Wednesday, April 1, 2009

Kari ikan

Salam tengahari.....Inilah hidangan yang akak fikirkan untuk makan tengahari ni semasa membuat tag tadi.resipi sama jer kan.tapi sebagai tambahan akak goreng ikan tengiri masin buh hirisan cili api,bawang merah then perahkan limau kasturi.buat pulak sambal lonte (sambal cara jawa).dan terakhir buat lagi acar mentah tu.nenas ade lagi.tak tau ape nak dibuat dengan nenas yg tinggal ciput.jadi lengkap lah hidangan tengahari akak ni.

Sambal Lonte:Goreng cili api(ikut suka_kalau nak pedas buh lah banyak).lada merah,bawang kecil dan ikan bilis.kemudian tumbuk halus.letakkan sedikit garam dan serbuk perasa.cubalah
jemput makan yea.....

2 comments:

  1. ooo,,,namanya sambal lonte ker? slalu jual kat restoren minang tu yer..slalu tu banyak minyak kan, meladung2 minyaknya..tp saya suka..warna hijau ada, warna merah ada..sedap...

    ReplyDelete
  2. oo yg tu versi minang.tumbuk goreng kemudian.yg ni versi jawa goreng dulu tumbuk kemudian..hihihi makan ngan nasi n kuah lemak aduh boleh tambah nasi hingga tak sedar

    ReplyDelete