Saturday, May 16, 2009

Gulai siput sedut


Salam malam sabtu...hari ni lewat hantar resipi akak masak untuk tengahari ni..pagi sebelum g pasar tani,kawan akak telefon ajak akak g Kajang..nak tau ape akak buat kat kajang tuh...Hehehe projek baik punye..akak g kedai BAGUS..memborong barang bakery...habis satu kedai akak jelajah..penuh bakul...semua barang rasa nak dibeli..tapi hb bagi akak duit tak banyak jadi akak beli ikut bajet ler..kira kira ade ler barang yang kena kuarkan balik dari bakul..huhuhu..cedih tapi tak per len kali akak nak g lagi....nak borong barang yang akak dah tagg...eh banyak lak bebel..
okay lah hari ni akak masak gulai siput sedut nih.akak ngan hb jer yang suka makan.anak anak bab menyedut nyedut ni tak pandai..puas laa nak kena sedutkan..alah susah susah akak masak kan anak anak akak ikan goreng sambal ajer...

Bahan bahan:
  • 1 kilo siput sedut(akak bersihkan dengan hampas kelapa,perahkan asam limau)
  • 10 batang cili padi
  • 2 inci kunyit
  • 3 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 3kpg asam keping
  • santan dari sebiji kelapa(ambil pekat sahaja)
  • daun kencur(ni akak tambah sendiri -tngok hana msk lemak letak ni)
  • garam dan sedikit perasa
cara caranya
  1. blend atau tumbuk halus cili api,bawang merah,bawang pituh dan kunyit.(kalau blend guna sedikit santan untuk mengisar bahan2 ini)
  2. masukkan kedalam periuk bahan blend tadi.masukkan sekali asam keping.
  3. diikuti dengan siput yg telah dibersihkan.
  4. masukkan santan.kacau selalu untuk mengelakkan santan menjadi pecah.
  5. tambahkan garam dan perasa.bile telah mendidih masukkan daun kencur.padamkan api...

4 comments:

  1. salam. siput sedut... selalu tgk mak masak tp tekak saya tak boleh terima la kak, teringat masa dia still hidup, slow-slow merayap... so sampai skrang tak reti n tak mampu nak sedut.

    ReplyDelete
  2. salam, saya selalu tgk mak masak gulai siput ni, tapi sampai skrang tak leh sedut n telan sb teringat-ingat siput yg still idup duk merayap slow-slow.

    ReplyDelete
  3. waaa sedapnye siput sedut. sy suka ni kak.anak2 pun suker tp yg tak sukernye mase nak buang muncungnya tu.terbang2 seluruh dapur.habis 1 dapur serpihannya,terpijak serpihannya tu sakit mak oiii...lagi 1 tak sukernye mcm akaklah...kene jadi tukang sedut tuk anak2.klu dibuatkan lauk lain pun x gune sbb drang pun mesti nak makan gak siput tu.kite gak jadi mangsa kwang3x!

    ReplyDelete
  4. salam jue..
    biasa tuh mesti tingat ras geli tapi ni perasaan masing2..cuma setiap yg kita masak pasti sebelum tu dia hidup..jd jgn pk sangat..cubalah sedap tau..ingat sedap jer..sedut pastu makan..ermmmmm pasti tak cukup satu,,tak caya cuba..

    ReplyDelete