Friday, May 6, 2011

Sambal Hitam Pahang

 Masa balik kampung di Air Hitam bulan lepas,adek akak bagi belimbing buluh.lebat sungguh buah nie..berungkai2 kat pokok.dalam kepala akak nak buat sambal hitam nie.balik rembau akak cuba buat setelah belek belek resipi kat rumah Madihah sini.akak buat tak laa banyak.3 hari lepas akak balik dari kampung tu akak masak dan adek akak kebetulan datang kerumah akak.akak tunjukkan sambal ni kat dia.waaa makan beria ia dia.sedap katanya..hihihihi menjadi laa tukan.pepun memang sedap.makan dengan nasi panas panas.Izah daut pun gemar  sambal nie maklumlaa orang pahangkan..tul tak Zah...Buat Madihah terimakasih resipi pemberian mertua Madihah nie..memang sedap...jadi akak c/p kat sini senang nak buat rujukan nanti..
Sambal Hitam Pahang
Sumber : My mother in law...
 
Bahan2
½ cawan belimbing buluh rebus [rujuk resepi cara2 merebus]
½  cawan cili padi (ikut kepedasan masing2)
2 cawan ikan bilis yang telah dikopek 
6 ulas bawang merah [3 ulas ditumbuk, 3 ulas dihiris nipis]
5 sudu besar kicap manis atau secukup rasa
garam & gula secukup rasa
1 cawan minyak masak
Cara2 Menyediakan
1. Sediakan terlebih dahulu belimbing buluh. Kuantiti belimbing buluh terpulang masing2.  Belimbing rebus ni boleh disimpan dalam peti sejuk sebagai stok. Jadi bolehlah rebus banyak2 & simpan stok.  MaDiHaA buat banyak juga rasanya lebih dari 1/2 kg belimbing buluh segar.  Belimbing hendaklah dicuci bersih.  Masukkan ke dalam periuk TANPA AIR dan renih dengan menggunakan api yang kecil.  Biar sehingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri & kecut.  Selang seminit atau dua minit mesti dikacau supaya periuk tidak hangit.  Biarkan sehingga belimbing mengecut & jusnya betul2 kering dengan api yang kecil sehingga warna belimbing bertukar menjadi gelap.  PESANAN: jika nak guna untuk buat sekali je sambal ni.. memadai hanya rebus anggaran 10 biji belimbing sehingga belimbing bertukar warna coklat saja.  Tujuan merebus belimbing sehingga betul2 kering & gelap adalah untuk tujuan simpanan.
2.  Tumbuk cili padi sehingga halus.  Tumbuk 3 ulas bawang merah sehingga lumat. (3 ulas lagi dihiris nipis)  Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat.  Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.
3.  Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang yang dihiris sehingga wangi.  Masukkan bahan2 tumbuk sekaligus & tumislah sehingga bahan2 tersebut sehingga nampak agak kering & garing (agak lama juga).  Tambahkan kicap manis, garam & gula secukup rasa. Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding gitu).  Bila dah garing tutupkan api lalu tolakkan sambal ke tepi kuali beberapa minit supaya minyak tos sebelum dihidang.  Atau boleh juga angkat dan sejatkan sambal menggunakan penapis santan sebelum dihidangkan dengan nasi putih atau ketupat pulut.  
4. Sambal ini boleh disimpan lama & boleh buat banyak2 untuk simpan stok.   Boleh dihidang dengan apa saja juadah yang rasa sesuai dihati anda... Sedap yang teramattttt!!!

10 comments:

  1. Salam kak asma!!!! umar mana??? meh sini cium2 sikit, mesti dah lari2 panjat2 ni kan kan :D yer la kak lama tak ngobrol2sejak2 kita ilang ni kan? :D insyaAllah lepas ni ilang pun kejap2 jerr hihihi.. akak sihat? umar ada adik tak?

    ReplyDelete
  2. akak...sedappnya sambal hitam....
    klu balik rumah mertua..selalu makan sambal ni...

    ReplyDelete
  3. Assalam kak asma,
    memang sedap sambal pahang ni kan...lagi pedas lagi sedap..orang spore pun dah cuba tau..hehe heheh..mana umar ni dah lama tak tengok dia..

    ReplyDelete
  4. IKa,
    Umar masa akak taip comment nie sibuk main..abih semua barang diselongkarnya..dia sihat alhamdulilah...hehehe masa nie bocor lerrr..dah senja dah Jah,,tak larat dah.rehat rehat!!!

    ReplyDelete
  5. Mas,
    akak tak pernah pun buat,first time buat guna resipi madihah nie..mmg thumbsup..mertua duk pahang juga tapi akak tak pernah makan nie kalau balik sana...

    ReplyDelete
  6. Ayu,
    ahaa laa aritu dtg umah ayu ada nampak sambal nie..mana dapat stok belimbing...johor mari laa tu..nanti kena buat lagi..tunggu stok ada..
    Umar sihat..tu duk sibuk menyelongkar...abih barang2 diselongkarnya..cam dalam vidoe tu..gitu laa dia..

    ReplyDelete
  7. salam kak asma..

    t.kasih kak sudi mencuba resepi mertua sy tu... saya pun pertama kali buat aritu.. bila rasa memang sedap sangat2. berselera makan dibuatnya.. siaplah lepas ni kalau musim belimbing kat kg mesti nak buat lagi.. hehe..

    ReplyDelete
  8. salam kak asma..

    sejak duk pahang ni,baru je kenal sambal hitam.saya suka makan time bulan pose.Time sahur makan ngan nasi panas fuhhh...naik selera...nak buat tak reti..kalau buat takut tak sedap macam orang lain buat...

    ReplyDelete
  9. salam kak.. baru sempat nak menyinggah rumah akak ni.. hihihi.. thanks akak singgah umah ita dulu.. akak sihat.. dah beso dah Umar ye..

    ReplyDelete
  10. hehe3..mang suka sambal nih...aritu kita try buat kat umah tapi terlupa resepi..duk pk2 apa yg menyebabkan sambal kita buat xhitam..rupa2nya baru tau...haha3..lupa masukkan kicap..kuang3..

    ReplyDelete