Friday, July 3, 2009

Semur Ayam

Ayam akak beli seekor.agak besar.sedang digoreng tapi masih berkira kira nak dimasak ape.anak akak yang sulong si Amira balik cepat hari nie.bapak dia gi tiga penjuru.jadi dapat laa balik cepat.dia suka makan ayam masak merah.mula ingat nak masak kari,tapi lama tak makan ayam masak kicap.tapi tadi masa hb nak keluar akak suh belikan kelapa parut,jadi akak terfikir elok gak buat semur ayam.ni satu lagi lauk orang jawa.hihihi biasa ler jawa ni mane mane pegi pun mesti nak masak masakan jawa.Semur ni lebihkurang cam ayam kicap biasa tuh tapi kena bubuh santan masak kena pekat sikit.tapi disebabkan tak de kuah masakan akak hari ni jadi akak tak tunggu hingga kuah ni pekat....jadi akak buat ayam semur ni dan juga ayam masak merah sekali.
1/2 ekor ayam(dibersihkan lumurkan kunyit dan garam kemudian digoreng 3/4 masak)
pes cili(lada kering+bawang merah+bawang putih dikisar halus-anggaran sendiri)
bawang merah (hiris bulat)
halia (hiris btg mancis)
kicap manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam atau lada putih(mane mane Ok-akak guna lada putih)
santan dari 1/2 biji kelapa dalam 1 mangkuk
jus asam jawa
rempah tumis 3 beradik
garam,gula dan perasa

caranya;

Tumiskan rempah tumis,bawang merah dan halia hingga naik bau.Masukkan pes lada.kacau lagi.Kemudian masukkan kicap,santan,garam,gula,perasa dan jus asam jawa.biarkan mendidih dan kuah nya agak pekat.baru masukkan ayam yang sudah digoreng tadi.kacau sebentar dan boleh lah diangkat..

No comments:

Post a Comment