Monday, February 1, 2010

Cakoi

Hana kata Kayu keramat ke Hikmat,akak panggil cakoi jer laa yer..buat hari jumaat lepas,nak post kalau sabtu ahad tak dan nak pegang pc nie..ntah yer..dah dekat dekat nak bersalin nie tekak akak macam macam teragak..mana yang boleh dibuat akak try ler,,yang tak boleh tu pakai oder ajer laaa..hihihi mesti dapekk punyooo..huiyooo untung jadi makyung nie...

akak amek resipi dari ntah blog sape,jenjalan nampak resipi nie akak try ler buat,alhamdulilah okay laa menjadi....

Bahan-B ahannya :

500gm tepung gandum

2 cawan air(kena kurangkan sikit.)

1 camca besar marjerin di masak ( cairkan )

1 camca teh garam halus

3 sudu makan gula

1 sudu makan susu pekat manis

1 biji kuning telur

2 camca teh yis kering

½ camca teh soda bikarnonat ( jika tak pakai pun lagi lembut )

Minyak untuk menggoreng



Cara Membuatnya :

Sediakan satu mangkuk adunan.

Masukkan 2 cawan air, marjerin, gula, susu, garam, kuning telur, yis kering dan soda bikarbonat.

Semua bahan tersebut di kacau hingga larut, masukkan tepung sedikit demi sedikit.

Adunan biar lembut. Uli hingga tidak melekat.

Bulat-bulatkan adunan. Biarkan sehingga ½ jam, tutup dengan tuala.

Ambil adunan dan canai. Kerat-kerat dan ambil lidi basah, tekan dan tindih dan di tarik panjang.

Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning dan masak.

Goreng dengan api sederhana.



14 comments:

  1. selamat pagi kak asma, emmm... pagi2 nie dpt makan cakoi tu sedapkan....

    2 -3 umah dok tayang cakoi nie, bila la nak smpi turn umah sy lak???? hehehe....

    ReplyDelete
  2. masa tengok kat blog hana, bagai nak rak sy cuba ingat apa nama lain kayu keramat ni. cakoi upernyaaa...tahu makan je, nama tak ingat. teruk betul saya ni kan.hihi

    psst...kak as bila bersalin??hopefully up to date, kak as n baby okay2 aje.

    ReplyDelete
  3. kalau bisness untung giler ni kaksma, modal ciput tapi untung besar, kalau market besar pheh kaya pakcik.

    ReplyDelete
  4. ada juga yg panggil PAK TONGKO. kakasma penah dgr tak? mmg best kalu dpt cicah ngan gulai...

    ReplyDelete
  5. salam kak asma

    wah bestnya cakoi lama x makan...thanks share resepi nanti boleh cuba buat :)

    ReplyDelete
  6. Fae,
    mmg sedap makan cakoi nie.cicah ngan sambal kan..ermmm buat laa fae,senang jer tu..tapi kalau buat guna resipi akak tu kurangkan tepung ngan air yer...

    ReplyDelete
  7. snowwhite,
    hehehe terliur yer..nak ajak makan dah ellleekkkk!!!!cian dier...

    ReplyDelete
  8. Ain,
    tapi hana kata tak sama laa ain.akak pun tak pasti..bile ade masa nak trey resipi yg hana punya lak...baru akak tau nnti yer tak!!!
    akak tgh tunggu hari nie..doktor kata anytime can delivery..terimakasih doakan akak..

    ReplyDelete
  9. iu,
    best ker..buat arrr..ade tak bahan bahan tu..kalau ade try laa sedap tau

    ReplyDelete
  10. aim mynick,
    hehehe den penat nnti pakcik yg kayo yooo..hihihi rugi rugi!!!!

    ReplyDelete
  11. jue,
    rasa macam pernah dengar nama tuh..ooh cicah ngan gulai sedap yer..ade yg kata cicah ngan bubur kacang pun sedap..tak pernah lak makan camgitu..boleh laa cubakan!!!

    ReplyDelete
  12. Fida,
    cuba laa tapi kena kurangkan tepung tu,nnti dapat banyak sangat...air pun jangan guna banyak tu yer..masa akak buat lembek sikit..jadi asyik tambah tepung,jadi banyak sangat adunan tu..puas lak nak menghabiskan...

    ReplyDelete