Monday, July 12, 2010

Mini Popia bersira susu

 first time makan masa balik beraya dikampung 2 tahun lepas.adek akak oder ngan kawan dia.beli dua balang tapi tak kuarkan untuk hidangan..dikudap ajer masa tengok tv..kejap licin..sedap sangat..tahun lepas adek buat sendiri..lagi parah..lum raya dah licin..akak pernah nampak Noorma buat kudapan nie..buat sesiapa nak buat masa raya nanti akak memang suggestkan buat.senang dan sedap..cuma pat nak mengulung kulit popia tu yang agak kena terlateennnnn kata orang jawa...
 bahan nya cuma kulit popia.....gunting persegi dan gulung.lekatkan dengan tepung+air...dah di goreng,toskan dan sirakan dengan susu tepung dan sedikit gula aising..wallaaaa sedap..kalau nak bubuh kacang tanah kisar halus+gula pun boleh.....


14 comments:

  1. kak asma..menariknya..saya tak pernah rasa lagi nih..kak asma bagi la sukatan bebetul..ni buat besar besar popia serunding tu ye? nk try gaakkk

    ReplyDelete
  2. hai kak, dalamnya kosong je ke?macam senang la pulak..nanti nak try la blh jadikan hidangan raya.

    ReplyDelete
  3. akak..tak penah try lagi yg versi nih..sokmo2 sy makan yg bersira lada..ala2 macam kopok ubi pedas...tp popia bersira pedas...sedapkak..... kat mana nak jump yang versi manis srupa yang akak tunjuk nih? ade jual ke...nak tempah buleh?huhuhu...kak..sesungguhnya adikmu ini tidk rajin nak membuat...huhuhu....

    ReplyDelete
  4. Salam Izah,
    masa akak buat nie akak beli kulit popia saiz besar..dalam satu keping tu boleh gunting dalam 5 keratan.satu keratan boleh gunting lagi jadi 4 keping..then baru laa gulung...jangan buat besar sangat tak cantik...buat laa..akak gerenti punya sedapppp

    ReplyDelete
  5. mazni,
    ahaa dek kosong ajer..gulung,goreng buh sira tu aje...senang cuma kena rajin laa nak mengulung tu leceh plus boring sket..tapi dah jadi sedap!!!!

    ReplyDelete
  6. iffah,
    memang versi nie jarang orang buat dan makan.akak buat pun sbb jiran akak nak tengok contoh camner ghuper popia nie..bila akak tunjuk dia rasa,mak aii tak henti dia makan..sedap kata dia..hihihi tak jadi dia nak buat popia bersira pedas cam iffah kata..mmg takde kat pasaran..nak oder boleh ajer..nnti akak buatkan...cakap ajer bila..!!

    ReplyDelete
  7. asma..akak sama ngan izah..tak pernah makan ni..sukatannya camana ye.susu tepong banyak mana..gula ising bolih agak je kan..cara2 pun akak nak tau..bila bolih sira..dah akak tak pernah makan kan..buat pun tak tau..he he.

    ReplyDelete
  8. Kak Asma...popia susu ni mmg my favourite.. raya memang selalu buat... tapi penat sikit la nk menggulung comel2 tu.. tp sebab sedap punya pasal..buat la jugak kami 3 beranak yg pompuan2 ni..

    ReplyDelete
  9. ish sonang je bueknyo ye kak...boleh wat ni...tak yah tunggu nak raye...buat tuk mkn kudap2 pun hokey ni....

    ReplyDelete
  10. kalau kita gulung je popia yg besar tu then baru gunting2 bleh gak kan kakasma? ju buat mcm tu je slalu, potong lak serong2... kerje org malas... tapi mmg sedap la.... ju biasa guna susu tepung everyday... mmg lemak berkerim....

    ReplyDelete
  11. Hi Kak, hru doing???

    Aisey teringin nak kudap popia tuh!!! :(

    ReplyDelete
  12. sedap ni..memang suka sangat makan snacks ..hehehe..

    :-)

    ReplyDelete
  13. hai kak...
    popia ni memang sedap.
    tapi leceh nak menggulung je.
    jiran ade buat gak..dia jual kat k.L

    ReplyDelete
  14. memang sedap..
    ade terfikir nak jual popia sira susu ni,,

    tapi rase cam tak larat nak gulung.
    leceh...

    ReplyDelete