Friday, April 27, 2012

SOUP KAMBING - my peberet daging

 kalau nak rasa meh laa datang umah..tu SOUP KAMBEN yer.akak nie peminat tegar daging kamben..sib baik tak leh makan kerap kalau idak memang lauk kamben tak kira soup ke,kari ker..masakn style arab ker omputih ker..memang akak tibai..hihihi..
semua orang pandai masak soup.kalau tak pandai memang laa kan..paling senang dan ringkas..cuma kalau nak sedap soup kamben nie kena buh sikit tepung atta..hah!! ada seseorang bgtau akak tapi akak tak pernah cuba sebab camner laa nak beli tepung tu kalau setakat nak buat secoet ajer supkan...
tetiba teringat apa kata beli tepung atta nanti buat capati...pastu beli laa daging kamben buat juga soup sekali..

Thursday, April 26, 2012

MEE KARI KERANG_



Assalamualaikum dan salam pagi Khamis yang cerah,

Mee kari yang ini akak buat langsung tak bubuh bahan lain kecuali hanya kerang sahaja.Hb akak teramat laa suka mee kari.tapi selalu akak bubuh laa udang,sotong dan kekkdg isi ayam..atau pun daging.Mee yang ini dia request akak supaya jangan letak apa apa kecuali kerang.Dia kata mee kari yang banyak kerang laa baru mee kari yang ori..
Sebagai memenuhi permintaan dia akak buatkan mee kari kerang sahaja..tapi dalam lada kering yang akak kisar akak bubuh sedikit udang kering sebagai penambah rasa..tapi not bad laa kan...
Bahan bahan hiasan sama saja macam selalu...


Mee Kari Kerang
Bahan2nya:

sekilo kerang,bersihkan dan direbus hingga masak
3 sudu besar cili giling*
sepeket rempah kari daging Babas*
5 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih *
Sebiji bawang besar*
sedikit halia*
sebatang serai*
Segenggam udang kering(goreng sebentar)*
sedikit belacan(dibakar dahulu)*
5 cawan santan 
garam,gula dan perasa

Caranya:
Kerang setelah direbus ambil isinya ,ketepikan.Bahan bahn yang bertanda dikisar hingga halus.
Panaskan minyak dalam periuk ,tumis bahan kisar hingga naik bau dan masukkan kerang,santan,garam,gula dan perasa.Biarkan kuah mendidih.perasakan.Akhir sekali kalau suka boleh masukkan tahu pok..

                                                                   Bahan sampingan:
                                                  Mee kuning>>>>celurkan sebentar
                                                  Daun salad
                                                 Telur Rebus
                                                 Daun Sop/bawang>>>hiris halus
                                                 Lada Hijau>>>>hiris bulat
                                                 Bawang goreng
                                                 Limau kasturi
                                       
                                                             Selamat menjamu selera             

Wednesday, April 25, 2012

BUBUR SOM SOM-bubur kesukaan orang jawa


sekarang ni  bila petang aja hujan turun dengan lebatnya ditempat akak.bedentam dentum petir..kalau anak anak semua dah balik dari sekolah baru senang hati nak tidur atau pun nak bersenang lenang sikit..
tapi anak anak sekarang jadual tak menentu.yang nak ambil SPM dah memang tinggal diasrama,yang PMR balik naik bas awam selalu nya pukul 5 lebih baru sampai rumah..yang UPSR lagi laa jam belum pukul 7 tak nampak bayang sebab yang nih naik van..ikut lah mana dulu pemandu tu nak antar..dan selalu anak akak nih paling last sekali diantar.
disebabkan nak tido tak boleh akak pun mengodeh godehlah tepung beras,tepung jagung dan santan..nak buat kuih berkukus malas laa pulak.

                                
Bubur SomSom akak nie style orang jawa punya..ada yang buat setelah dikacau dalam periuk dikukus..
ee tak rajin lak nak mengukus..jadi akak hanya masak dalam periuk,guna api kecik ajer..masak kan hingga tepung tu tak lekat kat periuk..makna dah tanak laa tu..kalau rajin masukkan dalam bekas cumel cumel..kalau tak rajin buh dalam bekas besar,kemudian sejukkan..akak sejukkan dalam petiais aje.

                                .
kalau nak ikut cara akak boleh aje....tapi kalau nak cuba yang lain try  SINI atau  Sini

Resipi Bubur Som som
SELERA KAKASMA

BAHAN2:
2 cawan lebih sikit tepung beras
3 sudu tepung jagung
1 kotak santan
21/2 cawan air
daun pandan disimpul
sedikit garam

caranya:
>>>>>masukkan kesemua bahan dalam satu bekas bersih.kacau bagi larut dan sebati.tapiskan kedalam periuk.gunakan api yang kecil bagi menanak adunan ini..masakkan hingga adunan ini tidak lagi melekat dalam periuk..kalau semasa mengacau agak kurang airnya boleh laa ditambah(biasa lah buat agak agak nie kena adjust air ya)akak suka kacau menggunakan arah lawan jam,pastikan sentiasa dikacau agar tidak bergentel2 nnti tak cantik.

Bubur  nie enak dimakan bersama sama dengan air gula merah..gula putih pun boleh..tapi selalu nya orang lebih suka gula merah..cantik gitu..dan ada juga yang menggunakan daun pandan dikisar bersama air dan dicampurkan kedalam adunan..jadi laa som som pandan..ikut kesukaan masing2.

Tuesday, April 24, 2012

NASI DAGANG TERENGGANU-bila orang Johor yang masak

Assalamualaikum semua dan salam pagi selasa,


Percaya maupun tidak,kena percaya ya.sebab pertama kali akak buat nasi dagang.akak selalu kalau teragak nak makan beli ajer kat pasar malam kalau ada pergi kepasar malam.Beli sekampit beras pulut,mula cadang nak dibuat kuih lopes,tapi tak juga dibuat buat lagi atas sebab tak ada air abu nak merendamkan pulut tu.(kalau rendam dengan air abu pulut jadi kenyal kenyal gitu)..
Hb akak biasa makan nasi dagang sebab dia duduk dikuantan dulu selalu dapat makan.bila akak masak nasi dagang ni,akak tanya lah kat hb akak..okay tak bang..sedih nya dia kata kurang sikit,tapi adalah rasa..hihihi biasa tukan orang johor masak nasi dagang..alasan tak boleh pakai sebenarnya.sebab pertama akak tak kukus pun nasi tu..main masak macam nasi biasa..amek ko..walaupun ikut resipi dari Minami kat MYR tu...Alasan lagi  >>>>>>  sebab senang keje akak...
 


Tapi lauk ok kata hb akak cuma kena pekatkan lagi kuahnya sebab akak bubuh banyak santan jadi petang tu akak renehkan lagi kuah hingga jadi pekat betul..yesss!!! jadi lepas nih kalau nak buat lagi nasi dagang kena ikut betul betul step baru boleh dapat hasil yang membanggakan..Akak salin resipi nih semula dari Bukan sekadar masakan Ros Jintanmanis..

*NASI** ( resepi asal dari Kak Minami133 Myresipi)
* 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut (akak guna 1 cawan beras pulut+3cwn beras biasa)
* 1/2 tin santan
* garam dan gula
* 1 sudu besar halba
* bawang dan halia (hiris halus2)
* air

* **GULAI IKAN TONGKOL**
* 1 tin santan(guna santan kelapa biasa 1 biji)
* 1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, 2 cm halia , 4 cm lengkuas } di'blend'
* 15-20 tangkai cili kering
* 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros(takde guna rempah kari babas)
* 6 keping asam keping
* garam dan secubit ajinomoto
* gula ( ros guna gula nisang)
* 5-6 biji cili padi
* 1 ekor ikan tongkol
* 1 cm belacan

***ACAR**
* 2 batang timun
* 1 batang lobak merah
* 1/2 biji bawang besar
* 1 biji lada besar
* cuka, garam, gula

Cara-cara
1. NASI: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.(yang nih akak derhaka sikit masak kat periuk nasi elektrik)


2.Kuah

GULAI IKAN TONGKOL: Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.

3. ACAR:
 Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang. Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.

Monday, April 23, 2012

KUIH CARA BERLAUK DAN PAU MAURIPAN

Hari ni agak lewat sikit nak posting menu sarapan akak pagi semalam..ingatkan dah siap buat semalam nak postkan,tapi biasa nya kalau sabtu ahad nih memang tak dapat nak bersenang senang depan komputer..Kuih cara berlauk ni lama betul akak teringin nak menerai nya..memang sepanjang hidup inilah pertama kali akak membuatnya..tapi takde lah risau sangat sebab banyak resipi yang ada..tinggal nak ikut dan buat..

ikut resipi mudah sahaja.bahan nye sama macam kita nak buat roti jala.ada yang menggunakan santan,ada yang guna susu cair dan ada tu hanya menggunakan air biasa sahaja.tapi tetap menjadi..hanya rasa saja yang membuat kuih ini berlainan..lain orang lain cara penyediaannya..masa buat semalam yang ada cuma susu cair.akak ingatkan santan kotak akak ada lagi.tapi bila tengok dah tak ada rupanya..sebagai jalan penyelesaian akak gunakan susu cair..kalau ikutkan nak lembut kuih nie kena banyakkan penggunaaan telur..tapi masalah nya anak akak sorang tu kalau kuih ada bau telur aje dia nak keluarkan segala galanya..tu yang malas tu,jadi akak hanya guna sebiji sahaja telur...

resipi dari myresipi oleh Kak IZAN

Bahan-bahan ( 60 keping )

  • Bahan Intinya:-
  • 500 gm daging cincang ( akak guna isi ayam)
  • 3 sb rempah kari
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang kecil
  • 1 inci halia dan garam secukup rasa
  • 100 gm udang kering (tak bubuh)

  • Bahan hiasannya:-
  • Daun sup dan bawang
  • lada merah secukupnya
  • Daun sup dan bawang di racik halus,lada merah dipotong serong nipis-nipis 

  • Bahan Adunanya:-
  • 500 gm tepung gandum
  • 1/2 tin susu cair Ideal
  • 2 tin air masak sejuk
  • 1 biji telur gred A
  • 1 sk perwarna kuning
  • Garam secukup rasa 

Cara-cara

  1. Blender bawang putih,merah,halia dan rempah kari hingga halus dan blender udang kering sekadar hancur aje berasingan.
  2. Panaskan kuali masukan minyak sesenduk dan tumis bahan blender hingga naik bau dan masukan daging cincang tambah air kacau selalu bila hampir kering letakan garam dan kacau hingga kering,ketepikan
  3. Masukan dlm blender susu cair,telur.garam,tepung,perwarna kuning dan tambahkan 1 tin air masak sejuk blender hingga halus kalau pekat tambah air sikit-sikit dulu adunan tidak terlalu pekat dan cair sedang saja.
  4. Panaskan acuan kuih cara diatas dapur dengan api kecil bila dah panas sapukan minyak dalam acuan dan tuankan adunan tepung 3/4 penuh dan letakan intinya ditengah dan letakan sepotong lada merah dan taburkan daun bawang dan sup tutup acuan dan biarkan dalam masa 3-4 minit atau pun cukup masak.Angkat dan sedia di makan.

petangnya pulak akak buat pau ni.

resipi guna yang kat kertas dalam kotak yis mauripan..saja mengetest..jadi dengan jaya nya..akak buat tak banyak dalam 350gm tepung gandum ajer..dan tambahkan penggunaan putih telur dan sedikit cuka..dan tak bubuhpun baking powder...memang lembut dan gebu..


Thursday, April 19, 2012

KEK LAPIS KELAPA KOKO- Kak RUSNAH

 Kawan baik akak Novelis Raihan Zaffya kol bgtau nak datang rumah akak semalam..jadi pagi semalam masa gi jenjalan akak singgah rumah  kak-rusnah.fotopages.Kak Rus buat kek yang diolah dari sebuah majalah..tengok tertarik pulak..akak pernah buat kek lapis masam manis tapi tak jadi..biasa laa kan ada masa menjadi ada masa hancus kek tu kita buat..last last jumpa cik tong kan..
Tengok bahan bahan ada laa pulak..macam sedap nih..akak pun mengodek godek laa ..buat dengan umar..dia tolong hulur2kan barang...
 Bila dah siap oiii sedapnyer..sebab ada kelapa dan koko..akak memang suggestkan kawan kawan yang mai sini try buat..nak buat kek lapis cam DAyangJack buat tu memang tak dan punya..dayang buat santek dan berlapis lapis..tapi akak buat empat lapis ajer..kalau ikutkan kena buat lima lapis..tapi loyang akak guna agak besar..
 wangi kelapa dan koko membuatkan Umar aje makan hapir separuh..kena buat lagi nih nanti.lagipun senang aje nak buat..owh yea,resipi nie kata kak rus dia dah ubah suai sebab biasa laa resipi majalah nie kekadang tak boleh ikut seratus peratus..tapi akak rasa sekarang dah tak lagikan..sebab ramai blogger yang femes dan punya skill menembak uyang cantik dah pun masuk majalah resipi mereka..memang resipi terbaik dan tak risau kalau dibuat..sebab semua nya dah dicuba didapur masing masing...
 Resipi KEK LAPIS KELAPA KOKO



5 biji telur A
1/4 cwn gula
1 1/4 cwn mentega / majerin
5 sb susu pekat
2 sb kaya
1 1/2 cwn tepung gandum
1 st baking powder
1 st vanilla
1 cwn kelapa kering
1 sb serbuk koko

Cara Membuatnya
1. Sediakan kukusan,lenserkan acuan 8x8 inci dengan majerin dan alaskan plastik biar bagi terkeluar di dua bahagian acuan supaya senang mengeluarkana kek bila sejuk.

2. Putar mentega dengan gula hingga kembang kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar hingga sebati.

3. Masukkan susu pekat,vanilla dan kaya ,kacau lagi kemudian masukkan tepung yang dah diayak dan sebatikan.

4. Bahagikan adunan kepada 5 bahagian iaitu 3 bahagian dimasukkan kelapa dan 2 bahagian dicampurkan dengan serbuk koko.

5. Kukus dengan lapisan berkelapa dahulu 10 minit kemudian warna koko dan buatlah sehingga selesai.Untuk kukusan terakhir biarkan selama 20 minit.Tutupkan acuan dengan aluminiam foil supaya lapisan atas kek tidak basah setiap kali mengukusnya.

6. Sejukkan dan boleh dipotong untuk dihidangkan.

Wednesday, April 18, 2012

Gelang Emas Bertatah Berlian

 Ee..eh....cantik nyer kuih mak!"....bersinar sinar macam apa tu mak..yang mak uda pakai kat tangan..tu anak akak Acid yang tanya bila akak siap goreng kuih ini.warna keemasan dari keledek oren yang akak gunakan membuatkan kuih nih cantik..

akak kata gelang emas!..kebetulan akak malas nak buatkan sira gula pada kuih ni,akak hanya golekkan atas gula kastor..jadi macam donut pulak..tapi bila dah malas apa apa pun jadikan..Sebenarnya akak buat tak banyak,sebab hanya lebihan dari cucur badak yang akak buat sebab ada sorang kawan akak nak merasa cucur badak airtangan akak...
Pagi tadi nampak CT Delima tayang cucur badak..kira geng laa tukan..resipi akak main taram aja..sebab akak tak tau berapa gram keledek yang akak guna..tepung gandum pun main campak,dan bubuhkan sedikit tepung ubi....uli hingga tak lekat kat mangkuk adunan..masa nak buat bubuh sikit minyak masak kat tangan..jadi tak lekat dan senang dibentuk..

Tuesday, April 17, 2012

PACERI NENAS

 Waaa pepagi akak tayang lauk yea..akak memang suka lauk paceri ni.tak kira lah menggunakakn nenas atau terung.makan pulak bergengkan dengan kuah lemak,ada ikan goreng masin..hish..hish..hish...tak yah toleh toleh masa makan.dan lemak lemak dan kolestrol pun suka hati laa kan..dapat mengembangkan sorang lagi mahluk kat dunia nie..hihihii....
Akak google kat tenet resipi yang akak buat.biasa laa akak kalau masak tak pernah ada sukatan..main campak campak ajer.kalau kuran masin tambah garam,kalau tak sedap juga diam diam makan..kan..kan...
jadi akak nampak resipi dari Kak Hanilieza..sama macam akak buat..cuma kak lieza punya bersukatan...

Sumber : Kak Hanieliza 
Bahan A
1 biji nenas, potong kecil
3 cawan santan pekat  dari 1 biji kelapa
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa  
Bahan B – bahan tumbuk
1 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering 
Bahan C
1 inci
kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan, bancuh dengan air 
Cara Menyediakannya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas.  Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.  Masak hingga kuah pekat dan naik minyak. 
Nota:
Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri. 

P/s: N3 Samosa akak terpaksa akak edit balik atas nasihat seseorang dan pandangan seorang yang telah menghantar email pada akak..jadi jangan terkejut tiba tiba jadi pendek pulak N3 tu yea..

Friday, April 13, 2012

SAMOSA

 salam jumaat yang penuh barakah,

Pagi ni akak gorengkan lagi samosa yang akak buat semalam.Memang buat lebih pun..akak cuba nak buat frozen dan jual pada kawan kawan ditempat akak.walaupun baru akak harap yang dah merasa tu berpuas hati..tapi kawan kawan alam maya tak dapat laa merasa yea..almaklum lah kita nie tengok kuih dalam skrin aje..


 Okay laa jom laa kita layan samosa akak nih..resipi kawan alammaya akak yang bagi..siapa lagi kalau bukan CIK CENDANA KASIH aka NOORMA..akak biasa panggey dia MAA aje..dia ikhlas hati bg resipi nie bila akak tanya.Terimakasih banyak ya Maa.budi dan jasa mu ku kenang.
Resipi mudah aje...cuma perlukan kulit popia,akak guna jenama PERTAMA dan kalau tak ada guna KG pun boleh.gunting kan kepada tiga bahagian.lapikkan satu keping dengan sekeping lagi dengan sedikit gam dan bolehlaa dilipat menjadi segitiga.kalau kita guna sekeping aje nanti tak cantik masa nak melipat bentuk..berdasarkan pengalaman akak nie yea...

REsipi Samosa:
Dibuat oleh SELERA KAKASMA

BAHANnya:
  •  Sebungkus kulit popia
  • tepung gandum dicampurkan dengan air(GAM)
BAHAN inti:
  • 5 biji kentang yang besar
  • 1 bungkus rempah kurma
  • semangkuk cincangan daging ayam /lembu(akak guna ayam)
  • 1 labu bawang besar(potong dadu)
  • 2 ulas bawang putih cincang halus
  • sedikit halia(kalau suka)
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam dan lada putih(kalu kurang boleh tambah-ikut kesesuaian rasa)
  • sedikit cincang daun sop
  •  garam dan perasa.
Caranya:
  • Kentang dibersihkan dan dipotong dadu.kemudian direbus hingga agak empuk.
  • panaskan kuali,tumiskan bawang hingga layu,masukkan rempah kurma kacau sebentar.
  • kemudian masukkan sedikit air,daging ayam?lembu tadi.masak hingga daging lembut,masukkan garam perasa dan kentang yang telah direbus tai.
  • Gaul rata dan perasakan.akhir sekali masukkan daun sop.
  • matikan api dan sejukkan dahulu.

Thursday, April 12, 2012

LONTONG -sajian istimewa sarapan orang Johor



 Assalamualaikum dan salam pagi Khamis yang ceria,

Alhamdulilah pagi ni dapat juga akak bersiaran dari Sajian Selera KakAsma.Seminggu tak dapat nak update apa apa menu kat sini..Internet punya laa lembap..sehinggakan nak buka blog sendiri pun makan masa.Jadi tak dapat nak menatap hidangan dan cerita dari kawan kawan.Apatah lagi nak buat BW...

Tapi pagi ini dapat juga akak masukkan menu sarapan yang menjadi kegemaran orang Johor.memang selalu kalau akak balik Johor dan malas nak buat sarapan kita orang akan beli lontong aje buat sarapan..tapi istimewa lontong yang dibuat disana ada disertakan dengan serunding.Walaaa kalau makan memang tak hingat..sedap nya sampai teringat2..
 Jangan tanya ada lagi ke idak ye...memang dah pinish alraedy..buat hari ahad lepas..teringin benar nak makan lontong..anak akak makan berulang ulang sampai akak kena ingatkan kat depa yang lontong tu makan hingga kemalam...

Dah malam kuah tinggal sikit jadi yang tak dapat kuah makan dengan kuah kacang yang akak buat sekali..senangkan....resipi ada disini kalau nak cuba...terimakasih.akak bagi link ini sebab cara penyediaannya sama macam akak buat.

Thursday, April 5, 2012

BLUEBERRY MUFFIN yang enak

 Assalamualaikum dan salam pagi Khamis yang ceria,

Sebelum akak berkongsi menu yang akak buat petang semalam,izinkan akak memohon maaf kepada teman teman,adek adek yang datang keSelera KakAsma yang telah memberi komen,berkongsi keceriaan dengan akak.Aduyai tiga kali akak gi DUNIAKU Mas,ingat nak mengendeng menu tayangan dia,tapi hampa sebab yang keluar hanya tulisan Duniaku..lama juga akak tunggu,lepas tu pegi lagi kerumah rakan yang lain,ada tu dapat juga tapi tak dapat nak buka ruangan komen..
Risau juga takut dikatakn sombong dan tak sudi buat kunjung balas..dan semalam akak dapat lagi follower baru,terimakasih yer!!!Rupa rupanya lappy akak dah nazak,agaknya sakit kronik sangat,merajuk dan terus takmo on sejak malam tadi..habis semua gambar gambar masakan dan gambar Nieza Findland yang akak upload hilang dari pandangan..Hb akak dah cuba sedaya upaya menyelamatkan tapi apakan daya..hihihihii..
Nasib baik kat rumah ada satu lagi laptop anak sulong akak komputer satu malaysia yang dia dapat.Dapatlah menyelamatkan keadaan.Jadi akak harap jangan ada yang berkecil hati ya.InsyaALLAH hari ni akak cuba mengunjungi kembali..
Okay lah meh kita tengok Muffin yang akak buat petang semalam..Lama akak tak memapin.cari mapin yang mudah dengan bahan yang ada..makan jadilaa Blueberry Muffin..resipi lama dah simpan..jadi tak tau sapa punya resipi..
Akak buat kecik2.senang nak ngap.mula mula buat guna cup yang besar,bila dah bakar mak aiii bosarr benar..tu yang akak terus buat guna cup cumel..cantik jer gitukan..hehehehe perasaan gitu!!!
RESIPI BLUEBERRY MUFFIN>>>
dicuba: SELERA KAKASMA
Bahan2nya

  • 125gm butter
  • 125 gm gula kastor
  •  2 biji telur
  • 250gm tepung kek
  • 1 sudu teh baking powder
  • 70ml susu segar atau cair
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan blueberry filling
caranya:
  • Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu.
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji diikuti denga esen vanila.Tepung dan baking diayak .
  • Masukkan kedalam aduan mentega diselang seli dengan susu.Gaul rata.
  • masuukan kedalam cawan kertas.isikan 1/2 sahaja..diikuti inti bluebrry dan tutup kembali dengan adunan.Buat shingga habis.
  • Bakar dalam suhu 180 darjah selama 25 minit...
 Beia ia muffin berposing....
Selamat Mencuba.....

Wednesday, April 4, 2012

BINGKA KRAKERS

Salam pagi Rabu yang dingin dan menyegarkan..Dari petang hingga bawa kepagi kat tempat akak hujan..Lama dah tak merasa hujan pagi hari..seronok tidur...tapi bila dah cuaca begini perut pun asyik berbunyi bunyi minta diisi..
 Semalam CT Delima tayang bingka crakers nih yang dibubuh dengan jagung..mesti lagi sedap..akak suka kalau kuih yang ada jagung jagung nie.tapi bingka krakers akak ni biasa ajer..cuma masa nak buat bingka nih akak tak perasan tepung gandum tinggal sedikit..bila disukat laa tak sampai pun 85gm.jadi masa membancuh adunan nie akak campurkan sekali sedikit tepung kastard dan tepung jagung..jadi tak perlu lah bubuh pewarna kuning..akak bakar garing sikit sebab kuih nih kegemaran hb akak..bila balik kerja Isnin lepas,nampak akak hidangkan kuih nih hb akak siap kata bagus bagus...yang garing tu dia suka..
Jadi akak dah sertai marathon membuat bingka nih...resipi merbeles nie dari kh267tm@myresipi..terimakasih pada penyumbang resipi yang sedap ini..dan akak biasa lerrr copy manjang..hihihi masa buat tu hanya salin steno ajer...jadi hari nih amek dari rumah HANA kuantan..



BINGKA BISKUT CRACKERS
resepi asal : kh267tm@myresipi.com
olahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 140g biskut cracker @ setengah peket
  • 85g tepung gandum(letak tepung kastard dan tepung jagung)
  • 210g gula - kemanisan ikut citarasa masing2
  • 3 biji telur(2 biji aja)
  • 710ml santan @ susu cair - hana letak 11/2 tin susu cair dan air sedikit (akak bubuh santan dan susu cair dan sedikit air yang menjadikan jumlah 710ml)
  • 1 sudu besar butter@marjerin@minyak sapi - hana guna butter(akak guna minyak jagung)
  • 1sk pandan paste atau pewarna kuning(tak letak)
  • garam secubit
  • bijan sangai - jika suka
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 180. Lengserkan loyang dengan minyak.
  • Blend semua bahan kecuali bijan sehingga semua hancur.
  • Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
  • Bakar selama 1jam sehingga keperangan.
  • Sejukkan dan potong.

Tuesday, April 3, 2012

Apam Polka Dot...lagi

 Salam sejahtera buat pengunjung pengunjung selera kakasma hari ini...Lama sungguh akak tak buat apam cantik nih.bukan aper,kekadang belum hilang lagi penat dan panas tengok tengok apam nih dah tinggal sket..anak anak bila tengok cantik cantik dan cute suka sangat.kebetulan sewaktu jiran akak buat kenduri dua minggu lepas,dia ada tanya akak tau tak buat apam comel..dia tunjukkan pada akak apam polkadot nih.Laaa...akak kata selalu dulu buat makan makan ngan anak2..dia kata kalau akak pandai dia nak minta akak buatkan untuk dibuat doorgift masa adek nikah bulan jun nanti..tu yang akak buat ubtuk pra tunjukkan..dia minta akak buat kan tema pink hitam...
 yang lain lain tu untuk menjamu anak anak aja....buat tak banyak warna,yang ungu tu ada perisa keladi akak bubuh inti blueberry..

 resipi sama aja...tapi kali nih akak kurangkan susu dan bubuh air...saja nak test..!!!

RESIPI APAM POLKADOT(akak c/p dari www.ciktom.com)
3 biji telur dari peti sejuk (gred A)
275 gm tepung gandum (2 1/2 cawan)
220 gm gula halus (200gm)
150 ml susu segar/ susu cair(akak guna susu cair 50ml dan air 100ml)
3 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
filling blueberry
pewarna

CARA2NYA:

1. Masukkan telur, gula dan ovalette ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.
2. Selepas itu baru campur bahan2 lain seperti masukkan susu air, tepung,baking powderdan esen vanilla dan mix lagi dengan kelajuan minimun sehingga sebati.
3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna water based mengikut pilihan.
4. Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.
5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja).
6. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).
7. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.
8. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus dengan api sederhana dan kukus selama 10-15 minit .

Monday, April 2, 2012

WAJAH BARU,JENAMA BARU DAN BASIC DOH BUN

 Assalamualaikum semua,dah petang baru nak terheggeh heggeh update menu yang akak buat sabtu lepas..jadi jangan tanya ada lagi ker idak..dah habis..Sebelum itu izinkan akak mengwar warkan JENAMA BARU BLOG akak nie..seminggu lepas harihari bercinta nak buka blog akak nih.entah apa ke benda nyer tuh,asyik nak kena klik..Akak mohon maaf laa yer kalau kawan kawan yang nak masuk sini menghadapi kesukaran..

Disebabkan itu akak godeh godeh lah blog nih..ada yang akak buang,ada yang akak tambah..Dah gataii tangan tu akak tukar laa template sekali..bila dah tukar nak tukar laa header,Hah amek kooo segala nya akak tukar..Jadi Nama blog akak yang baru nie agak menepati citarasa akak.>SELERA KAKASMA..
Okay tak?...
Jadi jangan terkejut yer,orang nya sama,cuma tukar tukar langsir,tingkap dn perabut ajer..cat sket sket..kasi nampak cantik.


 Okay laa bun nie akak buat sabtu lepas..saja buat makan makan bukan petang hari tapi malam hari..akak uli dah petang,jadi bila dibakar dah malam...disebabkan ada inti,jadi laju ajer anak anak,mak budak makan..
Uli pakai tangan ajer...saja mengetest tangan masih oaky lagi ker idak...Resipi biasa laa akak godek dari rumah Ros Jintanmanis yang memang pakar bab meroti nih...Terimakasih buat ros yang menunjuk ajar dan resipi ini..Akak c/p dari rumah ros nih..

Doh Asas Roti Manis
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya
300gram tepung roti
50gram tepung gandum
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 1/2 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
2 sudu besar butter@marjerin
180ml susu suam@air suam
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread improver@ boleh ganti dengan 2 sudu besar water roux
* untuk gliss*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu

akak bubuh inti kelapa dan kacang merah...


Cara-caranya ( Doh Roti)
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 3  bahagian, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan  mengikut bentuk yang digemari, ros bentukan anyaman tocang, bulat-bulatkan letak sosej serta tabur dengan mix vegetable, setelah dibentuk, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.
5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.
Tips tambahan- sebelum roti dibentuk, bulat-bulatkan kecil kemudian rehatkan doh seketika selama 7 atau 8 minit dan tutup doh dengan kain bersih,  masa ni penting bagi mendapatkan bentuk bun yang elok teksturnya , dan juga bagi memastikan permukaan doh licin dan cantik apabila siap dibakar nanti.
- Ros suka campurkan sedikit tepung gandum dalam adunan roti ros kerana ros sukakan rasa padat dalam roti yang dihasilkan, tidak terlalu lampung atau ringan, dan jugakenyang bila dimakan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails