Thursday, April 30, 2009

Puding Kastard berkaramel

yeee uuuuuhuuuu...mai ler layan menu minum petang ,malam dan sok pagi kot...sedap puding nih..lembut kat tekak.tak caya buat ler.puding nih Datin El punye resipi.thank you El atas resipi mu ini.memang nyaman sekali...untuk semua tengok ler betapa bagus nyer Datin El nih
resepi untuk renungan kakasma...(siap tulis untuk akak nih..cayang el)

1 tin susu cair
1 1/2 tin air
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
1 senduk nasi gula pasir
secubit garam
3 tbsp tepung kastad
3 tbsb tepung jagung ( kalau nak guna tepung jagung atau tepung kastad saja pun ok gak jadikanlah 6 tbsp tepungnya tu)
1/2 cawan air masak

cara.

campurkan susu air gula garam vanilla.. kacau telur campurkan sekali..naikkan keatas api masak hingga mendidih kacau selalu gunakan whisker..bila dah mendidih kecilkan api masukkan bancuhan tepung tadi..kacau 2-3min tutup api..

caramel.

1 cawan gula- masak hingga perang campurkan 1/2 cawan air - untuk dapatkan caramel yang agak cair.

sediakan bekas tuangkan caramel kemudian sendukkan kastad diatasnya..sejukkan dan bolehlah dihidang..sesuai dijadikan pencuci mulut..

Kerabu mangga

ni kerabu yang Noorma tanya akak semalam.terlanjur dah banyak mangga muda kat umah ni akak buat sekali kerabu mangga.resipi kena merempit ler keumah noorma eh..akak cuma tambah sengkuang,timun ngan tomato dihiris sodap....

kembung tiga rasa

hape nak masak tengahari nih eh.pening tul nak fikirkan.kalau ade owang gaji ke tukang masak aka chef kat umah akak kan best..kalau request melalak melolong pun lum tentu dapek.biasa lerkan setakat umah cam main pondok pondok nak ade owang gaji buang jer ler angan angan tuh.hohoho....manekan mampu kan.sendiri makan pun miss tepi pintu.tak caya ni hah masak tiga rasa selalu ikan yang besar dan mahal.tapi akak guna ikan kembung jer.owang buat tiga rasa awak pun nak gak.amek ko!!
mailah cuba resipi tongang langang akak nih yo
bahan-bahan...
  • 4-5 ekor ikan kembung
  • 1 labu bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih (titik kasar)
  • 1/2 inci halia*(hiris btg mancis)
  • 1 biji lada merah(hiris bulat)
  • 1 biji lada hijau (hiris bulat)
  • 4-5 biji cili api hiris
  • 3sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu sos tiram
  • 3biji limau kasturi (perah amek jus nye)
  • serai sebtg (titik)
  • 1 biji tomato potong bulat
  • garam,gula dan pati ayam
cara membuatnye;
  1. ikan dibersihkan,lumurkan garam dan kunyit.goreng sebentar
  2. panaskan minyak,tumis bahan bertanda* hingga naik terbit minyak.
  3. masukkan sos tomato,sos cili,sos tiram,serai,garam gula dan serbuk pati ayam.kacau sebati
  4. masukkan ikan,jus limau,tomato biji.perasakan.boleh lah dihidang.tabur hirisan daun sop dan bawang goreng jika suka.

Wednesday, April 29, 2009

Gulai ayam bermangga

jenjalan jengah umah kawan kawan semua buat smoothie mangga.akak tak de lah buat lg.kat umah nih kalau nak buat tak boleh secawan.tak cukup.kena buat 2 jug baru terasa nyaman.untuk tidak menghampakan hati akak sendiri akak masak ler gulai ayam nih.buh mangga muda.sedap ghuper nye.tak yah letak asam keping dah elok masam nyer....
pastu akak goreng selebih nye ayam.
untuk ayam goreng tu,akak bubuh serai sebatang,halia,kunyit,bawang putih,bawang merah,ketumbar dan jintan yg dikisar halus..masa nak menggoreng akak salutkan dengan tepung beras...
jemput makan yea......

