Wednesday, December 1, 2010

Kek Mentega Lembap

Wah....lama sungguh akak menyepi.wallaa bukan aper..bila sekali malas,makin panjang malas nyer..tapi bila akak buat kek nie semalam jadi teringin pulak nak share ngan semua resipi nie.tapi pagi nie akak sibuk sikit..jadi bila akak ada pree masa nanti akak masukkan resipi yer..memang mebeles sungguh kek nie..tak tau nak cakap..ecececeh..iye..iye aje ..
Akak dapat resipi nie dalam tenet,masa tu main print aje time nampak resipi yang berkenan kat tekak.tapi tak ler akak buat.satu fail resipi akak.jadi semalam akak try ler bongkar fail tu semula dapat resipi nie,nampak sedap gitu.bahan pun mudah aje.sambil masak tengahari akak suh mesin mixer akak adun.nielah hasilnya.dan yang akak mekapkan macam nak rak tu bukan ape,saja test tangan yng tak berseni nie.hah amek ko mmg haru biru jadinya.tapi memang sedap sungguh kek nie.simpan semalaman lagi laa.kalau suka dihias dengan cream pun bagus.

Kek Mentega Lembap
resipi dari Puan Firza Nordin


A:(dipukul hingga putih)
227 gm mentega(akak guna jenama Anchor)
1 sd teh esen vanila

B:
 6 biji telur gred B
80 gm gula icing
120 gm gula castor
1/4 sudu teh baking powder
2 sudu besar ovellete

C:
210 gm tepung naik sendiri
1 sudu besar esen butter vanila(ni akak guna butter emulco)
2 sd besar susu cair

Caranya:
1.Sapu tin pembakar 9" dengan mentega dan ratakan.akak bubuh tepung dan ratakan juga.
2.Pukul telur dan kedua dua gula hingga telur hancur.masukkan baking powder,ovellete.pukul hingga ovellete larut dan seterusnya pukul lagi hingga naik 3 kali ganda dengan speed yang paling tinggi.
3.masukkan tepung sedikit sedikit (lebihkurang 4 kali masuk sambil dipukul dengan kelajuan 1 dan bila telah sebati baru masukkan susu cair.
4.Pukul lagi pada kelajuan tinggi selama sepuluh minit.
5.Masukkan bahan A(mentega dan esen vanila yang telah dipukul terlebih dahulu) kedalam adunan B+C sedikit sedikit pada kelajuan 3 hingga habis.
6.Masukkan butter emulco atau esen butter vanila dan dipukul lagi selama 5 minit.Tuang kedalam acuan kek dan bakar pada suhu 160darjah selama 1 jam.

Nota Akak: sebaik aje kek siap masak terus keluarkan dari tin pembakar bagi mengelakkan kek jadi kecut ditepinya.buat kek nie ikut step resipi InsyaAllah pasti tak mengecewakan.


21 comments:

  1. salam mbakyu, kabare??
    wes suwe ora tau online yo???

    ReplyDelete
  2. akakkkkkk..sihat ke? lama tak nampak..umar sehat? ehehee... kek nak nak nak

    ReplyDelete
  3. Ok gak kan..sekali sekala buat kek yg simple

    ReplyDelete
  4. lama betul aku menyepi yek...gi betapa kat mane?..baru ingat nak tengok resepi ni...rupa2 sempat pos gambar je yek?...cpt2 kak postkan resepinya..

    ReplyDelete
  5. akak..siap ada decoration lagi kek tu..mesti marbeles... nanti tepek respi yer

    ReplyDelete
  6. Salam Kakasma. Umat tgh wat apa tu... ooo tgh mamam kek. Mamam sorang2 tak kasi auntie ek. MamaAsma jgn kupa share respi tau.

    ReplyDelete
  7. salam Alimaz,
    maceh sudi gak datang,maklum lama akak betapa nie..pasne rajun2 dtg yea

    Deetha,
    Salam kembali mbakyu,
    ahaa laa wes kusuwe orah memblog,laa kamrea akak orah apikk,nek nepek resipi orah cantik..miss u mbakyu..muah..muah..muah...

    ReplyDelete
  8. Izah,
    terimakasih Zah,akak sihat sihat aje..Umar pun sihat alhamdulilah.ahaa laa akak dah kesedapan bercoti...hehehe ada aje..buat laa zah kek nie pasti tak cukup nanti..tak caya buat yea

    ReplyDelete
  9. Nazrah,
    betul tu,mmg sedap kek nie,kena cuba baru tau kesedapa nya..makasih yea sudi berkunjung kerumah alamanya akak nie..nazrah mesti lagi terrer nie..

    ReplyDelete
  10. AYU,
    walla lama tul kan akak betapa.hehehe tak kemana pun ada jer kat rembau.pasni kena rajin rajin balik..meh laa buat kek nie ayu,akak dah tepek dah nnti cuba buat yea...

    ReplyDelete
  11. Noorma,
    wokey akak dah tepek dah..ko mesti buat bab bahan senang rasa pun pergh...hehehe..

    ReplyDelete
  12. Along,
    salam kembali along,mmetul tu Umar cukup suka makan,mungkin sebab kek nie lembut gitu resipi ada dah tu..dah buat pos sikit yea...

    ReplyDelete
  13. salam kak asma..
    apa khabar? wah ada kek mentega kat cni..nak sepiring..

    ReplyDelete
  14. salam asma..lama betul menyepi diri..alhamdulillah dah kembai memeriahkan duni masak2 diblog ni..
    asma sihat ke..
    asma..akak dah ambik resepi ye..ada masa nanti nak cuba buat jugak ni..

    ReplyDelete
  15. Salam Kakasma..welcome back..lama tak dapat resepi baru..hehe

    :-)

    ReplyDelete
  16. saya tak reti buat kek. nanti nak belajar la. lawa kek ni, macam kek kat kedai dah... :-)

    ReplyDelete
  17. Asalamualaikum Kakasma. Salam perkenalan. Saya ni memang peminat kek mentega. Saya ni dengan kek agak cerewet sikit. Semalam saya cuba buat kek ni. Memang sedappppppp sangat kak. Tak main topping topping dah. keluar oven terus potong sai dah tak sabar nak makan. lepas ni saya akan guna resipi ni ja. Terima kasih kerana berkongsi resepi kek yang sungguh lembut, moist dan sgt sedap.

    ReplyDelete
  18. salam kak erna,hehehe maceh laa pasnih bileh laa buat..mmg senang jer dan sedap gitu..nanti dah buat jgn lupa aps sikit ..

    Cheqna,
    tu arrr tapi tak banyak yg baru sebab skr nie masak biasa biasa ajer..kit ada yg baru akak mesti post nanti yer

    ReplyDelete
  19. SAlam AMir,
    akak mmg salute kalau Amir buat mesti lagi sedap..selamat mencuba.....

    ReplyDelete
  20. Maz,
    Alhamdulilah suka akak dengar Maz dah cuba buat kek nie..Hehehe akak pun gi tepek ising tu bukan aper,saja nak tengik keras tangan bila main ngan ising,tapi tu laa hancusss jadinya..pat mendeko mmg tak penah jadi..salam kenal juga dari akak..

    ReplyDelete