Friday, February 22, 2013

STOBERRY SPONGE KEK..sangat lembut dan enak

 Pagi nie akak nak share satu lagi resipi sponge kek.banyak versi sponge kek yang boleh dibuat.Dan resipi ini antara yang terbaik pernah akak cuba selain resipi satu lagi.ada sekali akak buat guna resipi seorang chef,tapi tak menjadi.mungkin silap masa mengadun,kek yang akak buat tu jadi agak keras.
 Akak suka mengadap youtube yang memapaparkan resipi kek dan hiasan kek sponge nie.ada berbagai cara dan perisa yang boleh kita olah.tak kira lah buah apa yang kita nak letak sebagai perhiasan.Dulu masa tinggal sekejap kat Jepun akak ada juga makan kek ini..letak stoberi besar2 gitu.walaaa enak sangat.lembut ajer sponge kek tu,ada masam manis.untuk kek kali ini akak gunakan Whipped Cream Value Pride dan buah stoberi yang akak beli..Tapi kek akak nie kurang nampak cream dan buah yang akak letak..tak nampak belahan kek tukan...4


Memang laa tak secantik hasil kerja tangan kawan kawan yang memang pakar dalam menghias kek.Hehehe...bercapuk capuk kek tu dibuatnya.Kalau ada nak tempah kek nie kena laa bagitau awal hiasan  pasti tak cantik..maklumlaa keras tangan..Tapi yang pasti kek ini sangat sedap...Resipi akak amek setelah google kat pakcik google..tapi akak lupa nak amek siapa punya resipi.Pada yang datang dan perasan resipi sapa akak guna tolong bagitau yer..nak bagi kredit kat blog beliau..Akak ikut sebiji cam dia buat..

Resipi Stobery Sponge Kek

Bahan2nya:
  • 4 biji telur(gred A)
  • 120gm gula kastor
  • 80gm tepung superfine
  • 20gm tepung jagung
  • 1/4 sudu teh baking powder
  • 50ml susu segar + 1 sudu teh esen vanila
  • 40gm butter dicairkan
Whipping Cream jenama Value Pride.

Sirap untuk sapu atas kek:
  • 2 sudu besar gula
  • 3 sudu besar air panas.(kacau kedua dua bahan ini hingga larut)

Cara-caranya:
  1. Telur dan gula kastor dipukul secar double boil.Pukul hingga kembang.(yang ini akak panaskan air dalam periuk dan putar gula dan telur diatas dapur)Dah kembang angkat dari atas dapur.
  2. Tepung superfine,tepung jagung dan baking powder diayak.
  3. Setelah itu masukkan campuran tepung kedalam bekas berisi adunan telur tadi.
  4. Campurkan secara berselang seli tepung-susu-tepung- susu- tepung hingga habis.Buat cara kaup balik
  5. Ambil sedikit adunan dan masukkan butter cair.Dah ekata campurkan kedalam adunan tadi.
  6. alaskan loyang 8" dengan kertas dan oles tepi loyang dengan sedikit butter.
  7. Tuangkan adunan dan hentakan sedikit loyang tadi.
  8. Bakar suhu 170 Darjah celcius selama 30-35 minit bergantung pada oven.
  9. Dah masak keluarkan dari oven,dan sejukkan kek diatas redai sebelum dibelah dua.
  10. Pukul whipping cream hingga keras dan boleh laa disapukan keatas kek yang telah disapukan syrup gula.
  11. sapukan whipped cream tadi dan susun buah stoberi diatasnya.
  12. tutupkan kek dengan sebahagian kek tadi.
  13. boleh laa dihias mengikut kreativiti masing masing.(jangan tiru cam akak comot tu)

Hari ni nak buat Cream Puff ada orang oder..Alhamdulilah rezeki dipagi hari..

Wednesday, February 20, 2013

ROTI GANDUM atau BUN VANILA LEMBUT

 Salam pagi Rabu yang dingin....
Roti ni lama dah akak buat.cuma baru nih dapat nak diwar warkan kat sini.Masa tu teragak tul nak makan roti yang dibuat sendiri.tapi tepung roti tak ada pulak dalam simpanan.google kat tenet,jumpa resipi yang guna tepung gandum sepenuhnya..jadi akak pun merajinkan diri laa membuatnya..
 Resipi yang akak buat menggunakan resipi dari Ros JintanManis  SINI roti yang tak macam sifu Ros buat,tapi pueh hati tul.nak nak bila dah masak gebu juga..makan dengan mentega..ciciah kopi o panas..
 Bahan-bahanya
450gram tepung gandum
40gram gula
40gram susu tepung
2 sudu kecil esen vanila
2 biji telur ( pukul sedikit menggunakan garpu, asingkan sedikit, lebih kurang 2 sudu besar,  untuk gliss pada roti nanti)
2 sudu besar butter@marjerin
1/2 sudu kecil garam
6gram yis atau 2 sudu kecil yis
air suam ( cecair 190ml ) air suam dicampur dengan telur kemudian disukat  sehingga 190ml
3 sudu besar water roux
1 sudu kecil baking powder

(untuk topping, sedikit gula pasir dan blueberry filling)

* untuk gliss*
ros guna egg wash dari (baki telur ditambah dengan 1sudu besar air atau susu segar dan beberapa titik esen vanila atau madu)


 Resipi Waterroux

25 gram tepung gandum
125 ml air
caranya-
masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan  menggunakan api perlahan setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)


 Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing, tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan selepas itu boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastik bersih dah letakkan doh di dalam plastik itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Selepas itu perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastik wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit atau satu jam.

4. Selepas itu,  tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, uli sebentar dalam 5 minit, selepas itu bahagi doh pada beberapa bebola kecil, susun dalam acuan bulat dan acuan petak, buleh juga diletakkan di atas dulang pembakar, pastikan bun tidak disusun terlalu rapat, supaya bun boleh naik dengan baik,  biarkan naik dua kali ganda.

Peringatan, acuan petak dan dulang pembakar mesti di alas dahulu dengan baking sheet supaya senang dikeluarkan dari acuan apabila siap di bakar nanti.

5. Gliss permukaan bun dengan egg wash dan taburkan atasnye dengan sedikit gula dan untuk acuan petak ros paipkan juga dengan jaluran blueberry, akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.

6. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

Tuesday, February 19, 2013

MEE TOMATO yang sangat sedap

Alhamdulilah dah petang baru dapat nak hidangkan sajian yang menjadi kegilaan dirumah akak. sekurang kurang nya pasti kena buat paling tidak pun sekali dalam sebulan..Pada yang tak pernah membuat dan merasakan betapa lazatnya Mee ini cubalah..
Bagi yang ingin memcuba nya akak sertakan resipi turun temurun keluarga akak..Sewaktu kawan blogger dari seberang iaitu DeetHa Melbu Plewon( pasti ramai yang mengenali beliau) datang berkunjung ke Malaysia hujung tahun lepas dan singgah kerumah akak,akak hidangkan Mee ini sebagai sajian.Wah Deetha bagitau Mee nie menjadi kesukaan dia.Banyak kali masak dan makan tak jemu2 dia kata.Buat Deetha terimakasih sudi datang dan cuba resipi ini..

Bahan2nye:
  • spaghetti(rebus bubuh garam n sedikit minyak)
  • 1/2 kilo daging(bersihkan potong kecil2 kemudian rebus)
  • 20 biji cili kering*
  • 2 labu bawang besar*
  • 7 biji bawang kecil*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 biji tomato(potong dadu kecil2)
  • kobis (agak2 akak suka letak banyak.hiris halus)
  • 1 tin sedang tomato pure
  • garam dan secukup rasa
  • minyak untuk menumis
bahan untuk hiasan;
  • timun dipotong bulat hiris nipis
  • daun sop hiris halus
  • bawang goreng
cara membuatnye;
  • kisar bahan bertanda * hingga halus.panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar hingga naik minyak.masukan daging yang telah direbus bersama air rebusannye sekali.masukan kobis yang dihiris,tomato dadu dan tomato puree.
  • tambahkan air anggaran 2 mangkuk.perasakan dengan garam,gula dan aji.biarkan kuah menjadi agak pekat sedikit.matikan api dan bolehlah dihidang. 
Selamat Menjamu Selera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails