahaha..

      Delete
  11. salam kak asma
    tang gulai tongkol tue yg sy jadi lapar tue..menggugat..kita pun lom pernah buat lg kak..)

    ReplyDelete
  12. baru nak offer rempah bunga ros, ct naemah dah offer pun :)

    ReplyDelete
  13. Kak Asma - MM tak pernah buat nasi dagang... biasa la kita kan org Johor (alasan).

    Kak, thanks ye selalu vote blog MM. Sebenarnya kan... nyesal jugak menjoinkan diri, asyik menyusahkan org nak suruh vote2.. Hahaha..

    ReplyDelete
  14. sedap nampak nasi dagang akak tu. saya tak pernah buat kukus..tapi pernah tanak nasi dagang. elok jugak jadiny. hehe.. sedap tu amkan ngan ikan tongkol tu kan. :-)

    ReplyDelete
  15. Salam Kak Asma.... sha suka nasi dagang.. tapi tak pernah sekali pun cuba memasak nasi dagang tu.. akak ipar orang kelantan.. kalau terigin memang menumpang makan kat rumah dia hehee... dia org kelantan tapi duduk di johor.. hehehe.. tq kak muahhhh

    ReplyDelete
  16. Salam k.Asma.nasi dagang mmg sesuai dg ikan tongkol..pasangan serasi. sy anak sekeluarga mmg suka sgt nasi nasi dagang ni...
    re; K.Asma nanti sy dah balik Melaka...jemput ke rumah....boleh jamu nasi tomato...

    ReplyDelete
  17. Salam akak...takpe kak, cubaan kali pertama memang cengitu.. tp bila dah selalu buat, dah boleh bukak kedai lagik....hahaha... tp kan kak, saya masak nasi dagang ni pakai rice cooker jer, malas nk mengukus bagai... tp guna beras nasi dagang ler... akak nak ke? saya ada 10kg kat rumah ni. Kalau nak, nanti kalo balik Melaka saya singgah Tampin... leh gak merasa pizza akak tu kan... hehehe

    ReplyDelete
  18. yeay! mmg plan nak buat esok, nnti kita tengok2 resepi kat sini jugak. tq kak! ;D

    ReplyDelete
  19. as-salam
    hari ni banyak resepi nasi kat blogger kawan2..npk menyelerakan NASI DAGANG TERENGGANU ni..1st time dgr..mmg suka dgr ikan tongkol..masak apa2 pun sedap..

    ReplyDelete
  20. Assalam kak Asma, sedapnya tgk nasi dagang akak ni.saya pun tak pernah masak nasi dagang...pernah mkn jer..hehe memang teringin nak cuba masak sendiri juga tapi kat sini tak ada jual halba tu.

    ReplyDelete