buat sekejap,makan pun sekejap....nak mengoreng ajer malas..bab banyak kena buat satu satu...
Bahan-bahan:
- 20 - 30 ekor udang
- 80 gram tepung gandum
- 100 ml air
- 1 sudu kecil baking powder
- sedikit garam
- sedikit kunyit (kalau nak putih tak perlu letak kunyit)
Cara Membuatnya :
- Masukkan tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk.
- Masukkan air dan kacau rata supaya tidak berketul.
- Biarkan selama 30 minit sebelum digunakan. Kalau masuk dalam peti sejuk lagi bagus.
- Udang di bersihkan. Buang kulit, tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya.
- Keringkan udang dengan kitchen tissue. Pastikan benar-benar kering.
- Panaskan minyak yang banyak (boleh tenggelam udang).
- Pegang bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung.
- Bahagian ekor tidah perlu bersalut tepung.
- Masukkan ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan.
- Angkat dan toskan.
- Hidangkan bersama sos pencicah kegemaran anda. Boleh guna sos cili thai, sos pencicah, sos cili, mayonis, tar tar sauce dan sebagainya.
TIPS
- Pastikan udang betul2 kering bagi mengelakkan dari minyak meletup yer....AWAS!
- Mungkin jenis tepung yang berbeza sukatan air pun berbeza...bancuhan tepung jangan cair supaya boleh melekat pada udang. Dan jangan terlalu pekat....
Assalammualaikum kak..
ReplyDeletemenggodaaaasss!!
rasa macam nak makan terus..cicah ngan sos tu..wow!! sedapnya!!
kat umah ni kalau buat udang camni..ramailah yang menunggu kat dapur..tak yah tunggu makan nasi..sekejapan habis.
ReplyDeleteooo umar dah setahun yer..semuga menjadi anak yang soleh dan berjaya di dunia dan akhirat.
memang best shopping kat yummies tu..tak sedar kena keluar wang ratus..
buat coklat tu kamu guna coklat beryls ek
akak..sedapnya udang..
ReplyDeletememang sedap dicicah ngan sos...
Assalam kak...apa khabar?lama tak singgah sini...sedapnya tgk udang tu dok berposing rasa nk ngap jer..hehe
ReplyDeletesedapnye.......i like it
ReplyDeletekakkkk gumuksnya udang tu geram tgk bak mai sepiring
ReplyDeleteummi suka udang,sedap nampak tuu
ReplyDeleteHi Kak..hru doing?
ReplyDeleteLove dah quit prawns...so tapau for my kids ya! :D
assalamualaikum akak!!
ReplyDeletewahh... gemok2 je nmpk udang.. ke sbb tepung tu bila goreng jd gemok?
asma..betul2 sedap nampaknya tu..harus buat jugak ni..teria kasih kongsi resepi..
ReplyDeleteakak pun tertanya2 jugak.mana perginya Ena..zarina tu kan..
Yummm2..sedapnya kak..ni mkn gitu aje mmg sedap nih
ReplyDeleteFara....mmg nak mengoda sume nih..tu yg tayang yg gumuk2 hehehe
ReplyDeletekak Ina,tul tu kak sambil goreng sambilmakan..tak dan nak makan cam kat restoren,
coklat tu mmg tul kak kita guna jenama beryls..
Mas,sedap mas..kena buat arrr akak cadangkan nih...
Waalaikumsalam Nieza,hehehe sama ajer akak pun jarang singgah sana,kalau tak sibuk kang akak jenguk2 selalu
ReplyDeleteudang tu mmg sedap makan gitu ajer...ngap ajer nanti
Ayu sleeping,
buat arrr baru nanti lebih like..
Chik Mimi,
gumuk and sodap..makan tak ingat tu...
Ummiross,
ReplyDeletesama kita pantang nampak..buat camgini sedap
Love,
me doing well thanks love,
waa kenapa ada alagic ngan udang nie,wallaaaaa rugi wooo..sedap tu..tapau len kali boleh dah pinish yooooo
Tun,waalaikumsalam,
sebab adaa baking powder tu laa Tun,lagipun bila diperap kejap tepung tu dia jadi naik..cuba arrr pasti ML sayang nanti hihihihi
kak erna,
cuba laa kak senang ajer,pasti anak2 suka,beli bebanyak udang tu..buat sendiri untung...
Kak Asma....
ReplyDeleteUdang celup tepung gini kite memang suke. mrfaiz pun minat benar ni. jap lagi nk p beli udang lah. Harap2 boleh buat kat suami petang ni..jeng jeng jeng.. time kasih kak. :)
Salam Kak Asma,
ReplyDeleteKite dah buat dah udang celup tepung ni... best sangat. Hari ni MrFaiz request suruh buat lagi. hehehe... tenkiu kak for recipe :)
Salam,
ReplyDeleteNice blog, innovative!! in your cooking style, though some deviation from the norm. Should be tantalizing to the palate.
Salam Dear K Asma,
ReplyDeleteTQ so much sudi dtg blog saya. Nanti saya nak cuba resepi dari laman blog ni ya. TQ soo much...
Salam. Ini yang Kjee nak try buat.
ReplyDeletesila singgah blog Kjee dan angkut ole2 tampal kat dinding yer. Kjee link blog awak yer. tq.
salam kak..
ReplyDeletegebunye udang tu...
geramm tengok~~
time2 pose ni nk cari menu kt on9 jer..k tukar2 menu..udang akak ni memang best..nk try buat tuk buke pose :)
ReplyDeletesaya baru cuba dan resultnya sedap dan garing macam di kedai ;-)
ReplyDeleteNikmatnya udang goreng tepung, apalagi udangnya masih segar.
ReplyDeletefeveret ni...nanti leh try...blog saya https://cararesepi.blogspot.com/
ReplyDeleteResepi hampir sama dgn di laman web...anyway, tqvm
ReplyDelete