Wednesday, June 9, 2010

Roti Jala dengan kuah kari ayam

pagi nie akak buat roti jala untuk sarapan anak anak yang sedang bercuti cuti.sebenarnya petang semalam akak buat roti nie untuk makan petang.tapi buat kejap dah ilang.kejap dah takde.aduh makan berebut rebut ngan anak anak.jadi pagi ni akak buat lagi.hah!!pun tak cukup..agaknyer kena beli tepung sekantung baru cukup..kebetulan semalam akak buat kari ayam,tu yang anak anak request buat roti nie.ade yang sih buat roti saj..tapi malas nak tunggu sejam..tu yg bancuh adunan nie..akak buat bater nie tak guna telur.anak anak akak kata nnti bau hamis.yang no dua tu tak leh bau hamis..mula laa dia m****h..akak lkongsikan adunan bater akak mana tau nak cuba adunan nie.

Roti Jala
source dari dapur kakasma


Bahan bahan:
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 sudu teh garam
  • pewarna(ikut suka)
caranya:
  • masukkan kesemua bahan kedalam blender.kisar hingga sebati.
  • bahagikan dua adunan jika nak dua warna berlainan.jika tidak just bubuh warna kuning ajer.
  • panaskan non stick pan.tebarkan bater.tunggu hingga masak.angkat.akak guna bekas yang Hana hadiahkan tuk akak.hehehe jadi laa cam IKA buat..

       nie yang akak buat petang semalam...meh laa sape yang lum sarap tu..ade lagi nie

13 comments:

  1. Salam Asmah, kak datang nak sarapan roti jala tu, ada lagi tak?

    ReplyDelete
  2. lawo nyer kak asma..terpegun aa tengok..nak hadiah cam ni gak...huhu..hehe..haaa nanti nak try yang tak buh telur.sebab letak telor ada bau hanyir skit laa..pss..kakasma kami kalau hamis tu bau kambing..hahaha

    ReplyDelete
  3. errr. tumpang tanya, nk pakai acuan apa ye nk dapat bentuk roti jala macam ni? tak pernah pulak sy tengok.

    *sebenarnya teringin nk makan roti jala, tp pikir bab nak menjala pakai corong tu, aihhhh malas betul!

    ReplyDelete
  4. Patutlah cantik je design roti jala..mula2 ingat kan Kakasma tukar topik sat n pergi mengait benang mana2..hehehe..

    best nampak...memang belum makan pagi, terus nak lunch aje..sup sayur :-)

    ReplyDelete
  5. salam perkenalan asma..

    cantik roti jala mu..rajin nye menjala sampai ikan2 tak lepas tuuu kemas dan teliti.. hehe
    mintai mai pinjam acuan hana bagi tuu hihi

    ReplyDelete
  6. Ratu kuih buat dah...sedap tu roti jala...bila nak g serbu umah akak ni, nanti try tanya AcikLana kalau dia mau.... nak gomol Umar lagik...huhu...

    ReplyDelete
  7. salam Kak Pala,
    ala cian nyer tadi ade..masa akak sampai dah habis..heee ngelat kan...

    ReplyDelete
  8. salam Izah,
    disebabkan izah terpegun akak bagi 2 keping pree tak yah bayo..hehehe..cubalah mana tau resipi nie kena lak kat anak tekak kan..maceh yer..ahaaa..akak ade dengar gak kata org kalau hamis tu kambing..tapi jawa pun kata gitu hamis kat telur..

    ReplyDelete
  9. Mio,
    akak dah postkan bentuk acuan yang akak gunakan untuk buat roti jala akak..pas nue mesti rajin nak buatkan...cubalaa

    ReplyDelete
  10. cheqna,
    heee cantik yer..nak makan sayang gak tu..hehehe.laa makan sup jer tapi sedap gak kan menghirup...

    ReplyDelete
  11. salam kembali jahlilah -jy,
    maceh sudi bertandang..hehee ikan mmg tak lepas..bab dah lepas masyuk mulut..agaknya guna acuan gini mme cantik laa jah..

    ReplyDelete
  12. Fida,
    akak tunggu kedatangan kamu dan acik....tapi bgtau..nnti ku jala lagi yer..huhuhu n boleh laa merojak jugakan kan....

    ReplyDelete
  13. salam kak...roti jala kak asma cantik betul...cam crochet lapik meja...dh cari x jumpa la...

    ReplyDelete