Monday, April 27, 2009

Shanghai Bun

Shanghai Bun:

220ml air
75gm buter
1 biji telur
1 camt.bread improver
1/4 camt 3+1 doh pes(boleh ganti dgn bread softner)
1 camt garam
4 camb susu tepung
100 gm gula kastor/halus(10 sudu besar)
500 gm tepung high protein
1 peket yis mauripan

tekan Bm program 10

*bagi yg memnggunakan BM ikut step by step masa meletak bahan.dari air,telur dan seterusnye.jangan main letak atau campak bahan.maksudnyer bercampur aduk ler nih.akhir sekali mesti mauripan tuh...baru menjadi...boleh dibuat pizza,bun manis,letak inti,pes kacang merah ke.kalau nak lagi paham cam dalm n3 akak kat belajar buat roti.nak lebih paham g ler jenguk umah Hana Jepong ...
*ni sebagai info- garam jangan bercampur dengan yis,jadi mase menguli elakkan garam dicampur kedalam yis...


Roti Wholemeal

250ml air
75gm buter
1 biji telur
1 camt bread improver
1/4 camt 3+1 pes doh(ganti dgn bread softner)
1 1/2 camt garam
3 camb susu tepung
100 gm gula kastor/halus
300 bm tepung high protein
200 gm high ratip wholemeal
1 peket yis mauripan

tekan BM program 4

Cara sama macam shanghai bun.cuma selepas siap diuli dlm Bm tu,keluar kan sebentar untuk meratakan adunan.bagi yang menguli perap dulu baru di bakar.

Rendang daging

Ni saje nak interprem.akak masak rendang jer hari nih.masa nak masak tak de sape nak tolong g kedai beli santan.jadi akak buh susu cair jer.hohoho okay lah sebagai penyedap tekak kan..resipi ade dalam buku resipi akak tuh yea...

saje nak bebel

wah seronok tul akak jenguk blog petang nih.bukan ape dari pagi sibuk sikit.melayan tetamu yang datang dan ade sedikit kerja 'repair'kat umah akak.jadi hanya semapat jenguk sekejap jer td.pastu sibuk menjahit lah pulak.baju kawan tak siap lagi...
sebagai pengetahuan teman teman yang datang berkunjung tuh,nak lah share ngan semua.akak memang seronok dapat belajar membuat roti nih..bertambah ilmu kan.buat pengetahuan semua BM jenama noxxa nih bagus lah.semua ade and lengkap.
tapi akak nih tak tau ler bile nak buatkan..kena menguli aduh...jadi body builder lah pulak nnti.tapi semangat tetap ade.hohoho pas nih berderet lah menu roti akak kot.sat lagi akak bagi ler resipi roti yang dah akak belajar.bagi yang ade BM tu cubalah.Doc Inahar tuh baru dapat hadiah.seronok kan !!jadi boleh cuba yer Ina.ikut step by step yea kalau nak buat resipi nih.jadi selamat mencuba..

Sunday, April 26, 2009

kelas membuat roti

salam semua,hari ni hari yang paling sibuk.pagi tadi FIL akak balik ke kuantan semula.tengahari pulak akak ngan anak anak g jemputan pengantin.lepas tuh belah petang akak g belajar membuat roti kat umah jiran sebelah umah akak nih.yelah akak nih kan tak pandai gitu buat roti jadi bila dapat belajar nih boleh ler pas nih buat roti laa pulak kan..tenaga pengajarnye datang dari kajang.seronok belajar.selain cepat mudah dan ringkas...banyak ler pengetahuan yg perolehi.jadi layan lah gamabr akak amek masa belajar tadi tuh yea..


bubur pulut hitam nih guna presure cooker jemana noxxa.cepat tul siap.sesiapa yg rajin tuh leh lah beli ni.senang kalau tamu bertandang.cepat jer siap.tapi bahan mesti ler ade..semua boleh dibuat guna nih...

pizza oh pizza....makan panas panas....tak hingat lagi pizzahut...
tengo pic jer dah tau camner kan sedap taw!!!..nih yang dah siap untuk di ngap


nama pengajar nih Aida.dia duk kat kajang.kot sesiapa berminat nak belajar boleh.dia sudi nak ajar dan boleh datang umah lagi.kalau ade yg minat bgtau akak nnti akak leh tolong.psst...akak lupa nak tanya add.ngan car nak hubungi dia.laaa tak hingat ler..
ni ler BM yang akak dok cete tadi...
atas nih pulak roti wholemeal.sedap roti nih.lembut gitu..yang tak de gigi leh ler makan..hohoho..

P/s kepada kengkawan yang berminat nak resipi roti yang akak belajar tadi nih..nnti akak bagi yea.banyak nak kena taip..malam nih malas sikit...tunggu!!!!

