Friday, April 30, 2010

KARI KEPALA IKAN

meh kita makan lauk kegemaran seantero nie.kari kepala ikan merah.Hb akak beli ikan nie seekor besar.kepala dua dua belah ngan 2 slice badan akak masakkan lauk nie..ermmm sedap tul meratah kepala ikan tuh..
resipi kari ikan akak:
  • kepala ikan merah + 2 keping badan ikan
  • 10 tangkai lada kering (rebus bagi lembut)*
  • 1 labu bawang besar*
  • 3 biji bawang merah*
  • 3 biji bawang putih*(bahan* kisar halus)
  • 1/2 inci halia(hiris halus)
  • 3 sudu besar serbuk kari adabi
  • sedikit halba dan biji sawi
  • sedikit daun kari
  • bendi dan tomato
  • satu mangkuk santan pekat
  • garam,air asam jawa,perasa.
caranya:
  1. bersihkan ikan.
  2. tumiskan bahan kisar hingga naik bau.masukkan daun kari dan rempah kari.kacau sebati.masukkan halba dan biji sawi.
  3. masukkan santan,kacau rata.setelah itu masukkan garam,perasa,air asam jawa,bendi dan ikan.biarkan sebentar.akhir sekali masukkan tomato dan perasakan.
 

2 comments:

  1. salam kakasma..lama tak singgah ..wah ada kari kepalo ikan nih..sedap terutama biji mato tu:)berebut rebut dengan anak anak nak korek mato ikan hehe

    ReplyDelete
  2. CM..ahaa laa kan mmg sedap tul tang kat mato tu..anak2 tanya sedap ke mak..hehehe cakap jer tak sedap ade kang berebut cam CM..hihihi

    ReplyDelete