Thursday, April 30, 2009

Puding Kastard berkaramel

yeee uuuuuhuuuu...mai ler layan menu minum petang ,malam dan sok pagi kot...sedap puding nih..lembut kat tekak.tak caya buat ler.puding nih Datin El punye resipi.thank you El atas resipi mu ini.memang nyaman sekali...untuk semua tengok ler betapa bagus nyer Datin El nih
resepi untuk renungan kakasma...(siap tulis untuk akak nih..cayang el)

1 tin susu cair
1 1/2 tin air
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
1 senduk nasi gula pasir
secubit garam
3 tbsp tepung kastad
3 tbsb tepung jagung ( kalau nak guna tepung jagung atau tepung kastad saja pun ok gak jadikanlah 6 tbsp tepungnya tu)
1/2 cawan air masak

cara.

campurkan susu air gula garam vanilla.. kacau telur campurkan sekali..naikkan keatas api masak hingga mendidih kacau selalu gunakan whisker..bila dah mendidih kecilkan api masukkan bancuhan tepung tadi..kacau 2-3min tutup api..

caramel.

1 cawan gula- masak hingga perang campurkan 1/2 cawan air - untuk dapatkan caramel yang agak cair.

sediakan bekas tuangkan caramel kemudian sendukkan kastad diatasnya..sejukkan dan bolehlah dihidang..sesuai dijadikan pencuci mulut..

1 comment:

  1. den dah test, osah sodap ehh, tapi kene jaga sikit la, manis.

    ReplyDelete