Friday, July 23, 2010

Ikan Goreng Cili Api

 akak suka masak camgini bila ada masak lauk lemak.bergandingan sungguh.buat pedas pedas sampai berasap tinge..mcmane nak kempis perut makan sambil minum air.tapi takper jangan masak selalu,kalau nak kempis perut ler..kalau idak tak kisah hari hari pun boleh!!
untuk masak ikan nie tak kisah ler nak guna ikan ape.yang penting goreng garing sikit..kalau nak cuba resipi nie cubalaa yer..mmg sodap...pedas cete belakang
bahan bahan untuk ikan goreng cili api:
  • 5ekor ikan kembong
  • 10-15 biji cili api
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 keping asam keping
  • garam dan secukup rasa
  • daun ketumbar atau daun sop hiris halus
caranya:
  1. bersihkan ikan.lumurkan dengan kunyit dan garam.goreng garing..angkat dan ketepikan.
  2. tumbuk bawang dan cili api (kalau malas blend ajer).
  3. pijarkan minyak,tumis bahan tumbuk hingga naik bau.masukkan garam,kunyit serbuk,perasadan asam keping.gaul sebati
  4. biarkan bahan agak pekat dan kering ,baru masukkan ikan dan daun ketumbar.matikan api.siap untuk dihidang..

6 comments:

  1. Dah lama sangat tak makan pedas sebab malas nak buat versi lain untuk anak

    ReplyDelete
  2. wah macam best...pedas2 sodap...nak test buat jglah;) hhehee...

    ReplyDelete
  3. Kakasma keluarga belah suami saya kalau buat kenduri selalunya ada ikan msk camni.Yelah mkn dgn masak lomak memang 'kick' gitu....

    ReplyDelete
  4. Norasikin,
    sib baik anak anak akak boleh terima kalau idak memang kena buat resipi lain juga kan...tapi kalau guna lada sikit tak terasa sangat pedasnya shikin...

    ReplyDelete
  5. D'ya,
    buat dek jangan tak buat sedap nie tapi kalau ade kuah lemak algi kick!! kalau takmo terlalu pedas kurangkan cili api tambahkan lada merah ker boleh juga tu..gud luck :-)

    ReplyDelete
  6. Azian,
    ahaa betul tu azian kat sini pun org nogori kalau ada kenduri mesti ada lauk camgini..mmg sedap lawankan dengan kuah lomakkan..ermmm!!!

    ReplyDelete