Saturday, April 25, 2009

Kaswi

Kaswi nih akak buat ngan MIL petang semalam.bukan akak yang bancuh adunan kuih nih.biasalah kan menantu yg sorang nih bab buat kuih kan fail.jadi akak suh MIL bancuhkan.akak cuma kacau kacau jer.Alhamdulilah akhirnya akak tau gak buat kuih nih.akak pernah buat tapi keras keetong.hehehe..buat malu jer kan.tapi tulah kenyataan.lepas nih akak dah boleh lah adun sendiri.mula ingat nak buat karipap pusing resipi CikManggis.tapi dah petang tuh ade kawan datang lah pulak.mana nak sempat kedapur.balik jer kawan akak akak ngan MIL pun buat ler kuih yg paling ringkas.memang ringkas pun.tak caya cuba tengok cara MIL akak buat nih ye.sukatannye tak de lak guna gram.nih versi senang dan ringkas.tutup mata pun boleh buat....Hehehehe

Bahan Kuih Kaswi
  1. 6 senduk kecil tepung gandum
  2. 2 senduk kecil tepung beras
  3. 1 1/2 senduk kecil tepung ubi
  4. 3 senduk gula merah(kalau nak warna tua cikit buh lebih-agak2)
  5. 2 senduk gula biasa
  6. sedikit kapur
cara membuatnye
  • blend kesemua tepung,gula dengan air hingga hancur dan sebati.
  • tapis dan ulang blend sekali lagi
  • tapis dan tuang kedalam mangkuk.
  • kapur dbancuh dengan sedikit dari adunan cair tadi hingga hancur.
  • tuang kapur cair tadi kedalam adunan.(tapiskan adunan kapur nih yea.
  • pastikan adunan ini cair dan tidak lekat ditangan.
  • panaskan pengukus,masukkan adunan kedalam mangkuk kecil2.
  • kukus 20-25 minit.
  • golekkan kaswi ni kedalam kelapa putih yang dicampurkan dengan garam sedikit.
  • siap untuk dimakan....
ini pulak kacang kuda rebus sebagai makanan sampingan.akak rendam semalam.rebus dengan 3 tangkai lada kering,sedikit garam dan daun kari hingga empuk.

4 comments:

  1. salam akak...
    lama betui tak makan kacang tu...

    ReplyDelete
  2. salam kakasma..kita sangat suka kacang ni tapi kita masak dengan sambal..sedap..tapi ni kacang kuda ke kacang dal?

    ReplyDelete
  3. Aishah'
    kat jepun tak de kan.tak pe sok balik msia beli boleh buat banyk2...hb akak nyer favourite..selalu kena masak

    cikmanggis,
    nih kacang kuda.tak buat yg pedas.maklumlah anak anak sama nak makan.tapi kalau yg pedas sedap gak kan.rasa kari nyer....

    ReplyDelete
  4. yess..my real favorite grain

    ReplyDelete