Tuesday, June 1, 2010

Ayam Goreng Madras



AYAM GORENG MADRAS
Source : Majalah Rasa Mei 2010
Bahan-bahan

  • 500gm ayam
  • 60gm Bawang Merah }
  • 60gm Bawang Putih } dikisar
  • 60gm Halia }
  • 3 sudu makan serbuk kari ayam
  • 2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh lada putih
  • 4 sudu makan tepung beras
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak untuk menggoreng
  • 3 sudu makan dadih
Cara-cara

  • gaulkan bahan-bahan yang telah dikisar bersama ayam
  • kemudian masukkan bahan-bahan lain kecuali minyak
  • gaul sebati dan perap setengah jam atau lebih
  • panaskan minyak, goreng ayam tadi
  • hidangkan bersama sos atau pun dadih.


5 comments:

  1. adusss..."bahayanya" datang blog ni...cobaaaannnn....

    *perut dah nak berkeroncong*

    :-)

    ReplyDelete
  2. salam kak as....baru nak ngendeng kuih lapis jagung dah ada ayam madras pulak. nak dua2 la.hehe

    ReplyDelete
  3. cheqna,hehehe len kali dtg pakai cormin mate hitam..jadi tak nampak aper aper..tak pun redah ajer..mane bekenan balik masuk dapur eekkk~!!:D

    ReplyDelete
  4. ain..boleh boleh sila sila..jgn segan akak dah hidangkan tu...

    ReplyDelete
  5. AGM kat sini gak??? hehe...mintak sikit kak!!! :D

    ReplyDelete