Asam pedas tengiri

hohoho,nih sebenarnyer asam pedas malam semalam.saje jer bab ikan tengiri ni pesan suh akak masukkan dia dalam blog.akak tak nak laks asyik buh lauk nih jer dalam blog akak nikan.tapi mane tau ade yang pening kepala nak masak apekan jadi akak nak bagi resipi campak campak akak nih..kalau tak jadi sesedap akak jangan marah ler.hohoho tangan len len cam tuh ler.kalau nak pinjam tangan akak boleh mai ler datang umah..
asam pedas nih akak:
panaskan minyak dalam periuk.masukkan hirisan halia,kacau hingga naik bau jap,masukkan pes cili,bawang merah dan bawang putih(ni anggaran ler yea,ikut suka berapa banyak nak letak.kot sekor ikan tuh buh lah bawang banyakkan baru ler umph!!).tumis sebentar,masukkan air dan 2 sudu sos tomato,sekeping asam gelugur,garam dan serbuk perasa.masukkan ikan dan bendi.biar kuah mendidih dan pekat sedikit.akak letak hirisan nenas dalm kuah nih...tengok pic jer dah sedap kan!!kan!!!hohoho masuk bakul ler akak nampaknyer..selamat mencuba..

Karipap Pusing


Akhirnye menjadi juga karipap akak nih.nak buat semalam punye semalam tertangguh.jadi malam tadi akak masak sadin untuk buat inti.mula mula hajat nak buat pau.tapi tingat elok buat karipap.minggu nih kan minggu karipap sedunia.tak caya g ler jenjalan umah geng yang len.ade yang buat.seronok kan.makan pun sedap.yang paling seronok karipap akk menjadi pusingan nyer.terimakasih sayang kat CikManggis atas tayangan resipi nih kat umah dia.lepas nih boleh lah akak bertoing toing selalu ngan tepung...hehehe...
Bahan-bahannya:)

Adunan minyaknya:
  • 300 gm tepung gandum
  • 150 gm lemak sayuran
Cara-caranya : uli bahan bahan diatas sehingga sebati dan berkilat,dan bulat bulat kan sebanyak lapan ketul dan ketepikan.

Adunan Tepung:
  • 350 gm tepung gndum
  • 1 cawan air
  • 1/2 sudu teh garam
Uli bahan bahan diatas sampai sebati dan licin.Bulat bulatkan sebanyak 8 ketul.Balutkan adunan minyak dengan adunan tepung kemudian digelek seperti gambar yang tertera di atas.(resepi asalnya saya ambil dari blog Resepi2u)
pandangan sisi karipap akak.camner ok tak.nak gak dia posing maut kan!!!!!

Saturday, April 25, 2009

Kaswi

Kaswi nih akak buat ngan MIL petang semalam.bukan akak yang bancuh adunan kuih nih.biasalah kan menantu yg sorang nih bab buat kuih kan fail.jadi akak suh MIL bancuhkan.akak cuma kacau kacau jer.Alhamdulilah akhirnya akak tau gak buat kuih nih.akak pernah buat tapi keras keetong.hehehe..buat malu jer kan.tapi tulah kenyataan.lepas nih akak dah boleh lah adun sendiri.mula ingat nak buat karipap pusing resipi CikManggis.tapi dah petang tuh ade kawan datang lah pulak.mana nak sempat kedapur.balik jer kawan akak akak ngan MIL pun buat ler kuih yg paling ringkas.memang ringkas pun.tak caya cuba tengok cara MIL akak buat nih ye.sukatannye tak de lak guna gram.nih versi senang dan ringkas.tutup mata pun boleh buat....Hehehehe

Bahan Kuih Kaswi
  1. 6 senduk kecil tepung gandum
  2. 2 senduk kecil tepung beras
  3. 1 1/2 senduk kecil tepung ubi
  4. 3 senduk gula merah(kalau nak warna tua cikit buh lebih-agak2)
  5. 2 senduk gula biasa
  6. sedikit kapur
cara membuatnye
  • blend kesemua tepung,gula dengan air hingga hancur dan sebati.
  • tapis dan ulang blend sekali lagi
  • tapis dan tuang kedalam mangkuk.
  • kapur dbancuh dengan sedikit dari adunan cair tadi hingga hancur.
  • tuang kapur cair tadi kedalam adunan.(tapiskan adunan kapur nih yea.
  • pastikan adunan ini cair dan tidak lekat ditangan.
  • panaskan pengukus,masukkan adunan kedalam mangkuk kecil2.
  • kukus 20-25 minit.
  • golekkan kaswi ni kedalam kelapa putih yang dicampurkan dengan garam sedikit.
  • siap untuk dimakan....
ini pulak kacang kuda rebus sebagai makanan sampingan.akak rendam semalam.rebus dengan 3 tangkai lada kering,sedikit garam dan daun kari hingga empuk.

Friday, April 24, 2009

Sop tulang lembuVs Lemak nenas ikan tengiri

Salam Jumaat...hari nih ade tetamu istimewa kat umah akak.akak tak lah pulak masak istimewa benar.FIL and MIL akak dari kuantan datang.Lagi istimewa nyer FIL akak yang g pasar.akak main oder jer ape nak beli.teruk tul menantu hantu FIL akak nih kan.akak masak sop tulang ngan tengiri masak lemak ngan nenas.sedap tuh kan.sop tuh akak suh MIL beli mee jadilah mee sop tak secara langsung nyer kan...akak goreng ikan masin buat sambal kering,sambal kicap sekali.Jadi lengkap ler menu untuk akak sekeluarga tengahari nih..
untuk semua jemput sekali..panas panas gini hirup sop tak hingat mak mentua ado kat sobolah hehehe....
abaikan pic tak cantik nih...yang penting lauk nih mmg marbeles gitu

Thursday, April 23, 2009

Sotong kuah kunyit

Hehehe...ntah ape nak bagi nama kat resipi sotong akak nih.dah tak tahu nak dimasak ape.buat sambal dah.nak buat paprik bahan tak cukup.bantai jer lah labu.campak campak jer ape yg ade dalm esbok tuh..buh kunyit..sodap lah pulak.masam,manis,pahit(hehehe).hb kata 'lauk ape nih sma!...akak kata lauk belasah jer lah labu....nak bagi resipi pun malu...jadi layan menu sempoi akak nih lah yea.

Wednesday, April 22, 2009

Kari Udang

Hari nih hb akak tak kerja.mula mula nak coti sekerat hari.tapi sampai kul satu tadi dah bg isyarat nak terus coti.bagus gak tuh.senang nak suh beli bahan lauk untuk masak hari ni.akak cuma pesan jangan beli ayam.bab dah jemu sampai tak tau nak masak aper ngan ayam.banyak resipi sebenarnyer boleh buat tapi malas nak selak buku.jadi hb beli udang ngan sutung.laa ape nak dimasak ngan benda alah nih.akak lak memang pesan beli santan.ape lagi senang masak jer kari.belasah jer lah kan.janji ade benda masuk perut...nampak cam cair kat pic nih kan tapi sebenarnye pekat kuah kari nh.tapi cam ner boleh nampak cam cair jer kan...tak pe lah...

kek marble soft

kek nih buat petang semalam.anak akak yang bongsu sibuk tanya bile mak nak buat kek harijadi acid.laa birthday bulan depan tapi dia sibuk suruh buat.jenjalan umah kawan kawan semua buat ciskek laa brownies ciskek,akak buat gak kek tapi kek marble jer.bab bahan ade dan buat nyer senang kan.p umah k.ummi kuantan dia buat kek marble soft nih.waa...idea yang baik tu kak ummi.sape sape yang minat kat kek nih sila lah berkunjung ke tuan empunya resipi ni Pn Noreen UK atau Kak Ummi.ni kes malas nak c/p ler tuh...tapi tak secantik Noreen ngan k.ummi punye.tapi yang penting dah habis dah kena ngap ngan si acid....hehehe

Tuesday, April 21, 2009

Sop Ayam Vs Sambal Kering

Tak tau eh kenapa hari nih rasa tak sedap badan.tapi masak tetap kena masak.tengahari kalau tak makan rasa kehilangan kan!!jadi dalam tak de mood tuh akak masak jer sop ayam yang tak banyak tuh.letak hirisan kobis,kentang,batang celeri ,karot dan tomato.saje buat penambahan jadi nampak cam banyak.tapi nak makan ayam kena selak selak..uhu uhu.........
Sambal kering ni kegemaran hb,tapi tak gitu kering bab malas nak tunggu ngan api kecik.aduh lama benar nak masak.kena betul betul kering.memang sedap sambal nih.ikan bilis kena tumbuk kasar sikit..makan nasi panas sedap.

Monday, April 20, 2009

Apam ENO

Apam nih buat malam tadi.pagi ni baru dikukus.buat sarapan pagi.ni siaran ulangan jer.resipi ade kat buku masak akak carilah yea

Apam Balik

Apam balik nih akak buat malam sabtu lepas.baru ni dapat nak n3.bukan ape masa amek gambar akak guna camera hp.nak upload kedalam pc tak boleh.banyak keje nak kena buat.kena antar pic kedalam email.pastu barulah dapat din3 kan.hehehe bukan ape punye lah syok menjadi apam balik akak nih.sib baik dapat tangkap satu untuk diamek pic nye.anak anak suka benar ngan apam balik nih...saje nak cete abah akak sebenarnya penjual apam balik kat pasar pasar malam diJB.tapi anaknye yang sorang nih tak pernah belajar nak buat.amek ko!!!kena lah cari resipi.akak dapat resipi ni jauh benar.kena g Denmark.hehehe.....Terimakasaih buat Suejoshua.tapi resipi ni akak c/pkat umah kwn ita,soweii eh tak ingat name nyer.terimakasih yea


Bahan-bahan
2cwn tepung gandum
1sk serbuk penaik
1sk soda bikabonat
1/2cwm gula
1biji telur
1 1/2cwn air
Bhn tabur: kacang tumbuk, jagung krim, gula
Cara-cara
  • Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan serbuk penaik, soda, telur dan air. Pukul sebati. Blender semua sekali pun boleh.
  • Biarkan 1/2jam. Panaskan pan dan masukkan 1 senduk aduan. Tabur dgn kacang, jagung krim dan gula. Bila masak lipat 2 dan sapu dgn butter.

Sunday, April 19, 2009

Rojak Ulek

Dah lama teragak nak makan rojak ulek ni.tapi selalu tertangguh.dek kerana asyik lupa nak beli petis.semalam masa membeli belah barang dapur akak beli lah sekali petis udang.kebetulan dah ade semua bahan bahan untuk buat rojak ni..jadi hari nih akak buat lah rojak ulek(bahasa jawa-nama pun owang jawakan).
mula mula ulek 3-4 tangkai lada kering(rebus dulu untuk melembutkannya),cili api 2-3 btg(sape suka pedas boleh buh banyak),3 sudu gula,sedikit belacan yg telah dibakar,hingga lumat.
masukkan jus asam jawa,perahan limau kasturi,2 sudu petis dan kacang tanah yang digoreng dan dikisar kasar kasar.
hiris hiris sengkuang,timun,nenas dan tahu goreng.campurkan sekali sayur kangkung dan tauge(celur dulu)
gaul sebati dan perasakan.....
siap untuk dimakan.silakan........

Saturday, April 18, 2009

Mee Bandung

Yes..yes... buat mee bandung jer akak hari nih.bukan ape ade janji ngan seseorang nak bagi resipi mee bandung ni.walaupun orang johor akak tak nak namakan mee ni mee bandung muar.bab akak asal air hitam.hehehe jadi kena bagi mee bandung air hitam.bab kat air hitam tuh ade sorang tuh jual mee bandung.memang femes kat air hitam.namanya mee bandung cikgu.kot ade sesiapa g air hitam carilah.ramai yang tau kedai ni.
okay lah ni resipi akak.

bahan bahan:
  • mee kuning sekil0
  • 200 gm tulang lembu
  • 100gm daging lembu
  • lada kering*(Rebus bg melembutkan)
  • 2 labu bawang besar*
  • 5 ulas bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • segenggam udang kering(goreng sebentar-kemudian kisar)
  • semangkuk kacang tanah (goreng-kisar halus)
  • sebiji tomato potong dadu
  • sedikit daun sawi
  • sedikit tauge
  • telur
  • garam dan gula
cara membuatnya:
  1. bersihkan tulang dan hiris nipis daging.cuci dan rebus.
  2. bahan bertanda * dikisar.
  3. pijarkan minyak dalam kuali.tumis bahan kisar hingga naik minyak.
  4. masukkan udang kering dan kacang tanah.kacau lg hingga mesra.
  5. tambahkan garam dan gula.perasakan.mee bandung nih kena manis sikit.
  6. bila dah masak,masukkan kedalam periuk rebusan daging dan tulang tadi.kacau lagi hingga kuah menjadi pekat.masukkan tomato.
cara membuat mee bandung untuk dihidang
  1. panaskan kuali.masukan 2 senduk kuah mee.masukkan sedikit mee,hirisan sawi dan tauge.kacau sebentar.pecahkan sebiji telur.biar sebentar hingga telur separuh masak atau kalau suka hingga masak.kalau kurang kuah tambahkan lagi.matikan api.siap untuk dihidang.taburkan daun bawang,bawang goreng dan limau kasturi.boleh juga diletak tahu goreng....
nota: akak suka letak banyak kacang tanah sebab mee bandung sebenarnya kena banyak kacang tanah.lagi pekat lagi sedap...

Friday, April 17, 2009

Sambal sotong

Salam jumaat semua.sedar tak sedar dah hari jumaat.rasanya ahad baru jer lalu,dah jumpa semula jumaat.betapa cepatnya masa berlalu,pantas meninggalkan waktu buat kitakan.hisssh...risau dihati akak nih.yelah umur meningkat,amalan cam tu juga.Ya Allah berilah kekuatan untuk hambamu ini menjalani hidup dan rahmati lah daku serta ahli keluargaku dan ampunilah dosa dosa hambamu ini..Amin.
Ewah macam betui jer kan tapi itulah kenyataan.okaylah akak nak sharelah menu tengahari akak.tapi tengahari jer.malam karang puas nak fikir ape lah pulak.bab dah habis dah lauk nye.parah tul kan....bukan ape beli bahan pun tadi ni sebab ade orang jual sayur dan ikan depan rumah.kalau tidak mau makan nasi goreng kot.tapi dah habis lah ikan dan sayur yang dibawa.yang tinggal hanya 1/2 kilo sotong nih dengan 1 ekor ikan tongkol.jadi akak buat sambal sotong dan singgang ikan tongkol.

sambal sotong akak:
bahan bahan
  1. 1/2 kilo sotong bersihkan dan potong dua
  2. 10-15 tangkai lada kering (rebus bagi melembutkannye)*
  3. 2 labu bawang besar*
  4. 5 ulas bawang putih*
  5. 4 ulas bawang merah*
  6. 2 sb tomato sos
  7. garam,gula,sekeping asam keping
cara memasak
  • panaskan minyak dalam kuali.
  • kisar bahan bertanda* hingga halus
  • tumiskan bahan kisar tadi hingga naik minyak
  • masukkan garam,gula,sos tomato.biar sebentar
  • kemudian masukkan sotong dan asam keping
  • gaul rata dan biar hingga sotong lembut dan masak.
  • siap untuk dihidang.
ini singgang ikan tongkol.sesuai ler makan dengan sambal sotong.

Award dari AlongRoz

Wah seronok kan hari hari dapat award.kali nih dari Along Roz.Tenkiu buat Along.Taksangka Along sudi bagi award pada akak.Besar hati menerimanye.buat Along kalau ade ape ape tu bagi ler lagi.menu menu ker.pos ngan Belon....pepun akak sayang Along....cayanggggg selalu

Thursday, April 16, 2009

Award dari Aishah @Ummiaqil

Award ni dari Aishah nun jauh kat bumi sakura tuh.terimakasih yea Aishah.suka sangat.Moga dengan pemberian ini akan mengeratkan lagi ikatan ukwah persahabatan kita yea..wlaupun tak pernah bersua muka tapi bila sering bertandang tuh dah macam kenal lama pula...untuk Aishah
Arigato Gozaimasu ne...

Award Dari Doc Ina dan Cikgu Zana

wah seronok yea dapat award nih dari doc inahar ali.eeeiii tak tau nak cakap ape.seronok sangat.buat Doc Ina terimakasih sesangat bab ingat kat akak nih.award nih macam dapat anugerah lah gitu gamak nyerkan.
Ina kalau ade lagi nnti bagi lah lagi akak suke taw..hehehe tanda persahabatan alam maya....
sayang kat ina..Terlanjur tuh nak ucapkan terimakasih juga buat Cikgu Zana kat BP yg bagi award nih buat akak.harapan setinggi gunung moga persahabatan kita tidak setakat dialam maya ni aje.akak sayang semua dan harapan juga moga Allah memberkati ukhwah yang terjalin.Amin

Wednesday, April 15, 2009

Yong tofu vs Ayam percik

Lepas maghrib tadi akak keluar pergi pasar malam dekat umah akak.beli bahan lauk untuk esok.dalam kepala memang ingat nak beli ayam percik.ade sorang makcik tu jual ayam nih sedap tul kuahnye.jadi akak belilah.okaylah sebagai alas perut.jalan jalan lagi ternampak orang jual yong tahu nih.akak cuba lah beli.kat sini yong tahunya guna kuah pekat gitu,kalau kat kampung akak di Air Hitam ada orang tu jual makan dengan kuah sop.memang sodap sungguh.tu yang tak gitu pandai makan cam gini.tapi dah teragak belilah.okaylah juga rasanya....
nilah ghuper ayam percik tuh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails