Monday, April 12, 2010

AYAM PANGGANG PENCUK

Sape lum makan lagi.meh laa datang umah akak.jamu selera dengan ayam panggang pencuk.akak cuba buat sebab teragak betul bila tengok chef wan buat lauk ni dalam rancangan Ole-ole chef wan.tapi sayang nya akak tak pulak ingat nak salin bahan-bahan.cuma main agak agak aje.cis!!..kunun kunun macam handal.hah..amek ko..tapi sebab dah teragak bebenar akak buat laa.macam kata anak akak main taram ajer.
cuma yang akak tak dapat nak bubuh dalam resipi ni adalah lada merah nya sampai 15 batang..hehehehe ngeri....dan kena bubuh daun limau purut.akak tak ade lak.(dulu ade lebat daunnya akak tanam..tapi dalam pantang tu takde sape nak siram,mati pokok akak tu),akak gantikan dengan rosemary..ala..ala mat saleh laa pulak..tapi memang sedap...sangat.

Atas permintaan ramai(eh ramai ker) cam bagus jer akak niekan..actually akak tak salin pun resipi ayam nie tapi ingat ingat gitu ajer..jadi akak harap sesiapa nak cuba resipi ni kalau nak adjust tu sila laa yer..akak pun adjust gak nie...ikut resipi chef wan kuantiti bahan banyak tul jadi pandai2 laa agak2 yerSe

Bahan bahan
  • Seekor ayam belah dua (akak amek dada ngan paha ajer)
  • 15 btg lada merah(yg nie akak ingat tul ngeri banyak tul kan)
  • 8 biji bawang merah
  • 6 biji bawang putih 
  • 2 biji bawang besar
  • halia,lengkuas,kunyit hidup(agak2 yer)
  • 2 btg serai (ketuk)
  • 3 biji buah keras
  • daun limau purut(racik halus)
  • semangkuk santan pekat
  • perahan limau nipis
  • gula melaka
  • garam dan perasa
cara cara
  1. kisar bawang merah,bawang putih, lada,halia ,lengkuas dan buah keras
  2. panaskan minyak dlm periuk,tumis bahan kisar(chef wan buat satu2-akak masuk semua)
  3. bila naik minyak,masukkan serai,ayam dan santan.kacau rata.
  4. masukkan gula merah,perahan limau nipis,garam dan hirisan limau purut.
  5. bila ayam agak setengah masak,keluarkan dan panggang atas api.akak masukkan dalam oven.
  6. kuah yang lebih tu masakkan hingga pekat.semasa proses memanggang curahkan lebihan kuah keatas ayam tadi.

5 comments:

  1. Asma..bagilah resepi tak kesahlah taram ke tidak..nampak sedap..

    ReplyDelete
  2. salam kak asama. ayam tu cam ayam percik la ya! mintak le resepinya...taaram pun taramlah, asalkan ada rasa dan berselera org yg makannya...

    ReplyDelete
  3. salam kak asma..a ah...mintak la resepi agak2 tuh..promote baik punyee sedap..basic bahannyee apee..ngendeng lagi menu orang tak malu tauu

    ReplyDelete
  4. Datin El dan Azita Zain..
    Hehehe nanti kita tery ingat..dan olahkan jadi resipi.tapi kalau nak buat nnti kena try and error yer..ikut selera masing2 ..cuba tau jangan tak cuba nnti bg tau resultnya

    ReplyDelete
  5. Izahdaut,
    akak dah tepek resipi main ingat dan agak2 ajer..harap harap menjadi lerkan..heehheee biasa ler kena belasah ajer mane yg patut..buat jgn tak buat..taw!!gerenti sedapppp...

    ReplyDelete