Tuesday, April 6, 2010

AYAM KANDAR

Hari ni akak tunjuk lauk pauk ajer.dah berhari hari asyik kuih jerkan.Ayam ni sebenarnya ayam telur.akak suh hb akak beli ayam segar,tapi kat kedai tu hanya ade ayam pencen ni.dah lah kematu,akak rebus nak bagi sikit empuk,tapi tak gitu laa berjaya.ape nak dimasak kan ayam camgini.tanya jiran akak dia kata masak kari kak!eee semalam dah kari takkan nak kari lagi,adehhh..nak buat rendang kelapa takde..tu belum kerisek ngan daun kunyit lagi.akhirnya akak masak aje Ayam Kandar nie..senang cete..tapi punya laa berjam jam nak masak.Ntah berapa kali bubuh air pun tak tau..yang penting sedap!!!
  • 1/2 kg daging(gantikan ayam)
  • 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
  • 2 sudu besar kicap pekat maggi
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
  • 1 labu bawang besar(dimayang)
  • 1 ulas bawang putih (dimayang)
  • KUlit kayu manis dan bunga lawang
  • sedikit daun kari
  • garam dan perasa

Cara-cara

  1. daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
  2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
  4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
  5. bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
  6. Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
  7. Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.

No comments:

Post a Comment