Saturday, April 4, 2009

Kerabu tauge dan kerang

makan kerabu ni krap krup.tak yah makan lain.ratah gitu jer pun sodapkan.kerabu nih akak buat dengan;

1/2 kilo kerang,bersihkan rebus sebentar
3-4 batang kacang panjang hiris halus (celur sekejap)
50 sen tauge (celur)
2-3 sudu kerisek
2 btg serai hiris halus
2 kuntum bunga kantan hiris halus
1 labu bawang besar dimayang
sedikit daun kesom juga dimayamg halus
garam dan sedikit gula
jus limau kasturi

cara buatnya:
masukkan kesemua bahan bahan kedalam mangkuk.gaul rata.perasakan dengan garam dan gula dan jus limau.siap untuk dihidang..selamat mencuba

3 comments:

  1. saya suka ni...sedap. tapi dulu2lah mkn nenek buat...tapi takde kerang...
    mcm terasa2 ada kat dlm mulut je...hihihi

    ReplyDelete
  2. suzi...yelah buat ciput jer.bukan ape sndri makan.mmg sedap kat tekak kita.anak anak kureng.mmg sedap biasalah tekak kita kan...

    Cikmanggis,sesekali buat mmg sedap..nipun mmg fav.akak.tu psl buat tapi tak banyak..cubalah

    ReplyDelete