Sunday, March 22, 2009

Ungkep hati ayam


Ni lah kalau dah namenye keturunan jawa.nak gak masak masakan jawa.tapi yang membelasahnye akak sorang jer.uhu..uhu....yelah anak anak tak minat hati ayam.akak mmg suka makan lauk ni.gaul ngan nasi panas panas,takpelah sesekali.ni tadi pagi kes membersihkan ikan,udang dan ayam yang akak beli kat pasar malam tadi.sambil sambil membersihkan tu akan tumis le sekali ungkep ni.resipi akak biasa jer.

Ungkep hati ayam
bahan bahannya:
  • 200 gm hati ayam(bersihkan dan dipotong sedang)
  • 4btg cili merah*
  • 5 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci halia*
  • 1btg serai diketuk
  • air asam jawa
  • garam dan perasa
  • air
  • minyak
cara cara membuatnya;
  1. tumbuk atau blend bahan*.
  2. panaskan minyak tumis bahan* dan serai hingga naik bau.
  3. masukkan hati ayam,air asam jawa,garam dan perasa
  4. tambahkan air jika tumisan ni agak pekat.masak hingga hati ayam lembut.
  5. boleh masukkan daun sop yang dihiris halus.
  6. .

1 comment: