Monday, May 31, 2010

Nasi Lemak Kukus

Salam pagi Isnin semua...
wah jangan tanya ade lagi ke idak nasi lemak nie..akceli akak buat nasi nie semalam ade trajedi disebalik nasi yang tak dijangkakan nie.semalam masa akak tanak nasi tiba tiba elektik kat umah akak terpadam.ape nak dibuat ngan nasi yg baru juga di JERANG tukan..akak keluarkan nasi tu,tengok kat sebok akak ade kelapa dan daun pandan.ape lagi akak pun jerang kukusan atas dapur bubuh daun pandan dalam kukusan dan beras yg suku masak...akhirnya masak ler nasi lemak dalam kukusan..senang cete.hari tu memang nampak kat umah cyber AYU tingat tu yang akak terus buat nasi nie..akak c/p ajer cara buat nasi lemak kukus nie dari umah Ayu senang buat rujukan nnti..ayu pulak dapat dari noya@myresipi.com.maceh buat kedua duanye..

Bahan bahan
5 cawan beras
2 biji pati santan
3 helai daun pandan
garam secukup rasa

Method:-
Didihkan air dalam pengukus. Basuh beras dan kukus dalam pengukus selama 20 minit atau beras separuh masak. Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sekurang-kurangnya 3-4 jam supaya beras memanjang 2 kali ganda. Tukar air selalu jika perlu penyejukan lebih cepat. Setelah itu, kukus semula beras yang telah memanjang tadi hingga masak atau lebih kurang 15 minit. Keluarkan nasi yang telah masak dan gaul bersama santan yang telah dicampur garam dan biar seketika atau 10 minit supaya santan menyerap masuk dalam beras. Akhir sekali, kukus lagi sekali bersama daun pandan hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan santan yang terserap tadi masak.

Tambahan:
Semasa mengukus, lubangkan dengan jari beras tersebut supaya masak serata. Sekiranya hendak makan pada pagi, kukus dan rendam pada waktu malam sebelum. Lebih lama rendam, lebih panjang beras. Nasi lemak kukus ini lebih sedap dari yang ditanak biasa dan lebih untung kerana tiada kerak.

Saturday, May 29, 2010

Mee Hailam

salam petang sabtu..hari nie dah petang baru laa sempat nak mengupdate N3..bukan per sebab akak pun memalaskan diri nak masak masak..hanya buat mee hailam nie ajer buat makan tengahari nie..malam nnti baru laa nak masak masak nasi bagai..bukan per dok bertonyeh ngan hb dan anak anak ajer..sedar sedar dah nak tengahari..layan mata kejap yer..resipi owang malas nnti akak letak...tapi sebelum tu..akak nak ucapakn berbanyak banyak terimakasih dan amat terharu dengan ucapan dari teman teman dan adek adek alam maya akak yang datang memberikan ucapan dan doa buat akak sempena ulangtahun perkahwinan akak semlm..jadi akak hanya balas kat sini yer..buat CHEQNA,HANA,IKA,DATIN EL,IZAHDAUT,MAS,ALIMAZ,IDAYUSOF,CHIK MIMI,AZATIE,AZIEMAS,EIJA,KAK UMMI,LOVE2COOK,ALONGROZDAN MISS MIRROR..terimakasih..akak cayangggg semua..buat CIKMIN(jangan majuk lagi tau),CICAKGIRLS,MAMAHAWA,NUR,NOR,ZANA,IBUDANIA,YATIE,YAT MARIA,HAMSINI,KAKZAI,JC,KELLY..tak akak lupa.tak dapat nak balas satu persatu..hanya doa semuga persahabatan kita semua akan terus berkekalan..dan juga bahagia bersama keluarga kita semua..amin.

nie resipi mee hailam mudah akak..hehehe kan akak kata malas....

BAHANBAHAN:
  • 1 kilo mee kuning
  • 300 gm daging (hiris nipis rebus sebentar simpan airnya)
  • sedikit isi ayam
  • udang(optional)
  • 7 ulas bawang putih(akak suka bubuh banyak)*
  • 1 labu bawang besar*
  • sedikit halia*(bahan* dikisar halus)
  • 1 sudu besar serbuk lada putih(hitam pun boleh)
  • 3sudu besar sos tiram
  • kicap manis
  • garam dan seketul stok ayam dan gula
  • 2 sudu tepung jagung
  • sayur sayur nak campurkan(kobis bunga,karot,kobis panjang,lada merah_hiris hiris)
caranya:
  1. panaskan minyak,tumis bahan kisar hingga harum.tambahkan sedikit air daging
  2. kemudian masukkan daging dan ayam.biarkan masak.
  3. masukkan sos tiram,gula garam,kicap serbuk lada sulah dan stok ayam.tambahkan air..
  4. masukkan pula sayur sayur dan tambahkan dengan bancuhan tepung jagung.
  5. biarkan kuah mendidih.kalau rasa kurang pekat boleh tambahkan tepung jagung..perasakan
  6. celurkan mee kuning.bila nak dihidangkan masukkan mee kedalam pinggan dan bubuh kuah hailam atas mee..boleh ditambahkan dengan lada jeruk ,hirisan daun sop dan bawang goreng bagi menaikan aroma..

Friday, May 28, 2010

MY 16th Anniversary

salam pagi jumaat semua.mudah mudahan pagi penghulu hari ni membawa berkat pada kita semua..amin..dan hari juga adalah hari ulangtahun perkahwinan akak yang ke 16 tahun...eeee lama gak tu yea...alhamdulilah berjaya juga mengharungi duri ranjau alam rumahtangga.walaaa mana ade yekk rumah yg tak bergoyang,kejap tiup angin,kejap tiup badai,tu pepatah ler kata...hehehe....ada masa nak larik masuk hutan..uwaaa giler ke ape...yelah nak gie jalan hutan batu tak dapek...oooopppppssss naya kalu hb tau nie....doa akak mudah mudahan hidup akak ngan hb dan anak2 akan terus bahagia,dan dilimpahi dengan rahmat dari Yang Maha Esa...amin..

Thursday, May 27, 2010

Apam Marmar

jemput makan semua..petang semalam akak terpikir pikir nak buat kuih apa untuk minum petang.selak selak buku resipi nampak resipi apam marmar nie.check bahan semua ade.akak pun mulakan projek dengan pertolongan acid hensem boy akak tu..dia pat kacau kacau buh warna tu cukup suka..dia yg suggest buh warna kuning,merah n ijau nie..sebab dia tanya mak buat kuih aper nie masa akak bancuh adunan ni guna mixer.akak kata buat apam marmar..marmar tu aper mak..akak kata warna warni..hehehe..cantik dan sedap apam nie..tapi kena bubuh esen vanila lebih sikit..kalau idak bau hamis telur..alhamdulilah tak bau pulak..memang lembut..pada sesapa yg tak penah buat tu gi laa merajinkan diri buat..bahan pun senang..campak ajer daklam mixer..siap bahagi tiga buh pewarna,buh dalam loyang then kukus..tunggu masak!!ni akak buh sekali resipi nyer ye..tapi maap ler tak tau sapa empunya resipi sebab dulu men salin salin tak buh pun sape nama empunya resipi..masa tu tak de belog lagi..salin ajer buat baru nie..

Bahan bahan
  • 250gm tepung naik sendiri
  • 200ml santan(aka guna santan kotak cap ayam )
  • 200 gm gula halus
  • 2 biji telur
  • 1 camt vanila esen
  • 1 sudu besar ovalette
  • secubit garam
  • pewarna..merah/kuning/hijau
caranya
  1. satukan kesemua bahan kedalam mangkuk adunan kecuali pewarna
  2. pukul dengan speed perlahan..bila dah sebati lajukan dan pukul hingga kembang dan pekat
  3. bahagikan kepada tiga warna
  4. dalam tin loyang yang dilengser mentega,bubuh adunan selang seli.gunakan spatula dan buat pusingan.(akak tak buat pun)
  5. panaskan kukusan dan kukus 45 minit.

Wednesday, May 26, 2010

Resipi ALMOND with strawbery COOKIES

hari nie akak tepek resipi sikut yang semalam punya semalam akak buat.disebabkan tak jmpa mane ntah akak bubuh ketas resipi tu jadi akak gi balik umah cyber BDARIAhttp://resepidaria.blogspot.com/.akak amek resipi tu kat situ.memang merbeles resipi biskut biskut yang dipaparkan.Dia rajin gi kelas kat BWY.jadi banyak resipi yang dipelajari kat situ,dan Bdaria ni tak lokek dengan ilmu yang dia dapat.dia share ngan kita.pengalaman akak sewkatu bertanya pada seorang teman akak mengenai resipi kek yang pernah buat.memang tersangat sedap dan macam kat kedai rasanya.bila akak tanya resipi tu dia kata gilaa belajar.dia pun nak dapat berbayar.ngeri akak dengar.bukan akak nak berniaga pun..kalau disharekan pahala besar tukan.ilmu yang dipelajari elok disebarkan..selain pahala kita dapat,hati pun senang.nak nak resipi tu menjadkan..betul tak???eee bebel lak akak pepagi nie..tu arr..okay laa akak c/p ajer resipi tu kat sini..tapi banyak yang akak ubah sebab masa buat sikut nie ada bahan yang akak tak ada..dan gunakan bahan len untuk menjadikan sikut nie kesukaan anak2 kat umah..BDria saya tepek resipi yer..maceh nnti kita cuba yang len pulak..oo iye nama asal sikut nue adalah  ALMOND NUTTY BAR..hehehe akak pepandai tukar nama..

BAHAN-BAHAN

Bahan A
125gm Butter
50gm Majerin palffy(Vivo)-307
85gm majerin palffy (vivo)-300
(kalau tiada, anda boleh ganti dengan majerin jenama biasa-majerin palffy adalah utk buat
biskut lebih gebu)
120gm icing sugar

Bahan B
320gm Tepung red rose
40gm corn flour
40gm potato flour(ganti dengan susu tepung)
20gm custrad powder
1/2 tsp baking powder
(ayak semua bahan diatas)

Bahan C
100gm almond - bakar dan mesin

Hiasan: kuning telur, whole almond (potong 2), chocolate collata(green chocolate)>>>yang nie akak tukar ke choc putih cairkan dan bubuh strawbery emulco..buat hiasan diatas sikut tu.

CARA-CARANYA

1. Putar bahan A sehingga sebati
2. Masukkan bahan B dan gaul sebati
3. Rehatkan adunan selama 20 minit
4. Canai, terap dan sapu kuning telur
5. Bakar sehingga masak dan sejukkan
6. Hias biskut dengan coklat

NOTA:masa akak adun biskut nie disebabkan akak buat separuh ajer,adunan tu agak berderai jadi akak tmbahkan sedikit mentega dan uli sebentar,dah boleh dikepalkan baru akak canai dan terap...

Tuesday, May 25, 2010

Almond cookies with strawbery choc and double choc cookies

petang petang makan kukis..eh dah nak raya ker...oh tidak..akak sebenarnya dah jatuh chenta ngan kukis kukis nie..boleh dingap ngap time ginikan..semalam akak buat dua jenis.caya tak??eh kena caya..akak kan ghajin huhuhuhu..akak hanya guna sebuku butter tapi dapat dua jenis..tu laa tamak tapi kedekut.tak ler kebetulan akak mmg hanay ade tggl satu ajer butter..jadi akak bg dua dan adjust sikit ler..buat separuh separuh ajer..dapat 2 jenis..resipi nnti laa yer yang satu tu dah adekan..tapi yang satu nie ntah mane akak letakkan kertas resipinya pun akak tak pasti..

 
sebenarnya nama cookies nie len,tapi sebab akak guna choc putih yagn dicairkan dan buh perisa strawberi jadi ler namanyer camgitu..uwaaaa..derhaka kat resipi tuh!!!tupun akak buat pagi tdi hiasan nyer..panaskan choc putih dgn cara double boil..masukkan dlam bekas mayo,picit dan hiaskan..eh boleh jual tak tuk hari raya nnti..ade ker org nak oder.!!!

Umar ngan Acid beraksi...

wajah wajah Umar yang terbaru.akak amek pic nie semalam.bukan aper cuba baju baru dia..eheheeheee..dah tak muat dah baju baju yang lama.kena beli baru.masa amek gambar nie acid pun sibuk sama nak bergambar..tengok laa rambut baru acid tukan...dah macam aper abang dia buat..acid kata dia suka rambut gini..cam penyanyi korea..aduh!kecik kecik dah terpengaruh dengan benda benda ginikan.risau akak.sib baik kecik lagi.tupun akak bagi tau..bila dah panjang sikit buat rambut asal takmo fesyen gini..kena cakap elok elok ngan acid nie..sib baik dia paham dan terus cakap balik kat akak acid sementara jer nie mak..huhuhu..nnti acid tukar fesyen len pulak..Hah!!! agak agak fesyen aper laaa pulak kan...
Umar pulak dah takmo letak kat bawah,atau dibaringkan..time kita ada dekat dia..dah suka duduk..dan berdiri kena pegang laa kan..sebab nanti melilau mata dia tengok benda benda..aper agak nya pikiran dia masa tu yer?kalau laa dapat kita bacakan okaykan..kan...tau kenapa akak post gambar nie..akak dah masukkan pic lauk paprik akak tapi puas cari tak jumpa uwwwaaaaa dah kena delete ker ngan hb akak nie..baru semalam janji nak bagi Hana sikit..soweiii ler dek tak dapat nak tunjuk..tapi akak nak selongkar lagi nnti..kot kot tersembunyi...jadi pagi nie layan ajer yang ini yer...

Monday, May 24, 2010

Ikan Bakar Berempah Dan kuah cicah asam

walaaa dah petang nie..jap lagi nak masuk dapur balik.baru sat duduk dah nak masuk dapur.janji ngan acid nak buat sikut.tapi tak tau sikut per.dah kuar segala macam resipi..hehehe kena tengok bahan lak nanti.takut ada yang tak ada bahan nyekan..tak per laa tu nanti dulu..ni akak nak tayang ikan bakar akak buat hari ni.resipi main belasah ajer..alah yang makan kan kita,tapi boleh laa kut sapa yang suka makan ikan bakar memang dipastikan yer dipastikan kena bakar lebih..tak cukup nak belasah sekor..akak jer makan 21/2 ekor..bakar 5 ekor..ade karang petang kena bakar lagi..adeh!!!!yelah tuk anak anak yang baru balik skolah.
nie akak share resipi campak campak akak yer.

Bahan bahan:
  • 5 ekor ikan mambong(ikan yang akak guna tadi ler)
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • sebatang serai
  • seinci halia
  • sesudu besar serbuk kari
  • sebiji lada merah
  • sehelai daun kunyit hiris2
  • garam,gula dan sedikit air perahan limau kasturi
caranya
  1. bersihkan ikan,kelar kelarkan badan.ketepikan
  2. kisar semua bahan kecuali daun kunyit
  3. lumurkan bahan kisar,garam,gula dan perasa.
  4. pijarkan sikit minyak masak dalam kuali.masukkan ikan tadi.
  5. masak sebentar .angkat dan alihkan kedalam bekas.taburkan hirisan daun kunyit dan perahan air limau.
  6. bakar dalam oven suhu 170C hingga ikan masak.
  7. hidangkan bersama kuah asam

kuah asam:
     Sebiji tomato hiris dadu,bawang merah hiris dadu,lada merah potong bulat,cili api 4 biji hiris halus,masukkan kedalm mangkuk,bubuh sikit sos ikan,gula dan kicap.perahkan air limau.siap!

 
kuah cicah asam

Pau Sambal

dulu masa akak sekolah menengah akak suka tul makan pau sambal.tak sabar nak tunggu rehat sebab nak menikmati kesedapan (beger malaysia) nie.memang jarang beno nak makan makanan len yg dijual.duduk tepi kantin ngan dua lagi  kawan baik akak,makan pau ini.so semalam akak merajinkan diri buat pau nie.tengok kat rumah RAIHAN PERIUK TANAH.An ni sampai boleh terima tempahan pau sambal nie..memang sungguh bagai dikata,sampai kepagi still lembut.dapat laa anak anak sebelum gi skool makan sarap pau sambal mak diarang nie..terimakasih buat AN..sedap !!akak c/p ajer resipi nie dari rumah An.senang nnti sesiapa nak buat boleh refer kat sini.
 
..
Bahan-bahan: (menghasilkan lebih kurang 30 biji pau)
A)
1 peket yis kering (11 gm)
1/2 sudu teh gula
1 cawan air suam

B)
5 cawan tepung gandum = 500 gm
2 biji telur gred B/ C
2 sudu besar margerin
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
1/2 biji kentang saiz besar / 1 biji kentang kecil- dikupas kulit, hiris nipis dan rebus empuk- kemudian lecek halus

sedikit tepung untuk ditabur pada pencanai dan dulang

Cara membuatnya:

1. Campurkan bahan A. Kacau dengan hujung jari agar yis larut. Biarkan 10 minit atau campuran berbuih.
2. Sementara itu masukkan semua bahan B ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang di tengahnya dan tuangkan campuran A.
3. Uli campuran hingga menjadi doh yang licin dan kenyal.

**** jika ada mesin penguli boleh juga gunakan penguli. Ataupun masukkan ke dalam bread maker dan pilih setting doh.

4. Setelah siap doh, bulatkan dan tutup dengan tuala dapur dan rehatkan selama 15 minit di tempat suam. (suhu bilik)
5. Tumbuk doh untuk mengeluarkan udara, Uli semula lebih kurang 5 minit. Sediakan papan pencanai dan penerap. K.An gunakan gelas plastik je....
6. Bahagikan doh kepada 4 bahagian. Canai doh menjadi 1/2 sm tebal. Terap bulat dan susun dalam dulang yang ditabur tepung seperti di dalam gambar. Buat hingga habis doh.
7. Sementara doh siap diterap, pau yang mula-mula diterap akan mengembang. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Setelah minyak panas, perlahankan api dan masukkan pau dan sentiasa terbalikkan pau agar tidak hangus dan pau masak rata. Angkat pau setelah warnanya keperangan,
8. Goreng hingga siap.

Bahan inti:

10 tangkai cili kering- seeloknya yang diketahui tidak terlalu pedas- Buang biji, rebus.
segenggam ikan bilik siap dibersihkan- rendam seketika, toskan dan tumbuk halus
1 labu bawang besar dihiris nipis
5 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih dikisar halus
5 sudu besar minyak masak
5 sudu besar gula pasir++
garam secukup rasa
1 sudu teh air asam jawa
1 keping asam keping

1 biji timun

Cara membuatnya:

1. Kisar cili bersama 3/4 cawan air hingga halus. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan ikan bilis dan tumis hingga naik bau.

2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga terbit minyak. Kacau sambal sekali-sekali agar tidak hangus. Masukkan air asam jawa dan asam keping.

3. Masukkan garam dan gula. Kacau rata. Masak hingga sambal berkilat dan nampak cantik. Masukkan bawang besar dan biar bawang layu. Rasa garam dan gulanya. Tambah jika perlu. Jika cukup rasanya, bolehlah dipadamkan api.

Hiris timun 2 mm tebalnya. Belah pau di tengahnya tetapi tidak putus. Sapukan sambal dan letakkan hirisan timun. Sedia dinikmati.
 
sebelum dibubuh sambal


 
selepas dibubuh sambal..nyum...nyum....amek sorang satu jer taw!!!

Sunday, May 23, 2010

Homemade strawberi aiskrim

bila bgtau anak anak eskrim leh buat sendiri dia orang beria ia suh buat.lama dah nak buat tapi asyik lupa nak beli coffemate..jadi bila akak gi supa haritu akak beli laa coffemate..tapi tak pulak beli bahan len..sebab akak tak ingat pekebenda bahan len nak bubuh..jadi akak gi umah NOREEN UK cari resipi..dah jumpa kena lak buuh telor dalam resipi tu..tapi ade satu resipi yang akak tertarik cuma noreen guna jagung,akak tukar ke perisa strawberi.alhamdulilah menjadi,tapi tu arrr akak tak de scoop eskrem jadi kurang ler cantik ghuper nya..tapi yang penting rasa sebiji cam eskrem keluaran nestle..wala wala...kena buat lagi guna perisa len pulak..kopak ler duit camgini kan.....
resipi nie akak salin semula..akak amek kat umah Noreen..terimakasih buat noreen share resipi nie..akak panjangkan kat sini pulak yer Noreen..senang nnti nak buat rujukan.

Bahan-bahan:

2 1/2 cawan coffeemate creamer
2 cawan (500ml) susu segar(akak guna susu segar perisa strawberi)
1/2 cawan gula

cara:
  • satukan coffeemate cremer,susu segar dan gula.kacau sehingga semua larut dan sebati
  • tuangkan adunan kedalam bekas dan simpan kedalam freezeer hingga separuh beku(anggaran 5jam)
  • selepas itu keluarkan dan tuang kedalam mangkuk besar,pukul  dengan mixer hingga gebu.
  • masukkan semula kedalam bekas dan simpan dalam freezer hingga ianya beku.
  • boleh laa dihidangkan...

Saturday, May 22, 2010

Kek Coklat Kukus

anak anak ade kat rumah petang semalam.selalu hari jumaat ade saja aktiviti kat sekolah sampai kul 5.jadi dik bersembang ngan dia orang akak pun kata meh kita buat kek kukus coklat nie nak..tengok cam cute gitu..apa lagi tengok cara pun senang..anak anak suka aje..tapi last last akak yang mengodeh sendiri..diarang membuta..pe tidak nya petang semalam hujan.akak pulak time hujan memang tak boleh lelap mata..jadi akak pun buat laa kek nie..buat dua versi..kukus satu,bakar satu..tapi dua dua sungguh lembut dan montok gitu hehehe...akak cuba buat atas rekomen AN dari blog periuk tanah..akak ikut step dia.yelah kek gini banyak versinya..terimakasih buat AN..kalau tak silap dia ambil dari majalah..akak salin kat sini .

Bahan-bahan

        A
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan marjerin cair(k.an guna 3/4 cawan minyak masak dan tambah marjerin hingga penuh cawan)akak lak cairkan butter
  • 1 cawan susu cair(akak guna susu segar)
  • 1 cawan gula
       >>>>>.masukkan bahan diatas kedalam periuk.masak atas api sederhana sambil dikacau hingga gula hancur dan bahan sebati.matikan api dan biarkan adunan agak suam.

        B
  • 1/2 cawan susu manis
  • 4 biji telur gred B / 3 biji kalau gred A
         C
  • 1 1/4 cawan tepung gandum(akak guna tepung kek)
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder(akak guna double action baking powder
       >>>>ayak kan bahan C.

Cara-cara:
  1. panaskan kukusan.gunakan api kuat
  2. masukkan susu pekat dalam adunan A.kacau sebati.Masukkan telur.kacau lagi menggunakan whisk agar mudah sebati.
  3. Masukkan bahan C sedikit sedikit sambil dikacau dengan whisk.pastkan adunan tidak berketul ketul.
  4. masukkan kedalam loyang kukus 20-30 minit..akak gunakan acuan lompang dan bubuh kertas acuan.
  5. separuh lagi akak bakar dengan suhu 180C  45 minit sahaja..
 
yang ni versi bakar

NOTA AKAK: wallaaa kek nie mmg sungguh gebu..dalam adunan nie akak bubuh esen oren..lagi wangi gitu..boleh buat lagi lepas nie..huhuhuhu

Friday, May 21, 2010

Shushi(atas permintaan LIYANA)

salam petang jumaat semua.alhamdulilah dan terimakasih diatas keperihatinan kawan kawan,adek adek teman blogger akak atas cerita akak pada posting nun kat bawah tu..terharu akak atas maklum balas dan nasihat yang diberikan.InsyaALLAH sebagai manusia kita ambil kisah akak ni sebagai pengajaran dan iktibar,dan kalau ada perasaan tak sedap hati tu buang jauh jauh..ni akak nak tunaikan permintaan seorang pengunjung umah cyber akak ni LIYANA yang bertanyakan samaada akak tau buat shushi..hehehe buat tak pernah makan pernah ler masa akak duk jepun dulu..lama dah tak makan..jadi buat Liyana akak postkan resipi mudah shushi nie.buat pengetahuan liyana akak amek pic dan resipi nie dari rumah adek cyber akak http://hanamemories.blogspot.com/.dia ni duduk kat Jepun sinun.jadi kalau liyana nak tau banyak lagi boleh lah gie umah cyber Hana nie yer..tapi boleh laa cuba buat..
satu lagi akak rasa buat shushi nie kena guna beras jepun taw,jadi mungkin boleh dapat kat JJ kot..sebab kat situ banyak bahan bahan nak buat makanan jepun boleh didapati..mungkin kena ramah sikit dan bertanya pada jurujual ye,Liyana..akak harap liyana berpuas hati..dan selamat memcuba..dan buat adik liyana juga..Hana maceh dek bagi akak salin semua sekali siap ngan pic nyer..maap ler takut gak nie..mane tau dah langgar etika c/p..hihihi tapi akak tau tuk akak okaykan dek!!!!


Bahan-bahan
  • beras jepon - masak cam biasa
  • cuka nasi
  • gula
  • garam
  • seaweed
  • salmon,maguro or apa2 jek pilihan yg disukai
Cara-cara
  • Dalam bekas..masukkan cuka n gula..(bleh masukkan air suam skit supaya cpt hancur gula td...) . Kemudian amik beberapa senduk nasi jepon yg tgh panas kemudian gaul rata.
  • Ambil sedikit kemudian kepal2kan n bleh la letak apa2 ikan or isi pilihan.

Jangan cepat melatah meh makan Karipap

ingat lagi pasal akak kata pening kepala hari tu.akak fikir mungkin dah selesai hal tu.rupanya makin parah laa pulak.akak rasa mula mula tak payah laa akak nak share masalah tu kat sini..yelah bukan ape pun.tapi setelah akak pikir mendalam elok juga akak share story tu ngan kawan kawan.
akak bukan laa bagus dan baik sangat tapi dalam hal berjiran akak memang pegang hukum agama.mengutamakan jiran lebih dari sedara..pahala besar tu.jaga hak mereka,bantu setakat mana yang mampu.dah tujuh tahun akak tinggal dikawasan perumahan kos sederhana nie.yelah orang berdagang ni kena laa berpada pada dan buat baik pada semua..baru laa hidup berkatkan. alkisah nya..nak dijadikan cerita depan umah akak nie ada padang agak luas..jadi adelah sebahagian tu dibuat aktiviti petang hari..disamping ade sebuah surau..kebanyakkan jiran akak yg terdekat dah pun bercucuk tanam dan ade tu yg dah besar panjang pokok nya.cuma depan umah akak ni mmg kosong lagi.hb akak memang ada cadang nak menanam sebatang dua pokok..dapat gak laa meredupkan bila panas terik..beberapa minggu lepas ntah malaaun mane tak berakal....dibuang nya dua biji tilam burok kat depan padang umah akak nie..eee bayangkan mungkin orang yang lalu lalang akan berkata tentulah org yg berdepan dengan padang ni yang buangkan!!!tak ker haru tu...dah laa burok,bau nya jangan cerita laa kan..
jadi hb akak pun berhajat laa nak tanam pokok supaya tak ade lagi malaaun yg berbuat tak senonoh camgitu.kebetulan pulak jiran akak sebelah umah dah bersihkan padang betul betul hadapan umah akak ni buat padang bola bagi anak anak dia dan kawan kawan anak dia bermain..akak tak delaa nak bising bising sbb kebetulan anaka akak pun kekdg main sama petang petang hari..yang kelakar nya hadapan umah diarang nie dia rang dah reservekan nak buat tempat parking kete..dan ade tu dah pun bercucuk tanam..
jadi minggu sudah hb akak pun bagtau laa kat anak anak ni..pakcik nak tanam pokok kat sini..dan dah siapkan pancang supaya senang mana nak dicangkul tanahnya nnti..tu laa kan sebagai ibu bapa kita kena laa pantau apa anak kita buat dan cakap kat luar..yang penting jangan terus pecaya kata anak anak..siasat dulu baru laa jatuhkan hukum..nilah yang berlaku pada hb akak..anak jiran akak masa hb akak cakap nak tanam tu dia terus sound hb akak eh!nikan tanah kerajaan..mana boleh tanam kat sini..habis tu yg ayah dia dan org lain tanam tu kat tanah sape agak agaknya..yang ayah dia nak reservekan dan dah siap lapangkan bagi memudahkan parking kete dia yang menjalar tu tak per ke??? tu yang kelakar ..agaknya anak anak ni bila balik mengadu hal  ngan mak ayah diarang..apa lagi angin laa kot satu badan diarang.siap ade yang kata hb akak tak berakal..dan anak anak ni pulak dah cakap ngan anak akak kalau bapak ko tanam nnti kita rang nak cantas pokok tu!!!! ade ke patut anak anak yang bersekolah rendah dan baru tingkatan satu cakap camgitu..agak agak nya nak salahkan sape yea..
jiran akak pulak sekarang nie dah kunci pagar dia (dia buat pagar antara umah akak ngan dia..katanya senang )padahal masa buat tak pun bagtau atau berunding dengan akak dan hb akak..tapi agak nya dah jenis akak nie tak suka ambil hati dan pusing jadi dia orang buat sesuka hati aje...mula mula akak sedih juga kenapa hal anak anak kita sebagai orangtua pun nak ambil pusing..kena laa siasat dulu..jangan main percaya cakap anak anak..takut esok esok kita jadi lembu cucuk hidung atas kebiadapan anak kita.satu lagi pada akak kita jangan selalu bercerita pada semua orang tentang kebaikan anak kita sahaja..puji tinggi melambung sampai orang naik berbulu mendengar nya..kerana mungkin satu hari nnti akan jadi sebaliknya..bila akak mengadu ngan hb akak dia kata..jangan pikir sangat..ramai lagi kawan yang ada..biarkan saja..mungkin ada hikmah nya..betul juga kalau dipikirkan..sebab jiran akak ni masa dia baik dulu hari hari bertandang kat umah akak ni..sampai kekadg akak rasa tak selesa.bayangkan akak ni tergesa gesa nak masak dan berkemas kalau dia ada.yang akak pulak jenis tak pandai nak buat keje kalau ada tamu..duduk laa berborak,bercerita..hehehe akak lebih banyak mendengar dari bercerita sebenarnya...jadi sekarang ni dia dah tak mai umah akak..jadi akak ade lebih banyak masa..dan paling penting sebab dah pening pale ni akak makin rajin lak nak buat kuih.
jadi iktibar dari cerita akak nie sebenarnya...kita jangan cepat melatah,jangan cepat terima kata anak anak,dan selalu lah bermuhasabah diri kita..akak selalu berdoa mudah mudahan akak tidak jadi seperti mereka ni..sebab kita nie hidup perlukan kawan,perlukan bantuan bila susah..jadi buat kawan kawan yang datang keumah akak hari nie..jadikan masalah akak ni sebagai panduan kita hidup berjiran...doa akak semuga kita semua dilindungi Allah dan diberi kekuatan dalam meneruskan kehidupan..
haah...disebabkan itu malam tadi akak merajinkan diri menguli karipap..ngeh ngeh ngeh buat sarap anak anak kesekolah..kenyang perutkan...jamu mata jaer laa yer..ilang sikit tension dapat luahkan perasaan akak kat sini..huhuhu maceh yer sape yang sudi baca bebel akak nie...

Thursday, May 20, 2010

Apam Balik

petang nie meh kita makan apam balik pulak..kan hari tu akak kta nak buat apam balik..tapi asyik ade kepala hitam kat sebok akak tu jadi akak kansel nak buat apam balik nie..tapi akak buat bingka jagung..tapi hari nie akak buat apam balik..ngeh ngeh ngeh cepat cepat buat bab takut kena belasah lagi jagung nya..sedap lak makan time ujan ujan gini..laju jer makan..nak nak jagung yg banyak tuuuu..akak buh banyak banyak maklum laa buat sendiri..kalau beli tak de banyak pun boleh kira jari jagung nye...resipi nie akak lupa lak kat mana akak amek..sebaba dah ade dalam buku masakan akak..himpunan resipi.jadi kepada empunya resipi terimakasih share resipi...akak salin semula nie..

bahan bahan:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 cawan air(bubuh susu pekat sikit)
  • pewarna kuning
  • sedikit mentega untuk mengoles
Bahan tabur.
  • kacang tanah disangai dan kisar kasar kasar,
  • jagung manis
  • gula
cara cara:
  1. mesinkan gula dan telur hingga kembang.
  2. masukkan soda,baking powder,air dan pewarna,kacau lagi hungga sebati
  3. masukkan tepung.kacau lagi.
  4. rehatkan adunan 30 minit.
  5. panaskan kuali non stick,oleskan dengan mentega,masukkan sesenduk setengah adunan.biarkan kembang dan taburkan bahan tabur.tutup kuali sekejap.
  6. agak agak kuih ni dah tak melekat kat tepi kuali,lipatkan dua dan boleh laa diangkat.
  7. siap untuk dimakan.

Kuih Lapis Kopi

pagi semua..maap ler semalam tak update apa apa pun kat blog nie..akak tgh pening kepala sebenarnya..tu laa kan hidup berjiran nie kalau tak betul betul tahan sabar memang boleh bawa gaduh..tapi bila akak pikir balik apa guna kita berbalah hanya pada hal yang kecil.biarkan saja..asal tak jaja cerita satu taman udah laakan.nanti tak pasal pasal kita pun sama.hehehe.. bila duk diam tu mula laa pale akak ingat nak makan yg sedap sedap..pe lagi dari pikir sampai sakit pale baik akak jalan jalan umah kawan cyber ade menafaatnye kan..jalan jalan semalam hb akak tunjuk kuih kapis kopi nie..tau kat umah sape..akak tengok kat umah AYU spore..jadi akak pun godeh godeh laa bahan yang memang kebetulan semua ade..jadi laa kuih lapis kopi nie..
akak c/p ajer resipi nie dari umah ayu..

BAHAN A
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu teh garam

BAHAN B
1 sudu teh coklat emulco
1 sudu makan serbok koko
1 sudu makan serbok nescafe
1/4 cawan air suam
semua bahan dicampur rata dan tapis.

BAHAN C
1/4 cawan air suam

CARANYA
Gaulkan semua bahan A sehingga sebati. dan tapiskan. Bahagikan kepada dua bahagian. Masukkan bahan B kedalam satu adunan, kacau rata. Biarkan warna asal satu adunan dan campurkan bahan C kacau rata. Masukkan satu senduk adunan koko kedalam loyang dan kukus selam 5 minit. Lapiskan satu senduk adunan asal dan kukus semula selama 5 minit. Lapiskan adunan koko dan warna asal serselang seli sehingga adunan habis.

NOTA AKAK: kuih lapis ni kurang lemak,jadi akak cadangkan tambahkan secawan lagi santan dan juga tambahkan sedikit tepung gandum..kena adjust sikit yea..tu pdpt akak..akak buat dalam bekas gini bukan ape selain cepat masak senang nak dimakan...

Tuesday, May 18, 2010

Puding Roti Marble

arinie acid minta akak buatkan  puding roti hana lagi.dia kata aritu tak cukup sebab mak buat sikit ajer..kata dia..padahal akak buat banyak tapi dah tentu untuk jamuan jadi dia tak dapat nak makan banyak.jadi hari ni akak buat lagi satu loyang puding nie...suka betul dia sampai tak sabar sabar asyik buka petiais..memang sedap sungguh kata dia..huhuhuhu tulah hana sape suh bg resipi sedap camgini kan anak akak asyik suh buat..sib baik bahan senang jer nak cari...

Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
  • pewarna merah,kuning dan hijau.
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 3. masukkan warna pilihan dan kacau sebati. (hana gune merah,hijau dan kuning)
  5. Ambil sesenduk warna hijau dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna merah, tuang di atas warna hijau tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tk payah ratakan atau kacau. kemudian ambil pula warna kuning tuang di atas kaler hijau pula. ulang smula kaler merah dan buat hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk.

Monday, May 17, 2010

Belated Birthday Muhammad Abdul RAsyid (Acid)

Petang semua..dah petang baru akak dapat nak update aktiviti akak sefamily buat semalam.Akceli semalam akak buat sikit jamuan sempena birthday Acid yang ke 5 tahun.selalunya akak hanya buat kek sebiji dan makan sekeluarga.tapi disebabkan acid teragak nak buat majlis untuk meraikan ulangtahun kelahiran dia,jadi untuk tidak menghampakn harapan dia akak buat jamuan kecil aje.hanya ajak adek ipar akak dan sepupu dak acid nie..birthday acid sebenarnya jatuh pada sabtu lepas,15hb,tapi kakak dan abang2 dia sekolah(hari ganti) tak dapat ler nak buat..yelah mana nak buat kek,(hehehe huduh tu kek akak!),puding roti resipi Hana,popia,dan buat mee hailam..menu yang akak masak semalam..alhamdulilah tercapai hasrat dak acid..seronok benar dia..nak nak bila tengok deko kek yang hancuss..tu..

 
puding roti Hana..adek ipar akak suka tul makan sampai minta resipi..sedap sangat kata dia..

 
popia goreng

 
kek orange nie mmg gebu dan sedap sangat.resipi akak amek kat rumah AZ NZ..cuma akak ubah letak parutan kulit oren dan jus oren..wangi semerbak masa dibakar....

 
Acid dan anak sulong akak memotong kek..masa nie dia dah tak sabar benar nak motong kek tu..anak anak laa katakan!!!



Friday, May 14, 2010

Selar Kuning Tumis Asam

akak tak tau ghupernya lauk yang akak masak nie namanya tumis asam.akak memang suka masak camgini bila dah kehabisan idea nak masak aper.bila jumpa resipi ni dan tengok lebihkurang cam akak masak.baru tau namanya...yelah seminggu 7 hari menu pun sekurang kurang nya 14 jenis uwaaa..tul kan..yelah takkan makan ikan ajer..tak de sayur mayur,sambal lagi.mak oiii kira kita nie ibu ibu memang terer laa kan..yelah masak masak pelbagai menu..hehehe tu ibu yang rajin dan kreatif..cam akak nie men belasah ajer..janji seminggu mesti ade asam pedas dan kari juga sambal..yg len tu pepandai ler adjust..kot malas melanda tau tak de bahan..nasi goreng bodoh ler jawapnyer..anak anak balik sekolah muncung boleh letak hanger baju kalau akak masak nasi goreng di tengahari..sudah nyer mesti diarang masak maggi sendrik!!!....okay laa akak masak selar kuning tumis asam ajer..ade ikan goreng sekali..senang citerkan..

Bahan-bahan:
  • 1/2 kilo ikan selar(ikan lain pun boleh)
  • 1 labu bawang besar(mayang)
  • 2 biji bawang merah (hiris halus)
  • 2 biji bawang putih (hiris)
  • sedikit halia(hiris )
  • sebatang serai(diketuk)
  • 2 biji lada merah hiris
  • 5-6 biji cili api
  • sedikit daun sop
  • sebiji tomato
  • garam dan perasa dan jus asam jawa
cara2nya:
  1. bersihkan ikan,basuh lumurkan dengan kunyit dan garam goreng hingga garing.ketepikan
  2. panaskan minyak,tumis semua bahan dihiris,kecuali tomato dan cili api.
  3. kacau hingga naik minyak,masukkan garam air asam dan perasa,biar kuah agak pekat masukkan tomato,daun sop dan cili api.perasakan..matikan api dan masukkan ikan goreng tadi..kacau rata.
  4. bolehlah dihidang.

hah dalam kuali  lagi nie..huhuhu

Thursday, May 13, 2010

- I Blog About Food - Pick Me!

Tengok Hana cuba nasib dalam contest ni..akak pun nak jugalah kan.bukan ape adelah sekali dua join contest ni,tapi tak pernah lagi menang.alaa saja jer memeriahkan..seronok juga kan..jadi akak memberanikan diri untuk join it.lagipun Dr.Catlina dah bg green light dan semangat untuk akak cuba ..manalah tau untung sabut timbul..untung akak tengelam ngan loti..loti dalam makul tuuuu kih kihkih...meh kita tengok ape yang perlu untuk join contest nie..

FIRST: Create a new blog entry with title I Blog About Food – Pick Me!
>>>>>>SIAP..!!!!

SECOND: Answer these simple questions (in English or Malay)
>>>>>>>Akak pun cam HANA..jawap dalam Malay ajer..omputeh tu sikit sikt jer tau..kang tungang         langang nak baca...

    Blog Name / URL
>>>>>>>   Http://kaksma.blogspot.com/

    When do you start blogging?
>>>>>>>   Februari 2009..dah setahun 2 bulan...tak le lama benar kan

     Introduce yourself and your blog
>>>>>>>    akak dikenali sebagai kakasma oleh geng geng blog masak..kak long,mak long,mak ngah, pun boleh.sebelum mendirikan rumahtangga akak berkerja dan pernah berpeluang pergi negara matahari terbit dua kali..huhuhu tu yang syok tu!!!sekarang ni full time housewife.titik!dan punya tujuh cahayamata seorang jer hubby...
>>>>>>      blog akak ni akak create sebab dulu akak suka surf(meluncur) internet.cari resipi sebenarnya.terjumpa satu blog CHETAM,lepastu blog DIANA...dan KAK HANIELIZA..dari situ akak pun berminat laa nak create blog masak masak ni..dan sebenarnya atas tunjuk ajar CIK PUAN HANA KANAZAWA tu laa..jangan tak tau tuh..akak suka masak masak dan cuba resipi,jadi akak rasa elok laa kongsi minat tuh bersama sama geng sekepala kan..try and error..kekdg ade yg jadi geng ngan cik tong.

   Why do you blog about food? 
>>>>>sebab akak minat masak.jadi akak nak share apa yang akak tau pasal dunia masak masak eventhough akak bukan laa pakar sangat..dan suka tukar tukar dan cuba resipi geng geng masak juga.jadi kenalab buat blog mengenai food kan..


Do you make money with your food blog?
>>>>>> ade laa letak iklan nuffnag,tupun secara kebetulan.klik kat blog kawan ghupernya kena sign in..jadi join laa sekali..money..sampai sekarang ni tak ade laa banyak..beli tepung sekilo pun tak lepas lagi

Why should we pick your food blog?
>>>>>>  sebab aper agak nya...sebab kat sini ade pelbagai menu yang akak dah cuba dan semua nya menepati piawaian tekak tekak orang tua,kanak kanak hatta yang tak minat sangat dengan satu2 masakan tuh mesti suka punya..lagipun ade menu dan resipi kat sini adalah resipi turun temurun dan pernah dicuba oleh geng geng blogger masak masak nie..jadi tak rugi laa kena pick!!!


  
THIRD: Link back to MBP and this contest page.

MBP – http://mombloggersplanet.com
Contest Page – http://mombloggersplanet.com/contest-i-blog-about-food-pick-me/


FOURTH: Include the contest banner in the entry.
>>>>>    okay..dah siap...

FIFTH: Leave the entry URL here at the comment box.
>>>>>...Okay..sebelum tu nak ucapkan terimakasih buat Mombloggerplanets.com sebab bagi peluang akak mencuba dalam contest nie...










    Karipap inti sayur

    salam pagi khamis semua.jangan ditanya ade laie ke idak sebabdah pinish already.karipap ni akak buat sebagai experiment tekak kat umah akak.anak anak akak tak berapa gemar laa pulak.diarang kata dah biasa makan inti kentang atau sadin jadi makan inti ni len pulak rasanya..dah sudah pulak!!!! sib baik akak tak bancuh banyak kulit karipap ni..kalau idak mau meraung kulit tu kena kawan ngan cik tong!!!..tapi pada akak okay ajer..nak nak cicah ngan sambal sos ni..
    akak buat ni ikut resipi mamaHawa.lama dah dia bagi akak.tapi baru ni nak buat.tupun sebab akak belek2 email yahoo.ade tersimpan kat situ..Hawa maceh yer bagi resipi nie..mmg sedap kat tekak kita...tapi anak anak tekak ntah apa apa.

    Wednesday, May 12, 2010

    Double Chocolate Chip Cookies

    Ehhh..jangan terkejut leerr pepagi akak tunjuk cookies lak.petang semalam akak ingat nak buat kek marble kukus resipi MISS MIRROR.tapi bila tengok tepung kek tinggal ciput,akak batalkan niat..nanti ler bila akak keluar beli barang dapur boleh cari tepung tuh..tanya acid nak buat aper yer cid petang petang nie.. teringat pulak pagi semalam akak buka blog Journal Rasa Bdria akak nampak kukis nie.cam senang jer..lagipun bahan ade..yang tak de cuma marjerin tu aje..pikir punya pikir akak pun guna sepenuhmya butter tanpa guna marjerin..alhamdulilah menjadi dan tersangatttt leer sedap nyer..boleh buat tuk raya nnti nie..siap bakar acid dah makan..dapat banyak juga ..meh kita tengok resipi nye..Buat Bdaria terimakasih share resipi yang sedap ini.sesiapa yang nak buat sikut leh gi umah Bdaria nie..banyak resipi sikut yang sedap kat
    http://resepidaria.blogspot.com/
    • 150gm butter
    • 50gm marjerin 300}
    • 50gm marjerin 307}akak gantikan dengan butter sahaja
    • 160gm brown sugar
    Bahan B
    • 1 biji telur
    • 1/4 tsp esen vanila
    Bahan C
    • 250gm tepung red rose/tepung gamdum cap kunci
    • 40gm serbuk koko
    • 40gm tepung jagung
    • 1/8 tsp soda bikarbonat
    • 1/8 tsp baking powder
    • 1/8 tsp emplex
    Bahan D
    • 150gm choc chip
    • 50gm walnut-bakar cincang kasar(tak letak-tak de)
    • 50 gm kacang tanah-bakar cincang kasar (tak letak gak)
    • akak ganti dengan 50 gm badam kisar
    Cara cara Nya:
    1.  Putar bahan A hingga sebati dan masukkan bahan B
    2.  Ayak bahan C dan gaulkan bersam bahan D
    3.  Satukan semua bahan bahan dan gaul sebati
    4.  Bulatkan adunan,letak atas dulang
    5.  Bakar pada suhu 150C hingga masak selama 10 minit(yg ini kena adjust mengikut kesesuaian oven yer..akak nyer kena bakar 20 minit dalam suhu 170C baru masak betul dan rangup gitu...
     
    sebelum di bakar...
    selamat mencuba!!!

    Tuesday, May 11, 2010

    Ulam daun Selom dan bendi goreng

    Yuhuuu...meh sape sape nak awet muda cam akak boleh laa makan selalu resipi akak nie.konfirm awet muda..ekekeke...yo laa tu.jangan caya cakap akak nie..tapi akak suka buat camgini selain dimasak lemak daun selom nie..sape yang tak pernah buat meh laa cuba..sedap..makan dengan telur asin,sayur goreng dan asam pedass...tapi bebaik takut tergigit cili api hah..amek ko...terbakar lidah...

     
    daun selom,amek daun ,bersihkan
     
    hiriskan cili api,bawang merah 2 biji
     
    perahkan limau kasturi sebiji
     
    curahkan kicap
     
    gaul sebati dan boleh laa dimakan bersama
     
    bendi goreng nie>>tumbuk sedikit udang kering,2 biji lada merah,2 biji bawng merah,sebiji bawang putih hingga lumat.panaskan minyak tumis bahan tumbuk hingga naik bau,masukkan sedikit air sambil hiris serong bendi,tmbahkn garam dan perasa.dah nmpak lembut angkat dan hidangkan...

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails