Friday, June 11, 2010

Cucuq kembong

pagi ni akak buat cucuq kembong.amek resipi kat umah BDRIA.percubaan pertama sebab nak test market anak tekak kat anak2.akak buat 1/4 ajer dari resipi.tupun dapat banyak.lembut didalam garing diluar.memang sedap.kalau nak cicah ngan sambal ker kena adjustkan gulanya..akak c/p resipi dari umah bdaria supaya senang len kali nak buat tak payah nak tercari2 resipi.kalau nak kerah tenaga anak pun senang.hihihi...meh kita tengok resipi tu..buat Bdaria maceh yer kongsi resipi..


Cucuq kembong
Sumber: resepi mak

Bahan-bahannya

200gm gula
1000 gm tepung gandum
1/4 tsp garam
1 biji telur
1/3 cawan marjerin (cairkan)
1 tsp ibu roti
1 tsp soda bicarbonat
air secukupnya

Cara-caranya:-
  1. Satukan tepung, soda bicarbonat, ibu roti, gula, garam dan telur. masukkan telur dan kemudian marjerin cair. Gaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga seperti bancuhan membuat jemput2. Gaul sebati.
  2. perapkan selama 30 - 40 minit atau sehingga bancuhan kembang.
  3. panaskan minyak secukupnya. Guna api sederhana. Jangan terlalu panas sangat nanti tidak masak dibahagian dalam.
  4. Goreng sehingga kekuningan. bentuk terpulang kepada anda. Ada yang buat dalam betuk bulat2 dan ada yang buat dalam bentuk memanjang @ lonjong.

6 comments:

  1. ala2 cucur lemak manis adabi gak la ni!! mmg sedapp!!!

    ReplyDelete
  2. Lama benar tak buat cucur yang ni, asyik yg segera aje sebab nak cepat...malu malu ngaku...hehe..

    ReplyDelete
  3. salam asma..salam kenal dan singgah.. akak dari rumah izah..dia cerita tentan roti jala..sungguh bagai dikata izah..cantik sungguh rupa roti jala asma..dan cucok kembong ni pun ..nampak mudah..insyaallah akak akaan cuba..izikan ye...

    ReplyDelete
  4. ain,
    akak tak penah makan cucur adabi tu..sama yer..yg nie sampai petang masih lembut..cicah sambal sedap!!!

    ReplyDelete
  5. cheqna,

    eee tak per pas nie mesti buat guna resipi nie..mesti ade bezanyakan..dan rajin selalu

    ReplyDelete
  6. Kak Erna,
    kita buat biasa ajer tu kak erna..tapi suka kalau nak cuba resipi tu.cubalah manetau menepati piawaian tekak kan hihihi.maceh juga yer..sudi singgah dan kenal kita..nnti kita terjah umah kak erna yer..

    ReplyDelete