Monday, June 1, 2009

Hati Ayamberempah Vs Terung masak sambal

Lauk hari ni cam ungkep lebih kurang.tapi ade rasa rempah,kerisik dan daun kari mewangikan lgi aroma lauk akak masak.resipi dari Anawahid ni akak nampak kat Myr tapi Hana dah masak bulan lepas hihihih jadi akak c/p resipi ni dari umah dia ajer laa yea.cam kata hana sedap.memang sedap pun..cubalaa baru tau!!!!
Bahan-bahan
  • ½ kg hati ayam/lembu – dicuci dgn tepung gamdum tuk hilangkan hanyir dan digoreng terlebih dahulu bersama serbuk kunyit n sedikit garam- hana tk goreng! lebur jerk!
  • Bhn Kisar *
  • *1 biji bawang besar
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • * 1 sudu besar ketumbar
  • * ½ sudu besar jintan manis
  • 1 batang serai – diketuk
  • 2 pelepah daun kari
  • 1 sudu besar penuh rempah kari daging
  • 2 sudu kecil serbuk lada/cili – nk pedas sendiri adjust yer
  • 1 sudu besar kerisik
  • Air secukupnya
  • Garam, gula n bahan perisa secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
Cara-cara
  1. Panaskan kuali, masukkan daun kari gaul sebentar dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.
  2. Masukkan serai, rempah kari dan serbuk lada/cili kacau sehingga sedikit kering.
  3. Masukkan hati yg telah siap digoreng terlebih dahulu td dan kacau sebati dan masukkan kerisik dan jika terlalu kering masukkan air sedikit demi sedikit bergantung pd kehendak masing2.
  4. Akhir sekali masukkan gula, garam dan bahan perisa.siap untuk dihidang.

dan akak masak juga terung sambal nie..ingat nak buat lauk cam Yatt buat.tapi jadi lain laa pulak.Layan ajer laa lauk akak makan hari nie..hohohoo..

2 comments:

  1. wah sedap laok akak ni..kite layan menu pantang je..ada 14 ari lagik ni nak bole ke mkn laok sedap2..saba-saba...:)

    ReplyDelete
  2. seri..
    akak suka makan lauk pantang sedap..selalu makan ikan bilis goreng ngan bawang hiris buh kicap makan nasi panas2 aduiii sedap tul..tu lauk akak masa pantang...

    ReplyDelete